fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Yarımada Tohum Kursu

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Yarımada Tohum Kursu

26 Kasım 2011 Cumartesi günü Tohum Kursu yapılacaktır. etkinlikle ilgili davetiye ve içerik ilişiktedir.

“YARIMADA TOHUM KURSU”
    “TOHUMLARIMIZ, HEM GELENEĞİMİZ, HEM GELECEĞİMİZDİR!”
    Tohumluk nasıl alınır? Nasıl saklanır?
    Geleneksel yöntemlerle, bilimsel yöntemlerin buluşması…

AÇILIŞ
    • 10.30-10.50: Tohum Kursu Açılış Konuşması
    Konuşmacılar: Gödence Köyü Muhtarı Mustafa Ali KARA
    Seferihisar Belediye Başkanı M.Tunç SOYER
    • 10.50-11.05: Neden Yerel Tohumlarımızı Korumalıyız ve Can Yücel Tohum İstasyonu
    Konuşmacı: KARAOT Tohum Derneği Başkanı Feray KARAPINAR
    • 11.05-11.40: Yerel Mirasımızı Korumada Tohum Üretimi
    Konuşmacı: Prof. Dr. Hülya İLBİ
    • 11.40-11.45: Çay Molası
    • 11.45-12.45: Atölye Çalışması
    Çiftçi Kadınlar Tohumları Ne Zaman, Nasıl Seçtiklerini, Saklama Koşullarını ve Dikim Sezonuna Nasıl Hazırlandıklarını Anlatıyor.
    • 12.45-13.00: Halk Oyunları Gösterisi
    Gödence Halk Oyunları Ekibi
    • 13.00-14.00: YEMEK MOLASI
    • 14.00-14.45: Ekolojik Üreticiler Derneği, Karaot Derneği ve Gödence Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Çalışmaları Video Gösterimi/Amaç ve Yönelimler Bildirgesi İstişare ve Dayanışma Toplantısı
    • 14.45-15.25: Tiyatro Gösterimi: “Gircez Gircez AB’ye Gircez”
    Duvara Karşı Tiyatro Topluluğu
    • 15.25-16.25: Yerel Tohumlar-Organik Gıdalar Sağlık İlişkisi İsimli Panel
    Neden Organik Tarım Yapmalıyız?
    Panelist: Prof. Dr. Uygun AKSOY (Ege Üniversitesi)
    Halk Sağlığı Açısından Tarım Uygulamaları
    Panelist: Prof. Dr. Zuhal OKUYAN (Dokuz Eylül Üniversitesi)
    Kooperatifler Küçük Çiftçi İçin Neden Vazgeçilmezdir?
    Panelist: Çağatay Özcan KOKULU (Gödence Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı)
    • 16.25-16.30: Kapanış Konuşması
    Konuşmacı: Levent Gürsel ALEV (Ekolojik Üreticiler Derneği Başkanı)

26 Kasım 2011 Cumartesi - Gödence Köyü SEFERİHİSAR

• Fidanligi.com

Cevap: Yarımada Tohum Kursu

Bu tür etkinliklerin artırılması ve yaygınlaştırılması lazım. Çok faydalı bir çalışma. İmkânımız ve zamanımız olsaydı katılmayı çok isterdim. Emeği geçenlere teşekkürler.

Comment

Gödence Yarımada Tohum Kursu

Bu kez, hiç resim çekmedim…

Seferihisar Belediye Başkanlığının da verdiği destekle yapılan etkinlik, klasik açış konuşmalarından sonra Karaot Tohum Derneği Başkanı Feray Bey de açılış konuşmasıyla başladı. Feray beyin, Seferihisar Belediye Başkanı’nın da katılımcılar arasında olması nedeniyle birazcık ciddiyeti de gözümden kaçmadı hani. Prof.Dr.Hülya İLBİ, tohumlar/tohumluklar hakkında slayt gösterisiyle açıklayıcı bilgiler verdi. Tohumları yeniden tanıttı bizlere. Daha sonraki aşamada Karaot Köyünden Şevketiye Nineyle birlikte atölye çalışmasına geçildi. Şevketiye Nine, Karaot Köyünün tohum analarından/ninelerinden biriymiş, köyde en sağlam tohumlar onun elinden çıkıyormuş. Kendi ürettiği kabak, karpuz, patlıcan ve biberlerle birlikte gelmiş. Uzun karpuzu sordu bazıları ama yaşı gereği taşıyamadığını belirterek getiremediğini söyledi.

Oturdu masanın başına, aldı bıçağı eline; kabağı zorla ikiye kesti (bıçak kesmiyordu zira), tohum yuvalarını ortaya çıkarda, baş ve uç kısımlardaki tohumları atarak, sadece orta bölümdeki tohumları topladığını söyledi. Zira, baş ve uç kısımlardaki tohumlar genelde boş oluyormuş. Benzer örneklemeyi karpuzda ve patlıcanda da verdi. Özellikle patlıcanda; göz kararı 5/6’ya böldü, baş ve uç kısımlarından 1’er bölümü keserek attı, sonra patlıcanı uzunlamasına boydan keserek ayırdı, “bu bir hafta içinde gölgede kurutulacak, sonra ovularak tohumları alınacak” diye de ekledi.

Köydeki Necati Cumalı Meydanında yemek molası; köylülerin yaptığı koca bir kazan keşkek ortaya çıktı, keşkek sevenlere bir duyuru, seneye mutlaka böyle bir etkinliğe katılın lütfen, böyle bir keşkek göremezsiniz. Takiben Duvara Karşı Tiyatro Topluluğunun “Girecez, girecez, AB’ye girecek” konulu gösterisi…

Türkmen kökenli köyde, Ege Halk oyunları gösterisi, Ege türküleri…

Eh sıra geldi, diğer etkinliklere. Prof.Dr.Uygun AKSOY, organik tarım hakkında bilgi verdi…

Gödence Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Sayın Çağatay Özcan KOKULU, köyün geçmişi hakkında bilgiler verdi. Köylerinin, ülkemizde atık suyun doğaya salınmadığı ilk köy olma özelliğini kazandığını da belirtti.
      Etkinlik aralarında, 70 yaşındaki Bakkal Mustafa amca ile tanıştım, sorularım üzerine kendisiyle birlikte yakındaki arazileri gezdik, ilkbaharda talebim doğrultusunda sakız ağacı ve Antep fıstığı çelikleriyle birlikte arazime gelerek çitlembik ağaçlarımı aşılayabileceğini de belirtti. Düşüncelerimden bir kısmını kendisine anlatınca, “yaşım 70, halen ağaç ekiyorum, bunları ben yiyemem, ancak benden sonrakiler yer” diyerek, düşünceme de destek çıktı.

Yine bir başka ihtiyar amcanın gündeme getirdiği bir başka konu; biberlerin döllenme olayı. Acı biber mi tatlı biberden etkilenir, ya da tatlı biber mi acı biberden etkilenir?

Yenipazar Belediye Başkanı, İlçe Tarım Müdürü ve epeyce kalabalık Yenipazar grubu da etkinliğe izleyici olarak gelmişlerdi, tanıştık, çeşitle konuları görüştük. Yenipazar Belediye Başkanı; 7 Aralık tarihinde ilçelerinde yapılacak olan Tohum Takas Şenliğine davet etti bizleri. Ayrı bir forum sayfasında bu konuyu da açıklayacağım.

Etkinlik kapsamında tohum takası yapılmadığından, ancak Şevketiye ninenin getirdiği ürünlerden tohum alabildik. Bu arada yöreye özgü ağaçtan koparılıp doğrudan yenilebilen hurma zeytinler vardır, 3 tane de zeytin aldım. Belki çıkar, belki de bu tohumlar büyüyünce çeliklerini bulup aşılarsam, belki aynı hurma zeytini elde edebilirim, bilmiyorum.

Gödence Köylülerinin sıcak yakınlığı ve ilgisi, içtenliği… bu sıcaklık artık şehirlerde yok oldu.

Dönüş yolu, yan koltuklarda oturanların konuşmalarına kulak kabarttım, iyi ki kulak kabartmışım, etkinliğe katılanlardan birisi, Bitki Besleme Uzmanı, bir kısım sorularıma yanıt bulabildim, e-posta adresini alarak, haberleşeceğiz sayın hocamla. Yenipazar Tohum Takas Şenliğinde görüşmek dileğiyle ayrıldık, kim bilir belki gelirken oğlunun Amerikadan getirdiği acı biber tohumlarını da paylaşmak ister.

Comment

Teşekkür ederim Sayın mavikartal5. Şahsen ben gidemediysemde sizin anlatımınızla gitmiş gibi oldum.İnşallah bir sonraki etkinliğe gelmeye çalışacağız bahcesel ekibi olarak.

Comment

Working...
        X