fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

canlı ağaç değeri nasıl hesaplanır

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

Cevap: canlı ağaç değeri nasıl hesaplanır

Jülide hanım sorunuzu yeni gördüm. Ağaçların değer tespiti yapılırken şu 3 durum göz önüne alınır.
    1 Meyve ağaçları ise,ağaçların yıllık net getirileri ve ağacın meyve verme yıl süreleri baz alınır.Hesaplamalar buna göre yapılır.
    2-Ağaçlar Orman ürünü ise ( çam, karaağaç, akasya, kavak vb gibi) o zaman ağaçların kereste veya odun değeri baz alınarak hesaplanır. Yani ağacın kalınlığı, uzunluğu hesaplanarak ne kadar kereste elde ediliyor ona göre değer verilir.
    3- Ağaçlarımız dış mekân süs bitkileri ise bunda da ağacın fidan değeri ve buna yıllık bakım masrafları ilave edilerek hesaplaması yapılır.

Taşınmaz malların değerlendirilmesi yapılırken, sizce manevi değer veya olayın sosyal boyutunu göz önüne almak isterseniz en son hesaplarınıza objektif değer artışı ilave edebilirsiniz. Yargıtay kararlarına göre bulunan fiyata en fazla %100 oranında objektif değer olarak ilave edebilirsiniz. Yinede takıldığınız bir konu veya özel sormak istediğiniz bir konun olursa 0216 4893900 / 1909 dayım

Comment

teşekkür ederim konu hakkında bir hayli bilgi biriktirdim yazım aşamasında içinden çıkamadığım bir şey olursa rahatsız edebilirim sizi.

Comment

teşekkür ederim doğru aslında ağaç keseni asmak lazım.

Comment

KORKMAZ BEY ağaçların tomruk değerlerini bulup maddi değerini oluşturdum ancak manevi değer içinde bir değer oluşturmak istiyorum ama aşağıda yaptığım cetvelde bakım masrafını tek kalem aldım o da çok sağlıklı olmadı diye düşünyorum ama tek tek gider kalemi hesaplayınca da çok uzuyor rapor teknik bir ipucu alabilirmiyim sizden

Fidan temin maliyeti Yıllık bakım Masrafı Ağaç Adedi
          Kızılağaç 20 TL 2.5 TL 15
          Dışbudak 25 TL 2.5 33
          Akasya 20 TL 2.5 20
          Çam 5 TL 1 1
          Ihlamur 15 TL 2.5 5
          Çınar 15 TL 2 4
          Ligustrum 5 TL 2.5 6

Comment

Orman ürünlerinde zaten fidan ve bakım masrafı hesap edilmez. Kesilen ağaçların boyu kalınlığını alınarak kaç m3 kereste çıkar onu hesap ediniz.Ve elde edilen kereste miktarı piyasa fiyatı ile çarpınız ve bedeli ortaya çıkar.Çıkan bedele manevi değer olarak objektif değer ilave edecekseniz en son bulunan fiyata ilave ediniz.
            Mesela, bir cam ağacının boy kalınlık ölçülerini alarak hesapladınız ve 2 m3 kereste elde edildiğini hesap ettiniz. Piyasada cam kereste fiyatı m3 olarak 250 tl ise 2x 250= 500 tl dir. Bu ağacın sizce artı değer olarak manevi veya sosyal boyutu varsa raporunuzda dersiniz şu....şu nedenlerden dolayı %50 objektif değer artışı komisyonumuzca uygun görülmüştür dersiniz ve 500 tl ye % 50 ilave ederek fiyatını 750 tl ye çıkarabilirsiniz.

Comment

tamam ozaman kereste değerini hesapladım zaten.Yalnız her ağaç için ayrı bir kereste değeri almadım ortalama tomruk kereste değerini kullandım teşşekkür ederim

Comment

Hayır... az önceki yazıma ilave yaptım tekrar okuyunuz.Ayrıca her ağacın kereste bedeli değişiktir.

Comment

tamam verdiğiniz örnekteki gibi hesapladım zaten.Ben ayrıca da fidan temin değeri ve bakım gideri koyacaktım manevi değer için. Bazı rapor örneklerinde görmüştüm orman ağaçları için gerek olmadığını söylediniz yanlış mı anladım. Ayrıca yaptığım yanlışlığı düzeltip herbir kerestenin değerini ayrı kullanacağım.
                  Bilgilerinizi esirgemediğiniz için çok teşşekür ederim. iyi akşamlar

Comment

.1-Her ağacın kereste bedeli ayrıdır.örnek kavak ucuz cam pahalıdır.
                    2-Raporda objektif değerde bedel ve masraf hesaplaması yapmayınız.Sadece % İLAVE EDİNİZ.Ancak neden bu değeri verdiğinizi açıklayınız.
                    3-Orman ağaçlarında fidan ve masraf bedelleri eklenilmez

Comment

UBEYD BEY MERHABA 40 CM ÇAPINDA 4M YÜKSEKLİĞİNDE BİR DİŞBUDAK KERESTESİ ÇIKTIKTAN SONRA YAN DALLARINDAN TAHMİNİ KAÇ STER YAKACAK ODUN VERİR. 0.127 OLARAK BULDUM AMA KONUYA UZAK OLDUĞUM İÇİN EMİN OLAAMADIM.

Comment

sn.julide hnm

ağaç turleri için ortalama çap'a göre dikili hacimleri(kereste ve odun) veren kübaj yada metrajlar orman idarelerinde mevcuttur sorup alabilirsiniz 0212 2627710 istanbul orman bölge müdürlüğü

Comment

Working...
                        X