fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

tohum takas ve dağıtımı etkinliği

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• tohum takas ve dağıtımı etkinliği

yerel ve doğal tohumların yaşaması amacıyla, çoğaltma, paylaşma ve istekli üyelere dağıtım için facebook sayfası üzerinden Ulusal Tohum Takas Merkezi adında bir grup kurulmuştur.

tohum paylaşımcılarını ve tohum isteklilerini grubumuza bekliyoruz. kendimizin ve üyelerimizin üretimi olan bu tohumlar sertifikasız olup, tohumculuk yasası gereği ÜCRETSİZ olarak takas veya dağıtıma tabi tutulacaktır.

saygılar

ulusal tohum takas merkezi

yerel ve doğal tohumların yaşatılması amacıyla çoğaltılması ve paylaşımı için facebook sayfası üzerinden yaptığımız etkinliğin duyurusu için;

20 şubat 2013 çarşamba günü saat 10:00'da Bornova Belediyesinin desteğiyle, Borrnova'daki Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezinde bir toplantımız vardır. toplantıya, ege üniversitesinden sayın prof.dr.tayfun özkaya, bornova belediye başkanı sayın prof.dr.kamil sındır, İzmir TEMA il temsilci yardımcısı sayın Merih Akın Yücel, Börtü Böcek kitabı yazarı sayın Dr.Füsun Tezcan, İl Tarım Md.lüğünden sayın Zerrin Çelik katılım sağlayacaktır.

bölgedeki ve yakın bölgedeki tüm tohum sever üyelerimiz davetlidir. etkinliğin açılış toplantısı sonrasında az da olsa (çok olan tohumlardan) tanıtım amaçlı bir miktar tohum dağıtımı yapılacaktır. toplantıya çeşitli kurum/kuruluşlardan medya da çağrılmıştır.

saygılar

Comment

paylaşımcılara yönelik olarak uygulanan TAKAS HAKKI önceliği bittiğinden, kalan tohumlar, facebook/Ulusal Tohum Takas Merkezi grubunda DOSYALAR bölümünde yayınlanmış olup, tohum isteyen tüm üyelere tercih edecekleri 20 çeşide kadar Yerel ve Doğal tohum, ÜCRETSİZ olarak kendilerine gönderilecektir. grupta, sadece tohum ve tohumlarla ilgili bilgi verilecek olup, üretim, hastalık ve diğer bilgiler için lütfen bu sitemizde kalınız.

Comment

Arakadaslar, yerli tohum yasaklanacakmis diye bir dedi kodu duydum asli varmi bu haberin?
        Ben austuryadan katiliyorum kücük bir bahcem var, kendimce ekip biciyorum, Türkiyeden getirdigim tohumlar kaybolmasin diye biriktiriyorum.

Comment

ülkemizde 2006 yılında çıkartılan tohumculuk yasası gereği sertifikasız tohumların satışı yasaklanmıştır. sertifikasız tohum tabiri, kendi üretimimiz olan, köylülerin binlerce yıldır ektiği ve bölgeye uyum sağlamış tohumlardır. bu tohumların ekimi, ürünlerinin satışı tohumlarının alınması, takas veya ücretsiz dağıtımı kanunen yasaktır. bu nedenle ilki 2010 yılında yapılan Yerel Tohum Takas şenlikleri ülkemize dalga dalga yayılmaktadır ve şimdiye kadar 20 civarında şenlik yapılmıştır.
          bu konu ülkeden ülkeye de farklılık göstermektedir.

Comment

mavikartal5 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
            ülkemizde 2006 yılında çıkartılan tohumculuk yasası gereği sertifikasız tohumların satışı yasaklanmıştır. sertifikasız tohum tabiri, kendi üretimimiz olan, köylülerin binlerce yıldır ektiği ve bölgeye uyum sağlamış tohumlardır. bu tohumların ekimi, ürünlerinin satışı tohumlarının alınması, takas veya ücretsiz dağıtımı kanunen yasaktır. bu nedenle ilki 2010 yılında yapılan Yerel Tohum Takas şenlikleri ülkemize dalga dalga yayılmaktadır ve şimdiye kadar 20 civarında şenlik yapılmıştır.
            bu konu ülkeden ülkeye de farklılık göstermektedir.
            Güzel bir faaliyet. Daha sonra bu şenlik düzenlendiği için sıkıntı oluşmasın?

Comment

ilk yapılan şenlikler, tarım bakanlığı tarafından "yasaya uygun değildir" savıyla engellenmeye çalışılmış ancak prof.dr.tayfun özkaya'nın karşı çıkışıyla engelleme çabaları boşa çıkartılmıştır. şu anda da ülkemizde yapılan yerel tohum takas şenlikleri, tohumculuk yasası sınırları içerisindedir.

geçtiğimiz yıl facebook üzerinde kurduğumuz Ulusal Tohum Takas Merkezi grubumuz hızla büyümüştür. şu an itibariyle grup üye sayımız 11.000 üyeyi aşmıştır. bununla birlikte geçtiğimiz yıl yapılan ankara/çankaya, fethiye, muğla, karaot ve bu yıl ilki yapılan antalya yerel tohum takas şenliklerine grubumuz bazen yönlendirmede ve bazen de şenlik bildirisini yayınlamada büyük çaba harcamıştır.

bununla birlikte ilk kez muğla tohum takas şenliğide 15-20 enginar fidesi ile yaptığımız denemede olumlu sonuç alınmış ve antalya'da yapılan Yerel Tohum ve Fide Takas Şenliğine dönüştürülerek, fide ve fidan dağıtımına başlanmıştır.

Comment

Sevgili Mavikartal

mavikartal5 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                ülkemizde 2006 yılında çıkartılan tohumculuk yasası gereği sertifikasız tohumların satışı yasaklanmıştır. sertifikasız tohum tabiri, kendi üretimimiz olan, köylülerin binlerce yıldır ektiği ve bölgeye uyum sağlamış tohumlardır.
                Demişsiniz.

Tohumculuk Kanunu'nda sertifikasız tohum tabirinin 'kendi üretimimiz olan, köylülerin binlerce yıldır ektiği ve bölgeye uyum sağlamış tohumlar' olduğuna dair herhangi bir ibare bulamadım.Yardımcı olur musunuz?
                Last edited by biomer; 22.04.14, 11:49.

Comment

Ayrıca;

Tanımlar kısmında u) Tohumluk sertifikasyonu: Tohumlukların tarla ve laboratuvar kontrolleri sonucunda genetik, fiziksel, biyolojik ve sağlıkla ilgili değerlerinin standartlara uygunluğunun tespit edilmesi ve bunun belgelendirilmesi işlemini,

şeklinde geçiyor. Bu ise; sizin söylemiş olduğunuz gibi bir manaya gelmiyor.

Comment

GEne tanımlar kısmında geçen;

ı) Genetik kaynak: Bitki ıslahçıları ve bilim adamlarının ihtiyacı olan genlerin sağlandığı, bitki yapılarında genetik farklılık ve farklı özellikler içeren potansiyel populasyon, bir ülkede veya bir bölgede doğal olarak bulunan bitkilerin yabanî türleri ve bunların geçiş formları, yerel çeşitler, özel amaçlarla geliştirilmiş çeşitler ve bazı önemli karakterlere sahip ıslah materyallerini,

Tabirinde sizin söylemiş olduğunuzun aksine "doğal olarak bulunan bitkilerin yabanî türleri ve bunların geçiş formları, yerel çeşitler" ifadesi geçmekte. Bu da sizin iddialarınızı çürütür mahiyettedir. Çürütmekle de kalmayıp yerli tohumculuğu desteklemektedir.

Comment

Working...
                    X