fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Aranızda olmaktan mutluyum

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Aranızda olmaktan mutluyum

Ben mustafa Duru,
    Aranıza yeni katılıyorum. Umarım yardım ve desteklerinizi bir birimizden esirgemeyiz.
    Amacım yeni şeyler öğrenmek, bilgi paylaşılmasına katılmak, Tarımsal üretim alanında ülkemizin de bilimsel bir çalışma ortamına kavuşmasında azda olsa katkıda bulunmak. Kısaca: Denemek, araştırmak, ögrenmek ve paylaşmak.

Cevap: Aranızda olmaktan mutluyum

Sayın Mustafa bey Bahcesel ailesine hoş geldiniz.Aradıgınızı bulacağınz kanatindeyim.Biraz kendinizden bahsedermisiniz.

Comment

Cevap: Aranızda olmaktan mutluyum

Sevgili Editör,
      Ben Taşeli (taşyurdu) yöresinden, Toroslar'ın içinden Mersin'in Gülnar ilçesinden birisiyim. Şu anda Almanya'dan tekrar Türkiye'ye(memleketime) nasıl dönebilirim ve orada kendime tekrar bir yaşam ortamı nasıl sağlayabilirim mücadelesi içindeyim.
      1980 öncesi 10 yıl matematik öğretmeni olarak çalıştıktan sonra öğretmenliği bıraktım. Zorunlu nedenlerle 1987 yılında Almanya'ya gittim. 2003 yılında da bir kısmı babamdan kalmış olan taşyurdundaki 100dekarlık bir arazide meyve bahçesi kurma uğraşına eşimle birlikte başladık.
      Benim gördüğüm kadarıyla Özellikle tarımsal alanda ülkemizde hiç bir konu netliğe kavuşmadığı için, bu alanda birşeyler yapmak isteyen kişiler kendini paralarcasına uğraş veriyor. Ama hala tam bir curcuna içindeyiz.
      2 yıllık hazırlık döneminide hesaba katarsak 7 yıldır kafamı vurmadığım taş kalmadı. Hemen hemen Türkiye'de varolan çogu üniversitelerin bahçebitkileri bölümleri ile, meyvecilikle ilgili varolan araştırma enstitüleri ile irtibat halindeyim, ama yedi yıl sonu geldiğim nokta hala hiç bir alanda netleşebilmiş değilim. O nedenlede Oluşturmaya çalıştığımız bahçe tama bir deneme bahçesi haline dönüştü.
      Örneğin; Gülnar ilçesi binlerce yıldır üzümden geçim sağlayan bir ilçe. Ama günümüzde hala dedem-babam usülleri ile bağcılık yapılıyor.Ama bugüne kadar ne netleşmiş bir sofralık çeşit vardı, ne şaraplık, ne de sirkelik.O nedenlede hala 15-20 kuruşa üzüm vermek zorunda kalıyorlar. Bugün Günlarbahçem'de 100 lerce çeşit sofralık ve şaraplık, hatta sirkelik ve reçellik denenmektedir. O iklim şartlarında, o toprak yapısında yavaş yavaş verimlilik dereceleri, kalite durumları, erken yada geç hasat konumları netleşmeye başlamış ve soranlara belirli oranda tavsiye edilmekte ve somut örneği gösterilebilmektedir.
      Örneğin ceviz konusu: Şu anda Gülnarbahçemde 300 civarında 4-3 yaşlarında ceviz fidanı dikilmiştir. Bunlar içinden 50-60 kadarı Maraş 18 aşılı fidandır. 5 yıl önce Toroslar için Tokat Üniversitesi Hocası ve Maraş Sütcüimam Üniversitesi'nden Sütyemez hocanın tavsiyeleri üzerine Maraş 18 dikilmiştir. Ama bu yıl baş gösteren iç kararması nedeniyle geri kalan 250 civarındaki fidanların hangi cins ile aşılması konusunda tekrar arayış içine girdim. Yine burada kısa bir anımdan bahsedeyim. 5 yıl önce bahçeye Kaman dikmeye karar verdik. O zanmanlar rahmetli Zi. Müh. Lokman Avşar bey yaşıyordu, arada bir telefonla uzun uzun ceviz üzerine konuşurduk. Lokman bey ile üniversite hocaları faklı tezler savunuyorlardı. Bende tuttum Kaman'dan 300 adet tohumluk kaman cevizi istedim. tanesi 1 liradan tohumluk getirdim. Hazırlamış olduğumuz ceviz yalaklarına dikdik. Güya orada fidan büyücek ve yer değiştirilmediği için ana kök ölmeyecekti. Ama ne gördük özel olarak getirtiğimiz kaman tohumluklarının hiç bir tanesi çimlenip fide olarak toprak üstüne çıkmadı. O tohumlukları yalaklara diken ablam kendi çevresinden toplayarak torbalara diktiği cevizler ise fide haline geldi ve çıkmayan kamanların yerine Ağustos ayında onları diktik. Şimdi de onların hangi cinsle aşılanması gerektiğinin arayışını sürdürüyoruz.
      Bir başka konu kiraz: Şu anda yüreğimizi ta derinden yakıyor. Toroslar'ın hemen hemen her yerinde yetişen kiraz Gülnar ilçesinde de olur umuduyla 750 adet fidan dikerek denemeye başladık. Fidanlarda Eğirdir bahçe kültürü araştırma enstitüsünden alındı güya garantili fidanlar dikiyoruz. Kirece dayanıklı olacak diye idris anacı üzerine ziraat900 fidanları 5 yıl önce dikildi. Gülnarbahçemin önde gelen umut kaynağı idi. Ama bugün geldiğimiz aşamada çok önemli bir kısmı sararıp soldu, kurudu, ve sökmeye başladık. Daha bu eylül ayı içinde Antalya'da Batı Akdeniz laboratuvarlarında bir fidan göndererek tahlili yaptırıldı, tahlille birlikte Eğirdir araştırma enstitüsüne gittim, uzun uzadıya görüşmeler yapıldı, güya bir ekip bahçede inceleme yapacaktı, arkamdan bir kaç gün sonra ''şimdilik bahçeyi incelemeye gelemiyoruz'' telefonu geldi. Kısaca 750 adet yetişmiş 5 ve 3 yaşındaki kiraz fidanları göz göre göre yok oldu. Şimdi yerlerine ne dikmeliz arayışı tekrar başladı. Ve o kanate ulaştık ki bizim o yörede sağlıklı bir kiraz bahçesi oluşturmak galiba olanaksız.
      Sevgili Editör, Gülnarbahçem ile ilgili uğraş, sorunlar çok,hangi birini yazayım. Aklınıza gelebilecek yüzlerce meyve çeşidinin denemesi tamamen ve yalnız kendi gücümüzle yapılıyor.Bu uğraştaki tüm bilgilenmede sağolsun internet, telefon ve yüz yüze görüşmeler şeklinde sağlanıyor. Özellikle bizim bölgedeki il ve ilçe tarım kurumlarının hiç mi hiç faydası yok.
      Maddi ve sağlık gücümüz elverdiği ölçüde mücadeleye devam. gücümüz yetmez olduğu noktada da ''pes'' demek zorundayız.
      Belki ileride diğer çeşitlere de girer deney ve tecrübe birikimlerimizi paylaşırız.
      Herkesin bayramını kutlar uğraşılarında başarılar ve güzel günler dilerim. Selam ve sevgilerimle.

Comment

Working...
      X