merhaba ben aranıza yeni katıldım peyzaj firması işletiyorum fidanlık genelinde tüm saksılı süs bitkilerinde yaprak solgunluğu var sebebi fusarium haricinde başka birşey olabilir mi bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim henüz fungusit kullanmaya başlamadım
Duyuru
Collapse
No announcement yet.
fusarium
Collapse
X
-
Cevap: fusarium
Sayın Yaseminn, Gübreleme programınızı gözden geçirdiniz mi? hernekadar gübreleme programı yaptıysanız da B5A, B5A Organik sıvı gbre, b5a organik gbre linkindeki B5A isimli sıvı organik gübreyi kullanmanızı tavsiye ederim. Sarılık ve solgunluk kaybolacak ve bitkilerinize bir neşe geldiğini göreceksiniz. Etkilerini ve sonuçlarını forumumuzda yazarsanız da memnun oluruz.
-
Benim başım ağrıyor. Ben de mi B5A almalıyım?selsarac Nickli Üyeden Alıntı Mesajı gösterSayın Yaseminn, Gübreleme programınızı gözden geçirdiniz mi? hernekadar gübreleme programı yaptıysanız da B5A, B5A Organik sıvı gbre, b5a organik gbre linkindeki B5A isimli sıvı organik gübreyi kullanmanızı tavsiye ederim. Sarılır ve solgunluk kaybolacak ve bitkilerinize bir neşe geldiğini göreceksiniz. Etkilerini ve sonuçlarını forumumuzda yazarsanız da memnun oluruz.
Sayın selsarac daha ilk mesajımda ağır girmiş gibi olmayım forumunuza ama siz de pek hızlısınız.
Aspirin mi bu mübarek daha hiç bir şey görmeden bunu tavsiye ediyorsunuz?
Hele bir anlayın dinleyin...
Haksız mıyım?
Comment
-
Sayın Baranbayram, Dikkat etseydiniz benim B5A için tavsiye ettiğim konuların çok sınırlı olduğunu görürdünüz. Yukarıdaki Meslektaşımızın durumu çok farklı. Eğer bu mesaj bir fidanlık işletmecisinden gelmemiş olsaydı bunu tavsiye etmezdim ve detaylı araştırma yolunu seçerdim. Ama biraz durun. Tamam sizde acele etmeyin ve sorunu anlama yolunu birlikte seçelim. Yasemin hanımın detaylı bir şekilde bize sorununu aktarmasından sonra B5A tavsiyemin yanlış olup olmadığına karar verelim.
Aslında tepkinizde haklılık payınız var gibi algılanıyor ama tepkiniz bana mı B5A hakkında mı? orası pek belli değil. Yaseminn in mesajından sonra devam edelim isterseniz.
Comment
-
selami bey ilginiz için teşekkür ederim henüz tavsiye ettiğiniz ürünü kullanmadım ticari kaygıyla tavsiyede bulunduğunuzu düşünmüyorum ancak bitkilerimdeki yaprak solgunluğu yaprak formlarının kısmi olarak bozulması içe doğru kıvrılmalar besin eksikliğinden ziyade mantar enfeksiyonunu düşündürmez mi kaldıki bitkilerin gübrelemesi periyodik olarak yapılmakta 15 senedir ilk defa böyle bir sorunla karşılaşıyorum
Comment
-
Sayın Yasemin, 15 yıldır bu işle uğraşmanız çok güzel. Mesleki olarak benden daha tecrübeli sayılırsınız belki de... Yapraklardaki içe doğru kıvrılmaların sebebi mantar enfeksiyonları da olabilir, en basitinden yaprak biti yada kırmızı örümcek bile olabilir ancak kırmızı örümcekler gözle çok zor farkedilebilir ayrıca her bitkiye aynı anda yayılmaz.
Çok farklı bir durum bu... Bu aşamada, Bence yapmanız gerekenleri sıralıyorum,
Sorunlu bitkilerinizden Yakın plan fotoğraflarını, hatta yaprak detaylarına kadar 5-6 adet çekip, Bitki Hastalıkları, Fungisitler, Tohum Hastalıkları ve Çim Hastalıkları - BAHCESELFORUM linkindeki sayfada yeni bir konu açıp, sorunuzu ve sorununuzu Ege Üniversitesi Zıraat Fakültesi fitopatoloji uzmanı Prof. Dr. Necip TOSUN hocamızın cevaplaması için sorabilirsiniz. Sorunuzu sorduğunuz anda sistemimiz sayın hocamıza bir mail ile sorunuzun bir kopyasını gönderecek ve sayın hocam mesajınızın altına cevabını yazacaktır. Detaylı ve fotoğraflı bir şekilde sormanız en hızlı cevabı almanız için etkili olacaktır. Böyle bir sistem sadece bahcesel.com da vardır bunu da belirteyim.
Bu arada
Çözüm bulununcaya kadar eğer gübrelemeden 15 günden daha fazla süre geçmişse B5A organik sıvı gübre kullanmanızı yine tavsiye ediyorum. Unutmayın hem yapraklara hem sulama suyuna karıştırılıp tavsiyelere kesinlikle uyularak atılacak.(İnsanlar istediği gibi düşünmekte özgürdür, ben b5a tavsiye ettim diye (güvendiğimiz birçok doktorun bile yaptığı gibi) ne b5a firması bana pirim ödüyor, ne de ben satıyorum. Benim amacımı ve 2 yıldır bahceselde ne amaçla çalıştığımı binlerce insan biliyor. Ben son derece rahatım) özgürce inandığım ve güvendiğim markayı da modeli de tavsiye ederim. Bu benim düşüncemdir. Bu şekilde b5a tavsiye ettiğim konu sayısı da oldukça sınırlıdır bunu da belirtmeliyim. 15 yıldır bu işle uğraşan bir meslektaşım için bunu içtenlikle söylemek hakkımdır diye düşünüyorum. Yoksa bu siteyi niye açtık ki???
B5A nın bu şekildeki sıkıntılı birçok bitkide etkili olduğunu, hatta nematodlara bile etkili olduğunu tesbit ettik. Bitkinin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve besin noksanlığı yada mantari hastalıklardan dolayı sararmakta olan bitkilerde nasıl etkili olduğunu, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve hastalık ve zararlılara daha dayanıklı yaptığını gördük. Bu tamamen farklı bir olay.
B5A deneme fiyatı da çok uygun herkes için 55 artı kdv sponsorumuz Tarim ve Bahe Malzemeleri e-Ticaret Merkezi Online Alis Veris da satılıyor, istendiği anda ertesi gün elinizde oluyor. aynı gün denerseniz en geç 15 gün içinde farkı görebilirsiniz. Bu arada hiç etkisi olmasa bile kaybedeceğiniz toplam 70 TL dir. Etkili olursa kazancınızı siz hesap edin. Şimdi olmasa bile b5a yı mutlaka herkes bir defa zaman içerisinde deneyecektir. B5A çaya çorbaya limon hesabı bir organik gübredir. Mikrobiyoloji hakkında bilgisi olanların zaten arayıpta bulamadıkları bir üründür.
Takdir size ait. Ben elimden gelen yardımı yaptığımı düşünüyorum. Sitemize sorunuzu özgürce sordunuz bende özgürce cevap verdim. Mesajımdaki bazı sert tabirler varsa da affınıza sığınıyorum. Kimseyi hedef almıyorum, alamam, ancak cevap hakkı doğduğu için cevaplama gereği hissettim. Bu nedenle iki cevapta birbirine girdi. Kusuruma bakmayınız.
Saygılarımla
Comment
-
B5A bir ilaç değildir ancak teşhis koyma durumu hakkında bitkiyi güçlendirmesi ve ilk çözüm olarak güzel bir tavsiye olmuş. Süs bitkilerinde kontrol zordur ve helede satıştaki tüm bitkilerinizde benzer problem varsa tüm geliriniz söz konusudur zira formu kaçan bitkiyi kurtarma yada forma sokma bir kaç yıl alabilir bu nedenle hem hastalığın gerilemesi ve hem de bitkinin yeniden forma girmesi açsından B5A güzel bir tavsiye olmuş. Sayın baranbayram'ın tartışmak üzere söyleyecekleri varsa B5A başılığında devam etmesi daha uygundur diye düşünüyorum.
Ayrıca ilaç çözümü ile uğraşacak vakit dar ve görmeden tam teşhis konulamayacağı için acilen resim görmek gerektir. Tarife göre sorun bakteri kökenli solgunlukta olabilir bir şey diyememekten daha acı ne olabilir. Zaen bu özelliğiyle b5a da ayrı bir güzel tavsiye olmuş.
Comment
-
Biliyorsunuz fusarium için alınacak kültürel önlemlerden bir tanesi, aşırı nitrojenli gübreleme programından sakınmaktır. Eğer ki, fusarium var ise,
Zirai Mücadele Teknik Talimatlarina göre tavsiye edilen kimyasal ilaçlar(100 Litre su için):
Bakir Oksiklorid WP 50% (500 g fidelik)
Benomyl WP 50 % (100 g)
Bordo Bulamaci Sivi (500+1000 g fidelik)
Captan WP 50 % (250 g Fidelik)
Captan+PCNB Toz 10+10 % (40 g/ m2 Toprak)
Formaldehit EM 400 g/l (4 lt (m2 ye 150 cc))
Mancozeb WP 80% (200 g)
Maneb WP 80% (200 g/100kg tohum)
Maneb WP 80% (250 g fidelik)
Methyl Bromide Gaz 98% (60 g m2 toprak)
PCNB Toz 18% (35 g/m2 toprak)
Propineb WP 70% (250 g fidelik)
Thiram WP 80% (200 g/100kg tohum)
Tolclofos Methyl WP (50 % 100 g)
Hymexazol SC 360 g/l (150 cc)
ilaçlama programından birisi uygulanır.Arkadaşların tavsiye ettiği B5A, bitkiler için gübre ve aynı zamanda hastalığa karşı dayanıklılık faktörü göz önüne alınarak yapılmıştır. B5A uygulamalarında kurumak üzere olan bitkilerde, durgunlaşan ve geriye doğru büyüyen bitkilerde gözle görünür bir düzelme gözlenmiştir.
Comment
-
Beyefendi zaten benim anlattığımda bu.selsarac Nickli Üyeden Alıntı Mesajı gösterSayın Baranbayram, Dikkat etseydiniz benim B5A için tavsiye ettiğim konuların çok sınırlı olduğunu görürdünüz. Yukarıdaki Meslektaşımızın durumu çok farklı. Eğer bu mesaj bir fidanlık işletmecisinden gelmemiş olsaydı bunu tavsiye etmezdim ve detaylı araştırma yolunu seçerdim. Ama biraz durun. Tamam sizde acele etmeyin ve sorunu anlama yolunu birlikte seçelim. Yasemin hanımın detaylı bir şekilde bize sorununu aktarmasından sonra B5A tavsiyemin yanlış olup olmadığına karar verelim.
Aslında tepkinizde haklılık payınız var gibi algılanıyor ama tepkiniz bana mı B5A hakkında mı? orası pek belli değil. Yaseminn in mesajından sonra devam edelim isterseniz.
Önce dinlemek, gerekirse izlemek, gerekirse de görmek.
Ebrar arkadaşında yazdığı gibi teknik talimat boyutunu bir kenara atıp direk gübrelemek falan boş bence.
Bu sene iklimden dolayı benim bakmakta oldupum seralarda da yoğun şekilde viz de bunun mücadelesi içerisindeyiz.
Bunun yanında tepkim ha size ha b5a ya ne fark eder ki?
Siz bu derce b5a yı tavsiye ediyorsanız tepkiler ikinize birden zaten.
ben ;10-12 yıldan beri bir çok gübreyi izledim.
nerler gördük neler.
ilk anda reklamlar ile patlarlar, bayilere; bayilerin kişiliği, maddiyatı, itibarı kullanılarak sattırılırlar, sonra da gerçek patlama olur.
3 sene sonra aynı platformda b5a yı konuşmak isterim sizinle(tabii ismini hatırlarsanız
)
Bu arada bu ürünü kendim denemedim ama deneyen bilinçli üreticilerle nasıl çalıştığını konuşup tartıştım.
Şu an kısıtlı zamanımdan dolayı her şeyi tam açıklayamadım.
Yarın tekrar bu konuda buluşmak üzere...
Saygılarımla.
Comment
-
Sayın Baranbayram, B5A konusunda ayrıntılı bilgi edinmek isterseniz, bu konu ile ilgili bir başlık var. Düşüncelerinizi ve ileriye dönük tahminlerinizi orada paylaşabilirsiniz. Burada arkadaşların B5A' yı tavsiye etmesi işin teknik boyutu. Burada ima ettiğiniz gibi bir şişirme veya reklam kaygısı yok. Bizler bu ürünü, uzun zamandan beri deniyoruz ve sonuçlarını birlikte istişare ediyoruz. Tavsiyelerimiz de bu gözlem ve denemelerimizin sonuçlarına dayanılarak yapılmaktadır.
Comment
-
b5a yı tavsiye eden arkadaş sanırım hatasını anladı ve biraz daha bitki sahibini dinledikten sonra yorum yapmış olmayı yeğledi. Yani b5a yı tavsiye etmenin teknik yönü falan yok bu konuda ki olamazda.ebrar Nickli Üyeden Alıntı Mesajı gösterSayın Baranbayram, B5A konusunda ayrıntılı bilgi edinmek isterseniz, bu konu ile ilgili bir başlık var. Düşüncelerinizi ve ileriye dönük tahminlerinizi orada paylaşabilirsiniz. Burada arkadaşların B5A' yı tavsiye etmesi işin teknik boyutu. Burada ima ettiğiniz gibi bir şişirme veya reklam kaygısı yok. Bizler bu ürünü, uzun zamandan beri deniyoruz ve sonuçlarını birlikte istişare ediyoruz. Tavsiyelerimiz de bu gözlem ve denemelerimizin sonuçlarına dayanılarak yapılmaktadır.
Artı b5a konusu önceden okumuştum ve denemelerini gördüm, özelliklerinden bihaber olarak yorum yapıyormuş zannetmeyin.
Elbetteki bu konu b5a konusu değil ama bu çekilde hatalı tavsiye olunca konu b5a ya döndü.
saygılarımla.
Comment
-
Bu konuda B5A yı tavsiye etmenin teknik yönünün olmadığına nasıl karar verdiniz. Niyetim, bilgilerinizi sorgulamak değil, bilgilerimiz paylaşmak. Bunun için bu mesajı yazmak için tereddüt yaşadım, çünkü kimsenin tarafı olarak değil, objektif bir perspektiften paylaşım olmasını isterim.
Comment
-
Sanırım bu b5a konusunu kapatmalıyız.
Teknik yönü talimattır, gübre vs tavsiyesi değildir, heleki öy yargı ile asla...
Benim tepki gösterdiğim; ebrar arkadaşın verdiği teknik talimatın 2. mesaj olmaması, onun yerine b5a nın 2. mesaj olmasıdır.
Her neyse geçelim bunları.
Paylaşımın ön planda olması lazım dediğiniz gibi.
Saygılar.
Comment
-
Sayın Baran Bayram, Haklısınız Kapatalım. Ama önce beni bir dinleyin sonra kapatayım.
Teknik yönü talimattır peki bana talimattan bir alıntı yaparmısınız? nerede bunun talimatı?
Soru şuydu: fidanlık genelinde tüm saksılı süs bitkilerinde yaprak solgunluğu var sebebi fusarium haricinde başka birşey olabilir mi?
Burası forum ortamı yani herkesin katılabileceği ve sorulara üyeler biliyorlarsa cevap ve tavsiye yorumlarıyla gönüllü yardım edebilecekleri bir ortam ve soruyu soran 15 yıllık tecrübeli bir fidanlık işletmecisi ve
Özetle gelen cevaplar şunlar:
Selsarac: İlk mesajında gübreleme programını sordu ve B5A kullanmasını tavsiye etti.
Baranbayram: Foruma yazdığı ilk mesajında "Benim başım ağrıyor. Ben de mi B5A almalıyım?" diye konuya görüş yazıyor. Bilgisini katmıyor ve alaylı eleştiri yöntemini seçiyor. Teknik talimatı o zaman verseydiniz ya?
Selsarac: bekleyelim konuyu iyice anlayalım diyor.
Yaseminn: soruyu daha da açıklamak için tekrar yazıyor ve diyor ki "bitkilerimdeki yaprak solgunluğu yaprak formlarının kısmi olarak bozulması içe doğru kıvrılmalar besin eksikliğinden ziyade mantar enfeksiyonunu düşündürmez mi kaldıki bitkilerin gübrelemesi periyodik olarak yapılmakta 15 senedir ilk defa böyle bir sorunla karşılaşıyorum"
Selsarac: bunun zararlı yada hastalık olabileceğini ve Uzmansel servisine Prof. Dr. necip Tosun hocamıza sorulması için yönlendiriyor ve bu arada B5A kullanmasını vakit geçmemesi için yine tavsiye ediyor. Hala o bölüme bu soru sorulmadı.
Selahattin Yılmaz: Zıraat mühendisi olarak B5A hakkındaki tavsiyenin doğru olduğunu yazıyor ve vaktin boşa geçmesinin zararlarından bahsediyor.
Ebrar: Teknik talimattan fusarium konusunu aktarıyor ve Yine B5A hakkında olumlu mesaj yazıyor ve bunun gibi durumlarda başarısını anlatıyor.
Baranbayram: Hala bu konuya ilişkin olumlu bir cevap ve yorum yok. Konu b5A ve b5A yı tavsiye edenlere ilişkin.
Ebrar: Baranbayramın son mesajına cevap olarak B5A hakkındaki tecrübelerini aktarıyor, çünkü konu son mesajla B5A üzerine kaydırılmış oldu.
Baranbayram: dedi ki: "b5a yı tavsiye eden arkadaş sanırım hatasını anladı ve biraz daha bitki sahibini dinledikten sonra yorum yapmış olmayı yeğledi. Yani b5a yı tavsiye etmenin teknik yönü falan yok bu konuda ki olamazda." dedi ve hatalı tavsiye olduğunu söyledi.
Selahattin Yılmaz: B5A yı tanıyan bir mühendis olarak geçen yılki B5A yı tanımadan önceki tavrıyla aynı tavır gördüğünü yazdı.
Ebrar: Baranbayrama hitaben b5a tavsiyesinin Teknik olmadığını nasıl anladığını sordu. hala cevap yazılmamış
Baranbayram: Teknik yönü talimattır demiş ancak bu yeterli bir cevap değil. Ayrıca fusarium için yazılan Sayın Ebrarın mesajındaki tavsiyeler ne kadar bu konuya uygun düşer? Bu sorunun cevabı değil de fusarium hastalığının cevabı için doğrudur. Yani soruya gelen ilk cevabın teknik talimattaki fusarium talimatı çok uygun düşmezdi. Ki baştan bunun fusarium olmadığı da belirtilmiş.
Ve Baranbayram, paylaşımın ön planda olması gerektiğini belirterek konuyu bağlamış...
Tüm bu yukarıdaki soruyu soran yaseminn e ve yorumlarıyla katılan arkadaşlara ve görüşlerini paylaşanlara teşekkür ediyorum.
Netice;
Bu kadar yazma çizme sonrasında elimize geçenler;
Sayın yaseminn sorusunun cevabını birkaç kişiden tavsiyeyle aldı yada almadı ancak sorunu hala çözülmedi ve aradan bir hafta geçti...
Necip hocaya sorunun sorulması tavsiye edilmişti halen sorulmadı, Takdir kendisine ait ben sadece tavsiye etmiştim.( acaba bu tavsiyenin altından ne çıkabilir)
Baranbayram gibi her söyleneni kabul etmeyen ve b5a hakkında kulaktan dolma bilgilerle tepkisini dile getirebilen değerli bir forum üyesi kazandık.
Bu kadar B5A tavsiyesi yazdık, B5A firmasından bırakın para pul almayı bir teşekkür dahi gelmedi. Kendimde B5A satamadım. Bundan sonra herkese başka bir para getirecek ürün tavsiyesi yazacağım. Aslında hata bizde, Bu ülkede menfaatsiz karşılıksız bir iş yapılmazmış, eğer parasal değeri olan bir ürün tavsiye ediliyorsa primini almadan ürün tavsiyesini yazmayacağım.
Bundan 3 yıl sonra B5A hakkındaki yorumlarımızın ne kadar doğru olduğunu hep birlikte göreceğiz.
Önyargıyla yazılan bir mesaj bu kadar destek görüyorsa kimin önyargılı olduğu taktirini üyelerimize bırakıyorum.
Forum siteleri özgürce bilgi paylaşım yeridir, sorulan sorulara bilende bilmeyende yorum yazabilir. Amaç bir konunun her yönüyle ele alınması ve konuşulmadık bir yönünün kalmamasıdır.
B5A atılsaydı belki ve hiç etkisi görülmeseydi 70 TL zarar edilirdi. Şu ana kadar hiçbirşey yapılmadan bitkilerin kaybettiği form nedeniyle uğranılan zararın değeri ölçülebiliyor mu? halbuki B5A bir hafta içerisinde etkisini gösterebilirdi.
Halen bu soruna çözüm üretebilmiş değiliz. Benim tek derdim bu, Anlayan anlasın.
Ha bu arada, Benim satamayıp elimde kalan B5A lar ne olacak???
Comment

Comment