fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Gel de gör kriz bizi neyledi

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Gel de gör kriz bizi neyledi

Grup mailleri arasından bana ulaşan, bir çiftçimizin mesajını aşağıya aktarıyorum. Durum içler acısı malesef...

Ben Turhal Kat Köyü (2009 a kadar Kasaba idi) sakinlerinden İhsan Uçar Benim beldemin halkı sebze ve meyvecilikle geçimini sağlamakta olup, Tokat'ta en kaliteli üretimi yapmaktadır.

Fakat dengesiz üretim nedeniyle halk çok kötü duruma düştü. (Bu yıl diğerleride aynıya)

Genelde Sırık Domatesi yetiştirildi. Üretim çok talep az olduğundan ürün hep milletin elinde kaldı.

Borçlarını ödeyemez duruma düştü çiftçi.

Sırık Domatesiniz İşçilik Hariç 1 dönümünün masrafı 2000,00 YTL.

5 dönüm yaptı ise çiftçi 10.000,00 YTL

Hiç üretmeden borçlandı demektir.

Bu Girdileri çoğunlukla Tokattaki İlaç Gübre Bayilerinden yada Kasabada Şantiyecilik yapan temsilcilerinden (aracılarından) veresiye olarak temin etmektedirler.

Bu aracı kişilere Halk arasında Şantiyeci denilmektedir.

Bu şantiyeciler Borçlandırdıkları Çiftçinin malını dışarıdan gelen alıcılara aracılık yaparak satar. Onların amacı para kazanmak olduğundan onlara göre Tekerde dönse kar Mazıda dönse kar onlar hiç zarar etmezler.

Talep az olduğundan Çiftçi ürününü satmak için şantiyeciye yalvarır kasa vermesi için Fiyat soramaz ve sezon sonunda Şantiyeci altını çizer aldığının verdiğinin birde ne bakar çiftçi vatandaş 200 YTL diye verdiği Domatesi 100-110-120 YTL den hesaplanmış ve oda Gübre, Fide, İlaç Tel, İp ve Kazık masraflarını karşılamamış.

Eee siz olsanız ne yaparsınız. Üstelik kalan parayı da hemen ineğini sat getir diyor şantiyeci yoksa aylık % 4 Faiz uygularım diyor ineği varsa satıp ödüyor yoksa ertesi yıla geçen yıldan kalan 8- 10 000 YTL Borçla başlıyor.

Bu yıl Kasabamdan 35- 40 civarında traktör satıldı satılan hayvanın haddi hesabı yok kimsede kalmadı zaten. Kriz Bize teğet geçmedi tam ortadan vurdu hem de. Akşam Kahvehaneler bomboş neden biliyormusunuz?

Seçimlerde Millet vekillerinin biri gelip biri gidiyordu ya Köylere aynı öyle Şimdide borçluların bini geliyor bini gidiyor.

Şimdi Soruyorum Size Esnaf zor durumda da Çiftçi ne halde biliyor musunuz?

Allah aşkına bi gidinde görün çiftçi evden çıkamıyor.

Daha vicdanınız varsa asıl kıriz çiftçiyi vurdu ona destek olun.

Benim size diyeceklerim bu kadar.

Benim Kasabam Tüm Tokat Çiftçisini, Türkiye genelini yansıtıyor Sözüm Duyana Görene.
  • Fidanligi.com

Cevap: Gel de gör kriz bizi neyledi

Kat kasabasını bilirim. Çiftçilerimiz pazarlama sorunlarını çözüp kendi birliklerini oluşturmadıkları sürece bu durumdan asla kurtulamayacak maalesef.

Çiftçiler birleşip birlik kuracak, birlikler birleşip üretim planı hazırlayacak, Birlikler birliği kurulacak ve Tarım Bakanlığı ile irtibatlı ülkesel üretim planlaması yapacak. Ha bu arada devlet mi ne yapacak: Önce birlik kurmak ve kurallarını işletmek şartıyla çüftçinin tüm borçlarını silecek (esas destekleme böyle olur), sonrada çiftçiyi kurumsallaşma yolunda hem çalıştıracak hemde eğitecek.

Yazıkki ne çiftçi birlik olmaya yanaşıyor ne de devlet çiftçinin borcunu ödemeye. Kurumsallaşın kardeşim başka çareniz yok. Aksi halde sadece üzülürüz, elimizden başka şey gelmez, Haklı feryadü figanlarınıza sadece yürek yangınlarımız katılır o kadar.

Comment

Sn İhsan UÇAR Beyin bahsettiği kriz falan değil. yüz de yüz plansızlık. Hep söylediğimiz şey bir araya gelmek; İşimize başkalarını karıştırmamak. Başkaları karışıp yönetince böyle fiyatı kendi yazar. Onu da doğrumu yazar bilemem. İlla da işe devletin karışması gerekmez. İnsanlar bir araya gelmesini becermeliler. Ama insanlar da haklı Bu şekilde bir araya gelinse mutlaka üç beş sivri çıkıp "ben burayı nasıl söğüşlerim'in " hesabını yapıyor. Hal böyle olunca vatandaşların güveni de kalmıyor. yine de çare uyanık durup bir araya gelmektir.

Comment

Kenan beye yüz de yüz katılıyorum.Pazarlamayı hala babadan kalma metotlarla yapmaya kalkarsanız her zaman zarar edeceksiniz demektir

Comment

Adına ne derseniz deyin, ister tarımda seferberlik, ister tarımsal faaliyetleri planlama mekanizması herkes sorumluluklarını yerine getirmek için bir şeyler yapmalı. Tarımla uğraşanlar öyle yalnız bırakılmış ki, adeta kendi kendisine bırakılmış. Bugün bir ağrıkesiciyi bile reçetesiz alamazken, ilaç bayiilerinden en kuvvetli zehirler elimizi kolumuzu sallaya sallaya alınabiliyor. Basit bir toprak tahlilini bile yaptırmak isteyen, buna ulaşmak için epey bir zaman ve masraf sarfediyor. İşin trajik tarafı en çok işsizlik ziraatçılar arasında oluyor. Hasta ve doktor birbirinden uzakta reçete yazıyor. Sonuç: Plansızlık = Ciddi zararlar

Comment

Selahattin YILMAZ Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
            Kat kasabasını bilirim. Çiftçilerimiz pazarlama sorunlarını çözüp kendi birliklerini oluşturmadıkları sürece bu durumdan asla kurtulamayacak maalesef.

Çiftçiler birleşip birlik kuracak, birlikler birleşip üretim planı hazırlayacak, Birlikler birliği kurulacak ve Tarım Bakanlığı ile irtibatlı ülkesel üretim planlaması yapacak. Ha bu arada devlet mi ne yapacak: Önce birlik kurmak ve kurallarını işletmek şartıyla çüftçinin tüm borçlarını silecek (esas destekleme böyle olur), sonrada çiftçiyi kurumsallaşma yolunda hem çalıştıracak hemde eğitecek.

Yazıkki ne çiftçi birlik olmaya yanaşıyor ne de devlet çiftçinin borcunu ödemeye. Kurumsallaşın kardeşim başka çareniz yok. Aksi halde sadece üzülürüz, elimizden başka şey gelmez, Haklı feryadü figanlarınıza sadece yürek yangınlarımız katılır o kadar.
            bende sızın fıkrınıze katılmıyorum
            sız galıba gırdı fıyatlarından hıcmı hıc haberınızyok
            mazot gubre ılac
            ama onların tetarık yollrı farklı ona bırsey dıyemem

Comment

Girdi fiyatlarını çok iyi biliyorum ilaç masrafım var, gübre masrafım var, bende küçük bir çiftçiyim, benimde borçlarım var ve benimde maot/bezin masrafım oluyor ve içler acısı durumlarla idare ediyorum ama benim bulunduğum noktadan bahsettiğim durum görülüyor. Siz benim baış açımı nasıl mı elde edersiniz?

İtalya'da tarıma bir bakın, Yunanistan'da tarıma bir bakın, İspanya'da, Hollanda'da tarıma bakın sonra dönüp Türkye'de tarıma bir bakın ve hepsinden Türkiye'deki durumu çıkarın aradaki farkı ülke tarımımızın çekeceği sıkıntı, acı ve perişanlık olarak görün.

O mesafe ne zaman kapanır acı sıkıntı o zaman biter (bitmezde çooook çok azalır diyelim).

Comment

Benim gözlemlediğim, çitçiliği ikinci iş olarak yapanlar, daha güvenli adımlarla ve bilinçli tarım faaliyetlerinde bulunuyor. Temel gelir kaynağı çiftçilik olmadığı için, hem hobi hem de gelir getirici faaliyetler olarak bu işi icra ediyorlar. Getirisi gelene kadar, bütün bir yıl masraf eden çiftçiler, sadece kriz döneminde değil, her dönem kaygılı ve sitresli adım atabilirler. Bence, geliri sadece çiftçilik olan kişilere, kredi yerine her ay belli bir miktar desdekleme maaşı ve sağlık güvencesi verilmesi gerekir.

Comment

Selahattin YILMAZ Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                  Girdi fiyatlarını çok iyi biliyorum ilaç masrafım var, gübre masrafım var, bende küçük bir çiftçiyim, benimde borçlarım var ve benimde maot/bezin masrafım oluyor ve içler acısı durumlarla idare ediyorum ama benim bulunduğum noktadan bahsettiğim durum görülüyor. Siz benim baış açımı nasıl mı elde edersiniz?

İtalya'da tarıma bir bakın, Yunanistan'da tarıma bir bakın, İspanya'da, Hollanda'da tarıma bakın sonra dönüp Türkye'de tarıma bir bakın ve hepsinden Türkiye'deki durumu çıkarın aradaki farkı ülke tarımımızın çekeceği sıkıntı, acı ve perişanlık olarak görün.

O mesafe ne zaman kapanır acı sıkıntı o zaman biter (bitmezde çooook çok azalır diyelim).
                  tamam bende cıftcıyım ama agzımı acarsam sıyaset oldu derler
                  zaten sorunda orda yatıyor bence

Comment

manas12 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                    tamam bende cıftcıyım ama agzımı acarsam sıyaset oldu derler
                    zaten sorunda orda yatıyor bence
                    Sayın manas12, Zaten Milli Tarım Seferberliği başlığı altında, olması gerekenlern olmamasanın oluşturduğu sorunlar irdeleniyor. Sorunlara karşı biz ne yapabiylirize çözümler üretiliyor. Çiftçilerin kendi aralarında birlik olup örgütlenebilmesi, yapılan yanlışlara önemli bir set niteliğinde olur.

Comment

Arkadaşlar siz ne derseniz deyin biz bu işi bilmiyoruz derim. Ben Hollandada Almanyada Avusturyada İtalyada İsviçre Fransa...... daha sayamıycam ülkelerde bulundum orada yapılan ziraatı ve hayvancılığı gördüm. Avusturyada konuştuğum bir büyükbaş hayvan bakıcısı 3 kişiyle 250 baş büyükbaş sığıra bakıyodu adam bir sistem kurmuş gidinde görün herşey otomatik fakat sermaye mi diyosunuz devletten destek had safhada haaa birde burda araştırdım günlük 30 35 lt süt veren hayvanlar rövanştaymış o konuştuğum çiftçi bir hayvanın günlük 60 ila 70 lt süt verdiğinden bahsetmişti şu an bizim buradaki verimsizliğe bakıyorumda onlardaki hayvancılığı ancak tahmin edebiliyorum. Birde iklim şartları tabi. Fransada elma bahçeleri üzüm yetiştiriciliği vs meşhur ve gelişmiş daha bizim memlekete bodur meyve yetiştiriciliği yeni yeni girmekte adamlar yıllardır bu işi yapıyolar.
                      Bizdeki çiftçilik ne biliyomusunuz oğlum iş bulamazsa tarlayla uğraşır ikide hayvana bakar geçinir gider e sonuç olmuyo işte vatandaş birşeyler yapabilmek için tefecilerin elinie düşüyo bilgisizlikmi desem imkansızlıkmı desem derlerya denize düşen yılana sarılırmış selametle

Comment

Sayın mücahid36, tesbitlerinizde çok haklısınız. Maalesef ülkemizde çiftçilik hakketiği konuma getirtilememiş, ziraat ülkesi olan verimli topraklarımız hak ettiği yere hâlâ getirttirilememiştir.

Evlilik şartlarında bile, köyde oturmama ve bağ bahçe işi yapmama hususu insanlara şart koşulmaktadır. En verimli arazileri olan insanlar bile, bu arazilerini atıl bırakıp, büyük şehirlerde cüzi ücret ve zor çalışma şartlarına razı olarak daha külfetli bir hayatı tercih etmektedir. Bayanlar için, tabiri caizse hanım olmanın şartı, elini toprağa sürmemek, gibi, deli saçması bir görüş maalesef insanlarımızın pek çoğunda mevcuttur.

Bu durumda, çiftçilik doğal yaşamın önemine inanmış emeklilere veya elleri ile yetiştirmenin alternatifinin olamayacağına inanan bilinçli insanlara kalmıştır. Tabiki burada, devletin çiftçiliğe yeltenen insanlara, cezbedici ve şartsız destek verici cazip politikalarının olmayışı da insanları ikinci bir mesleğe ve göçe zorlamaktadır.

Comment

Sayın ebrar dedinize çok katılıyorum özellikle bizim çevrede de bu şekilde evlenmek için çiftçi olmamak şart koşulmuş durumda İstanbul'da başkasının emri altında zor şartlarda çalışmaya giden pek çok genç var. halbuki hayatın müşterek olduğu ve beraber çalışarak bir yerlere gelinebileceği evlilik müesesinin bu durumlara gelmesi inanın çok acı

Comment

Arkadaşlar hani demişlerya hırsızın hiçmi suçu yok diye bizim hiçmi suçumuz yok Türk milleti derlerya bir türk dünyaya bederdir diye inanın bu bazılarımız için eksik bile söylenmil imkansızlık içerisinden yılmadan imkanlar çıkaran atılımcı yatırımcılar gördüm saygı duydum fakat yetmiyo işte. Bizdeki çiftçilik hayvancılık dedimya mesleği olmayana meslek olsun diye söyleniyomuş gibi algılanan hiçbir fikri olmadan bu işlere başlayanların malesef ama malesef tekelinde bırakılmış diyebileceğim kadar yaygın. Soruyorum sizlere bizim buralarda hiç rastlamadımda sizin oralarda bir çiftçi ekim zamanı gelmeden toprak analizi yaptırıryomu? hangi mahsul toprağın bu seneki verimine uygun kontrolden geçirtiyomu? ekmiş olduğu ekini için ana babasından ve çevresinden duyduklarının haricinde bir bilir kişiye danışıp ne tür bir gübre kullanması gerek(Toprak analizi sonuçlarına dayanarak) ne zaman gübrelemesi gerek veya ilaçlaması gerek hiç danışıyomu? Koskocaman bir yok dan başka birşey bulamıyorum peki halkımızın bilinçlenmesi için ne derecede tarımsal alanda seferberiz hangi tür bitkilerin ekiminde ne derecede kar sağlanabileceği ne kadar dinleniyo veya anlatılıyo cevap yine bilinçsizlik içerisinde koskocaman bir yok. Adam arazisine şeker pancarı ekiyodu kota geldi bomboş yatıyo başka bir alternatif bırakın araştırmayı aklına bile gelmiyo veya kota getirenler hangi amaçla getirdi hala anlamış değilim şekerin torbası 50 kg mı 50 tl iken kotadan sonra torbası oldu 95 tl hangi zihne hizmet bu hala anlamış değilim sen arazileri bomboş yatır sonrada arz talep cebelleşmesi piyasasından şekere zam yap yuhhh diyorum başka söz bulamıyorum. Memleketimiz tahıl ambarı diyoruz hangi ambar toprağı sür ek yangel yat ambarlarındanmı senin 200 dekarlık araziden kaldırdığını adam 30 dekardan elde ediyo iş gücü gübre ilaç mazot arazinin değerlendirilememesi nasıl rekabet ederiz kardeşim. Avusturyada 15 yıl kadım bir birokratla konuşmuştum avrupa birliğine yeni girmişlerdi sordum artısı eksisi ne oldu avrupa birliğinin diye bazı yönlerden karımız bazı yönlerden zararımız oldu ama biz zararı karla kapatma planlarıyla dengeledik dedi nasıl oldu dedim mesela dedi bizim memleket yani avusturya kışlık bir memleket turizmi(Dağcılık Kayakçılık vs.) hayvancılığı sanayisi olan bir yerdeyiz turizm ve sanayide baya bir yatırımımız oldu kar elde ettik fakat dedi hayvancılıkta baya bir zararımız oldu dedi peki dedim bunu nasıl hallettiniz dediki bak şimdi dedi bizim burası kışları uzun olduğu için biz dedi hayvana en az 6 ay içerde bakarız bu bir külfiyattır çiftçimiz ivin dedi slaç yapacaksın ot biçip balyalıycaksın ahırda hayvanın bakımı için iş gücüne ihdiyacın var yem vs o yüzden dedi bizde süt üretimi italya hollanda ve yunanistana bakarak biraz pahalıya maloluyo dedi bizde 5 şiline malolan süt onlarda 2 ila 3 şiline maloluyo çünki onların hayvanları tüm seneyi otlaklarda otlayarak geçiriyo ve beleşten süt elde ediyolar dedi bizde bunu önleyebilmek için süt ve süt ürünlerinin memlekete ithalinde ek vergi getirdik ve çiftçiye verilen destekleri fazlalaştırdık al sana denge kurulmuş oldu dedi. Aklım dondu kaldı hemen aklıma bizim buralar geldi sen fabrika kurarsın çinden senin ürettiğinin yarı fiyatırn aynı ürünü ithal ederler sen soğan ekersin o yıl mahsul çiftçinin elinde kalsın diğer yıl ekmesin diye adamlar rekabete girer sana nerdeyse bedavaya diyebileceğim bir fiyatta soğan ihracatı yapr çiftçi yine harap ve bitap şeker yurt dışında bizden ucuz der zarar ediyoruz der kota getirir benim anladığım kapasitede 50 tl lik şekeri vatandaşına 96 tl ye yedirtir ve bunun adınada devlet kar ediyo der..... oooooooofffff bilmiyorumki kardeşim ya hiç görmüycen duymuycan bilmiycen yada bu kısır döngüde yuvarlanıp gidicen. Ondan sonra çiftçi şöyle böyle diycen tabiki çiftçi vatandaşlık seviyesine en son sırayı alır kardeşim hani milletin efendisiydi ne yaptınız veya ne yaptık efendimize gözünü bağladık bir uçurumdan aşağı yuvarladık Allah rahmet eylesin. Selametle

Comment

sayın mücahid36 söylediklerinize katılmamak elde değil bizde tarıma yönelik uygulanan devlet politikası malesef ama malesef yeterli değil biz aslında bir tarım ülkesiyiz ama birşeyler yapmak istediğinizde önünüze hep engeller çıkıyor ve iş yokuşa sürülüyor bürokrasi çok ama çok fazla bir hayvan kredisi almak için başvuruyorsunuz size kaç tane hayvanın var diye soruyorlar sen bu kadar hayvanla kredi alamazsın diyorlar adam zaten kredi alarak hayvan alacak hayvanı fazla olsa krediye çok fazla ihtiyaçı olmaz zaten ayrıca bir de hayvanlara bakmaya gelecez diyorlar 4-5 aydan önce gelmiyorlar bu nasıl bir zihniyet anlamak mümkün değil bundan önce dağıtılan desteklemelerde yaşananlar orteda( anız parası) hak etmeyenlerin veya hiç çiftçilik yapmayan kişilerin nasıl kolayca para kazandığı Tabii bunda bizim kabahatimiz yokmu tabiki var ama bu işin tabandan tavana olması gerektiğni düşünüyorum iyi akşamlar

Comment

Working...
                              X