fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Jojoba konusunda

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Jojoba konusunda

merhaba ben ank üni ziraat müh ögrencisiyim.antalyada jojoba üretmek istiyorum.neler yapmam gerekiyo yardımcı olursanız sevinrim

Cevap: jojoba konusunda

Selam;
    öncelikle jojoba bitkisi ve üretimi hakkında yeterli bir bilgi dağarcığına ihtiyacın olacak. Birde Türkiye'de en büyük sorun yeteri miktarda jojoba tohumunun bulunmaması. Üretimi tohumla,çelikle,aşıyla ve doku kültürüyle olmakta. Ancak ülkemizde tatmamiyle ticari plantasyonlar olmadığı için en uygun üretim yöntemi henüz çözülmüş değil. Şuan sadece tohumla üretiliyor. Çelikle üretimi deneme aşamasında. Fidan şeklinde bazı uyanıklar ilan veriyorlar ancak fidan olarak uygulanma zorlukları var. Bitki çok kısa sürede dikine kök saldığı için fidan şeklinde hemen dikilmesi gerekiyor. Merak ettiğin konularda ayrıntılı bilgi alabilirsin.
    Saygılarımla..

Comment

Cevap: Jojoba konusunda

slm robinalp bende jojoba işini yapmak istiyorum ama, uygun ticari plantasyon yoksa, sanırım yapamayız.Ama sizin bu konuda görüşünüzü almak istiyorum: sizce bu koşullara rağmen böyle bir işe girişilir mi?

Comment

Sevgili Dündar,
        Jojoba Bitkisinin Türkiye'de henüz ticari plantasyonu maalesef yok. Bazı bölgelerde deneme üretimleri devam ediyor ancak ticari bir noktaya gelmesi zaman alacaktır.
        Benim fikrimi soruyorsunuz ancak bende bu konuda size çok net bir şey söyleyemem. Atıl durumda geniş bir araziniz varsa bence deneyebilirsiniz. Ancak tamamen ticari düşünüyorsanız biraz daha beklemenizi tavsiye ederim.
        Aslında bu konuya Tarım ve Orman Bakanlığının ortaklaşa yapacakları yatırım ve teşviklerle 7-10 yıl içerisinde Türkiye'de çok büyük gelişimlerin olabileceğini biliyorum. Maalesef her iki Bakanlığımızda bu konuya çok duyarsız.
        Umarım size yardımcı olabilmişimdir. Takıldığınız konular hakkında yardıma hazırım.
        Saygılarımla.

Comment

sayın robinalp
          Verdiğiniz bilgi için teşekür ederim. Ama eğer bu teşvik felan doğruysa kredi ve 49 yıllık arsa, ki araştırmaya başlayacağım,zaten ilk 5 sene bir beklentim olmayacak. kafamı kurcalayan jojoba benden bakım bekler mi ? beklyeceği bakım nasıl bir bakım olur.bir yerde sulamadan bahseden arkadaşların yazısını okumuştum, ama genel olarak yetiştirme koşullarında sulamaya gerek kalmadan kendi kendine yetişir yazıyodu .hangisine göre hareket etmeliyim. bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim. SAYGILARIMLA

Comment

Sayın Dündar,
            Öncelikle olaya bakış açımız çok önemli. Basında yazılan bir çok konu aslında gerçekleri yansıtmıyor. Bir bakıyorsunuz Tarım ve Köyişleri Bakanlığı veya Orman Bakanlığı 49 yıllığına bedava arazi veriyor, teşvik veriyor, uzun vadeli ve 15 yıl sonra ödemeli düşük faizli kredi veriyor gibi bir çok konuyu basında görebilirsiniz. Ancak siz uygulamaya geçtiğiniz takdirde önünüze bir çok engel çıkıyor yada konunun aslının öyle olmadığını anlıyorsunuz. Bütün bunları sizin cesaretinizi kırmak için değil, yatırımlarınızı yaparken ciddi araştırmalar yapmanızı tavsiye ederim.
            Benim size önerim, şayet atıl vaziyette yani fazlasıyla bitki yetiştirmeye uygun olmayan bir araziniz varsa, bu arazi üzerinde böyle bir üretimi deneyebilirsiniz.
            Jojoba bitkisinin çok fazla bakım işleri yoktur. Sulama konusunda da yıllık yağış isteği 640 mm'den azdır. Eğer kökler yeterli derinliğe ulaşmamışsa ek sulama gerekir. Daha detaylı bilgi için benim hazırladığım
            jojobaturkey.sitemynet.com sitesini inceleyebilirsiniz.
            Saygılarımla..

Comment

sayın robinalp
              Düşüncelirinizi benimle paylaştığınız için çok teşekür ederim. sitenizi gezdim güzel bilgiler var ,elinize, emeğinize sağlık. Bu konuda beni aydınlattığınız için teşekür ederim.
              Türkiye de ciddi manada bu işi yapan varmı? sizi de fazla sık boğaz etmek istemiyorum ama kusura bakmayın. Saygılarımla...

Comment

Sayın Dündar,
                Hazırlamış olduğum sitenin iletişim bölümünde Bio Teknoloji A.Ş.
                Yönetim Kurulu Bşk. Sayın Mehmet Aydemir'in iletişim bilgileri var. Şuan Türkiye'de bu konuda ciddi çalışma yapan tek kuruluş. Buradan yeterli bilgi alma şansınız olabilir.
                Saygılarımla..

Comment

Working...
                X