fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

bana da bir yardım

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• bana da bir yardım

yol kenarındaki bir bahçenin sahibi yoldan kalkan tozlar dolayısı ile ağaçlarının zarar gördüğü düşücesi ile dava açmış. hakim ayrıntılı zarar tespiti istiyor. nasıl hesaplayacağıma karar veremedim. ürünün yıllık net getirisinden zararı hesaplarsam fiyat çok az çıkıyor. ürünün zararını çıkarıp hasap yaparsamda çok fazla çıkıyor. bir türlü karar veremedim. yardım olursanız çok sevinirim. Ürünler karışık sebze ve meyve. sebzeler çiçekte, meyvelerin bazısında ürün var bazısının hasadı bitmiş. Ama ağaçların ömrü kısaldı diyor davacı

Cevap: bana da bir yardım

Sevgili yasar3oz, bu tür durumlarda tozun cinsi önemli ama genelde yol tozu evet zarar vericidir. Bir kaç kriteriniz var onları söyleyelim sizde maliyeti ona göre çıkartın.

1-Yol tozları ağaçları nisbeten yaşlandırır ve fotosentez yapmalarını azaltır (ancak özellikle zararlı türlerinin çok zarar verdiği yerlerde koruma sağlayarak faydalı da olabilir)

2-Döllenme döneminde toza maruz kalan bitkilerde döllenme olumsuz etkilenir verim düşer.

3-Sebzelerde döllenme olmayabilir, hem meyvede hemde sebzelerde kırmızı örümcek zararı artar.

4-Her halikarda bitkilerden verim alınır, yüzde olarak kişinin verim ve ürün kaybı yada bitkilere yaş, verim ve olumsuz etki bakımından genel bir oran tahminimce %30 larda kalır, yani "ürünün yıllık net getirisinden zararı hesaplarsam fiyat çok az çıkıyor" dediğiniz şık kanımca daha makul bir seçenek, zira bitkiler ölmüyorsa yaşam devam ediyor dmektir.

5-Her önüne gelen yol kenarlarında dava açsa memlekette tarım kalmaz böyle zihniyetteki insanlara afet düzeyinde yada bitki yetişmesini engeleyecek düzeyde olmadıkça destek vermek bana makul görünmüyor.

6-Bu tür durumlarda hesap mantığın verim aldığı için benzer bahcelerdeki verime göre kişin verim kaybı ve ağacın görünüm yaşı ile verim yaşı arasındaki farkın tazmini şeklinde olur diye düşünüyorum.

Comment

Merhabalar Yaşar Bey
      Selahattin Bey gerekli açıklamayı yapmış. Ancak bende bir kaç kelime ifade edeyim. Yaklaşık 15 yıldır kamulaştırma ve zarar-ziyan tespiti yapıyorum. Benim gördüm ve kanaatim şöyle. Vatandaşın ekserisi kamulaştırma işinde devleti yolunacak kaz olarak görüyor. Yani o alınan parada 70 milyonun hakkı olduğunu düşünmüyor. Evet devletten kaynaklanan bir zarar varsa tabi ki hakkı verilmeli. Ancak bu devleti soyma yoluna götürmemeli.

Yol kenarındaki bahçesinin zarar görmesi muhtemelen en fazla yol yapımı olan süre zarfında olmuştur ve en fazla bir yıllık bahçenin getirisini etkiler. Ağacın ömrünün azalmasına da sebep olmaz. En fazla bir yıllık ürüne etkisi olur. Çünkü meyve ağaçları yılsonunda mevcut yaprağını dökecek ve gelecek yıla yenileri gelecektir.
      Siz elinizi vicdanınıza koyun 70 milyonun hakkında düşünerek en fazla vatandaşa bahçesinin bir yıllık getirisini verebilirsin şayet hiç ürün kaldıramadı ise. Yoksa zararı yüzde kaç oldu ise bir yıllık getirisinden o yüzdeyi düşerek hesaplayınız.

Comment

Sn Selahattin Bey ve Aziz hemşerim elinize sağlık da ben işin başkaca tarafınıda ben irdeleyeceğim.Elbetde devlet yolunacak kaz değildir.Ammaa...devletin görevlileride o yolu yaparken yapılacak yolu sulasalar,ekip şefleri araç sürücülerine ağaçlı bölgelere geldiğinde az sürat yapmasını,klaksona basmamasını,azami ölçüde vatandaşa zarar vermemesini tembih etse.Hatda kendileride bu geliş ve gidişleri kontrol etse.Vatandaşla sık,sık görüşüp gönlünü alsa fenamı olur?.Hem vatandaş zarar görmez,hemde bu işler adli ve idari makamları uğraştırmaz.28 Yıllık bir Kamu emeklisi olarak düşüncemde haksızmıyım acaba...??

Comment

Konuya ilginizden dolayı teşekkürler. Dediklerinizi göz önünde bulunduracağım, selahattin bey size ayrıca selamlarımı iletiyorum. beni tanımışsınızdır umarım şile'de görüşmüştük, fidan getirdiğinizde.

Comment

Bu arada hesaplamayı ürünün yıllık zararına göre hesaplayacağım. %30 mantıklı geldi ama fiyat çok düşük çıkıyor, sezelerde %50 meyve ağaçlarında %15-30 arası alacağım. Çiftçimizide korumak gerekiyor. TABİATÇI nın dediği gibi sulama yapsalar bu kadar toz olmazdı. belki sayemizde buna dikkat ederler biraz.

Comment

Working...
            X