fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Gülnarbahçem ve Ceviz

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Gülnarbahçem ve Ceviz

Bu siteyle ilgilenen değerli uzman ve deney sahibi arkadaşlar. Gülnarbahçem de varolan 300 civarındaki ceviz fidanları(3-4 yaşlarında) hangi cins ile aşılanmalıdır?
    Gülnarbahçem, toroslar içinde 1050m. yükseklikte, taşı, kireci, poyrazı bol Taşeli Yöresinde, Karaman'dan Akdeniz'e doğru esindi yolu üzerinde bir bölgedir.Çok sert ve sık değişken bir iklim hakimdir. Gülnarbahçem Akdenize 30 km. uzaklıktadır ve 100 dekarlık bir alandır. Bölgede bulunan yerli cevizlerin çok verimli olduğu söylenemez.
    Gülnar/Mersin ilçesi iklim şartlarında, toprak yapısında, kalite, albeni ve verimlilik açısından hangi cins cevizi tercih etmek gerektiği konusunda yardımlarınızı bekliyorum. Beklentim, seçilecek cins her yönüyle Dünya'da yarışabilecek bir çeşit olmalıdır. Gülnarbahçem şimdiki konumu ile tam bir deneme bahçesi konumundadır ve tüm fidanlar sulanmaktadır.
    Herkesin Bayramını içtenilkle kutluyor ve güzel günler diliyorum.
    Herkese selam ve sevgiler.

Cevap: Gülnarbahçem ve Ceviz

Sayın Mustafa bey bahcesel sitesi bilği hazinesi kısmında çok geniş bir şekilde çeviz ile ilgili her şeyi bulacagınız konular var.
    Bana göre yerinizin rakımı yüksek olmasından dolayı size Kaman -5 cinsini öneriyorum
    Kaman - 5 in özellikleri şöyle;

1- Periodisite göstermemeli ,yani bir yıl çok bir yıl az ürün vermemeli her yıl muntazam meyve vermelidir.

2- Randımanı yüksek olmalı yani 100 kg kabuklu cevizden en az 66 kg iç ceviz elde edilmelidir.

3- Verimi yüksek olmalı eşit koşullara sahip normal ceviz ağaçlarına göre iç ceviz olarak 8-10 kat daha fazla ürün vermelidir.

4- Hastalık ve haşarıya karşı dayanıklı olmalıdır.

5- İlk baharda geç kalmış donlardan etkilenmemeli normal şartlarda 3 hafta geç çiçek açmalıdır.kendi kendini dölleyebilmelidir.

6- Kabukları ince olup elle kolayca kırılmalıdır.

7- Şiddetli kış donlarına dayanıklı olmalıdır.

8- İçler parçalanmadan tam çıkmalıdır.

9- Sofralık cevizlerde et rengi beyaz,pürüzsüz ve yağ oranı az olmalıdır.

10- Kuvvetli bir kök sistemine sahip olmalıdır. Özellikle kurak koşullarda yaşaması için güçlü bir kazık kök oluşturulmalıdır.

11- Ana gözlere ilave olarak yan gözlerde meyve vermelidir.

12- Erken meyveye yatmalıdır.tohumdan yetişmiş olan bir ceviz 10 yaşında ekonomik anlamda (beher ağaç 30 kg kabuklu ceviz)verime başlamalıdırlar.

13- Uzun ömürlü olmalı normal bakım koşullarında 300-500 sene yaşayabilmelidir.böyle bir ağaç 300 – 350 kg kabuklu ürün vermelidir.

14- Erken hasat olumuna gelmelidir .bu da taze ve turfanda olarak hem pahalı hem kolay pazarlama olanağı sağlar.

selamlar.

Comment

Sevgili ubeyd,
      Önerileriniz için çok teşekkür ederim. Saymış olduğunuz o nitelikler bence de son derece önemli. O nitelikleri taşıyan cinsi arıyorum. Kaman 5 cinsi biraz daha yakından inceleyeceğim. Eger Kaman 5 e karar verirsek yenisene Haziranda aşı kalemi ve aşıyı doğru dürüst yapabilecek bir ustaya ihtiyacımız olacaktır.
      Selam ve sevgiler.

Comment

Bir sitede Kaman-5 ceviz çeşidi için '' Antaktroz hastalığına karşı hassastır'' deniyor.
        Antaktroz hastalığı konusunda beni aydınlatırsanız teşekkür ederim.Sagolun.
        Selam ve sevgiler.

Comment

Ceivz Antraaknozu HASTALIĞI ( Gnomania leptostyla )

Hastalığın belirtileri:Ağacın yaprakçık,meyve,genç sürgün ve yaprak saplarında görülür.Daha çok yaprak ve yaprakçık hastalığı olmasına rağmen,çok hasta meyvelerin perikarpından,meyve içersine geçen hastalık,meyvelerin depolanması sırasında,diğer fungal etmenlerin de hücuma geçmesine neden olacak zayıf meyveleri oluşturur,meyveler çabuk çürür.yapraklarda renk açılması olur.Daha sonra yaprakta lekeler oluşur,nokta şeklinde bu lekeli yaprak yüzeyine dağılır.Bu lekelerle birleşerek tüm yaprak yüzeyini kaplayarak yaprak kahverengi hale geçer.Ağaç yaz ortasında kıvrık kahverengi ölmüş yapraklarla dolar.Ve yapraklar dökülür.
          Hastalık yaprak hastalığı olduğundan dolayı gelecek yıl ki erim ve genç sürgün verimini olumsuz etkiler.Verim azalır.
          Hastalığın etmeni fungustur.Fungusun saprofit ve paraziti olmak üzere 2 devresi vardır.Saprofitik dönem sonbaharda yere dökülen ölü yapraklarda başlar,ilkbaharda peritesyumun olgunlaşmasına kadar sürer.Parazitik dönem ise,fungusun ilkbahardan itibaren canlı dokularda sürdürdüğü yaşamını kapsamaktadır.
          Mücadelesi:
          Kültürel önlem: Primer enfeksiyon kaynağı olan yere dökülmüş yapraklar sonbaharda toplanarak yakılmalı veya derine gömülmeli. Üzerinde hasalığın lekesi e derince yaraları bulunan önceki yıllara ait dallar budanıp uzaklaştırılmalı.
          Kimyasal Mücadele:
          1.İlaçlama: Tomurcukların yeni patlamaya başladığı, yaprakların kedi kulağı olduğu dönemde.
          2.ilaçlama: Yapraklardaki yaprakçıkların yarı büyüklüğünü aldığı dönemde.
          3.ilaçlama: Meyvelerin fındık büyüklüğünü aldığı dönemde.
          4.İlaçlama: Meteorolojik şartlar e kullanılan fungusidin etki süresi dikkate alınarak yapılmalıdır.

Kullanılacak ilaç ve dozları:

Maneb%80 WP 100 LİTREYE 300 gr

Detay ve resim için https://gardensel.com/tr/

Comment

Editör arkadaş,
            Ceviz antraknozu konusunda vermiş olduğunuz bilgiler nedeniyle çok teşekkür ederim. Sağolun.

Comment

Sn Mustafa Duru:Burada Gülnarlı hemşeriniz Ziraat Müh. Halide Akgülcan Hanım var.O Gülnara gelince,kendisiyle görüşünüz size kalem ve aşı uzmanı konusunda yardımcı olacaktır.Ayrıca beni 05428435021 no'lu cep telefonumdan arayabilirsiniz.Tanıdığım aşıcı arkadaşlar var.Ancak kendiniz gelmeniz şart.Kolay gelsin

Comment

Working...
              X