fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Ceviz Üretimi Hakkında Bilgi

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Ceviz Üretimi Hakkında Bilgi

BENİM KAYSERİ'DE 15 DÖNÜM ARSAM VAR.
    BU ALANDA CEVİZ YETİŞTİRMEK İSTİYORUM.
    BUNUN BANA MAALİYETİ NE KADARDIR VE DEVLETİN CEVİZ ÜRETİCİLERİNE YAPTIĞI DESTEK VE KREDİ KONULARINDA ACİL BİLGİYE İHTİYAÇ DUYMAKTAYIM.
    BU KONULARLA İLGİLİ BİLGİLERİNİZİ PAYLAŞMANIZI RİCA EDİYORUM
    SAYGILAR
    SEVİM TATAR

Cevap: ceviz üretimi hakkında bilgi

Sn SevimTatar:Öncelikle iyi günler,iyi çalışmalar başarılar dilerim.Ben KIRŞEHİR'liyim.İşim icabı defalarca KAYSERİ'ye gitdim.iliniz benim ikinci vilayetim.Merkez çoğu mahallesini bilirim.pek çokdaarkadaş eş,dost edindim.Gelelim sorunuza öncelikle yöreniz,yeriniz,rakımınız kaç? arazi yapısı nasıl?,sulama imkanınız varmı?bulunduğunuz yerin rüzgar yada nem durumu nasıl?bunları belirtiniz.Ayrıca 15 dönüm yer size öyle pahalı olmaz.Esen kalınız.

Comment

Sayın tabiatcı..
      Buradaki mesajınızın yeni olması ve Kırşehir'li olmanızdan dolayı bileceğinizi düşünerek sormak isdedim.

Şu an kaman'da chandler cinsinin verimi alındımı.. gerçekten yerli ırklara göre gözle görülür bir üstünlüğü varmı merak ediyorum.

Benim gibi pek çok "ceviz meraklısı ve girişimcisi" için heryerde methi geçen bu cins hakkında yazılanlar şu anda teorik mi yoksa gerçekten yaşanmış yada yaşanan gerçekliği var mı ?

Comment

SnYazokur:bahse konu ceviz çeşidini dikenler var ama tam olarak verime yatmadı.Zira fidanlar daha genç,bu konuda fikir beyan etmemiz erken,bu konuyu daha önce dikmiş 10 yaş üzeri verimde olanlara sormanız gereklidir.Şu anda burada revaçta Kaman5 dir.ancak;bu işi bilen dostlarımız var,onlarla görüşürsek bu sitedki kardeşlerimizi bilgilendiririz. sağlıcakla kalınız.

Comment

iyi günler bende yeni aranıza katıldım. tekirdağ'da 5 dönüm arazimde ceviz (şebin bilecik yalova 1-3-4) yetiştiriyorum. pedro ve chadler cinsi ceviz de ekmek istiyorum.bana tavsiye edermisiniz? şimdiden ilgilerinize teşekkür ederim.

Comment

sayın dostlar neden herkes standartlar dahilinde üretim yapmaya uğraşıyor birileride muhteşem verime ve kaliteye sahip PİKAN cevizini brezilya cevizini avusturalya fındığını denemiyor bunların hepside dünyada yoğun ilgi görrüp yüksek fiyata satilmaktadır bilgilerinize arz olunur

Comment

Sndizeel:Öncelikle hoş geldiniz.Kimseye karşı ön yargılı değilim.Ancak tecrübelerim bana bazı şeyler üretdi.Görmeden,denemeden,bakmadan veya işin uzmanına sormadan o işe girememmm.Fotoğrafı varmı?,kaç yaşında,kaç Kg ürün veriyor,hastalıklara dayanıklılığı ve iklim özellikleri nasıl? Hangi rakımlarda daha iyi oluyor?Kabukulu yada kabuksuz ağırlığı ne kadar? gibi verileri görelim bakalım.

Comment

sayın arkadaşlar bu ürünlerin tamamıyla ilgili sanal ortamda ve türkiyede fideciliğini yapan insanlarda yaterince bilgi mevcut özellikle pikan cevizi ülkemizde hızla yatılmaktadır.sayın tabiatcı birilerine güvenmekte yarar var fakat güvendende önemlisi 20-30tl vererek 2-3 yaşında bir fide alıp yörenizde dikerseniz daha garanti bilgi sahibi olursunuz en güzel öğrenme yolu deneme yanılmadır. www.morbeyazbotanik.com adresinden cengiz bey bir çok konuda sizleri bilgilendirip fidede temin edebilir sağlıcakla kalın rabbim yar ve yardımcınız olsun

Comment

SN DİZEEL:İyi güzelde,bir ceviz kaç yaşında meyve verir?,vermezse yada iyi çıkmazsa ne yapalım?. Öyle ya sök,sök dik vatandaşı keriz yerine koyalım... Yoook öyle yağmaaa.Ben cevizin kralını bilirim.Öyle nanelerede karnım tokkkk.Lazımsa siz dikinizzz!! sağlıcakla kalınız,kolay gelsin.

Comment

Hurma fideside varmı ?.. Ankara'da hurma yetiştiriciliğini de deneyelim bari.. 20-30 ytl ise bişey değilmiş.. Böyle böyle olmayacak 10 fide denesem eder 200-300 ytl.. çok bişey değilmiş canım.. Muhtemelen bu işin ilmini bilenler "Ankara'da tutmaz" diyeceklerdir.. Nasreddin hoca varken işin ilmini kim ne yapsın.. YA TUTARSA..

Comment

sayın yazokur orduda morbeyazbotanik cengiz bey bu konuda size yardımcı olur ısrar eder doğru fidelerle yola çıkarsanız ilk yıllarda birazda korursanız ben olacağına inanıyorum dünya iklimler insanlar ve ürünler coğrafyalara göre sürekli değişiyor dün yetişmeyen ürünler bugün yetişiyor sabit fikirlilikten kurtulup her şeyi denemekte yarar var ayrıca ben istanbul yalova adana tekirdağda yetişmez denilen bir çok ürünü yetiştirip ürün alıp başarılı oldum ve istekli olupta cesaret edemeyen insanlara rehberlik etmiş oldum pikan cevizide bunlara dahil herkese tavsiye ederim sayın yazokur dediğiniz gibi enfazla 200tl gider düşüncenizden dolayı tebrik eder başarılar dilerim rabbimin ismiyle başlayan her şeyin başarılı olacağına inanıyorum allah kolaylık versin

Comment

sayın yazokur orduda morbeyazbotanik cengiz bey bu konuda size yardımcı olur ısrar eder doğru fidelerle yola çıkarsanız ilk yıllarda birazda korursanız ben olacağına inanıyorum dünya iklimler insanlar ve ürünler coğrafyalara göre sürekli değişiyor dün yetişmeyen ürünler bugün yetişiyor sabit fikirlilikten kurtulup her şeyi denemekte yarar var ayrıca ben istanbul yalova adana tekirdağda yetişmez denilen bir çok ürünü yetiştirip ürün alıp başarılı oldum ve istekli olupta cesaret edemeyen insanlara rehberlik etmiş oldum pikan cevizide bunlara dahil herkese tavsiye ederim sayın yazokur dediğiniz gibi enfazla 200tl gider düşüncenizden dolayı tebrik eder başarılar dilerim rabbimin ismiyle başlayan her şeyin başarılı olacağına inanıyorum allah kolaylık versin

Comment

Yine ısrarla tekrar ediyorum: Ben fidancı değilim.Ancak vatandaşın yanlış yönlendirilmesine gönlüm razı olmuyor.Orta Anadoludu kışın (-35) dereceye düşen zamanlar oluyor,Dedeğiniz ceviz nasıl dayanacak.Hadi dayandı diyelim.Bütün meyve üreticilerinin korkulu rüyası ki özellikle çiçek zamanı olur.Geç bahar donlarında bahse konu ceviz yanar kül olur.Bu bölgenin cevizi bu iklime adapte olan Kaman cevizidir.Gözelemlerim Neticesinde Kaman5 adlı cevizin,diğer yabancı cevizlerden üstünlüğünü tesit etdim.Şimdi çekirdekten dikilen ceviz,yerinde aşılasanız bile 6.yılında meyve verir.10-15 arası artar ve 20.yılında üst seviyelere ulaşmaya başlar.Bu yıllar insan ömrü için kısa değildir.Masrafı ve emeği geçelimmmmi???Bazı konuları yazarken dikkiatli olmakta fayda görüyorum.Geçen beni arayan bir üretici dert yandı.5 yaşında 100 adet şeftaliyi kesmeye karar vermiş.Yine aynı bölgeden bir kardeşimiz kiraz ve badem ağaçlarını keseceğini ifade etdi.Şimdi yazık değilmi bu kadar emeğe ve masrafa.Yukardaki kardeşimizin art niyetli olmayacağından eminim.Son olarak şunu söylemek istiyorum.O kadar iddialıysa gelsin,bizim memleketde Portakal yada zeytin,incir yetiştirsinde görelimmm...Buradan Mersin bölgesine bazı dostlarımın ısrarını kırımayarak bir sürü ceviz fidanı gönderdim.Sözüm doğru çıktı pek çoğu kurudu.Zira o bölgenin iklimine uygun değil.Ayrıca geçen kendisiyle görüştüğüm Ülkemizin tanıdığı bir ceviz uzmanı dostum.Yukarda bahse konu cevizin Akdeniz Bahçe Kültürleri Enstitüsünde denendiğini ve yeterli ürün alınımadığını belirtdi.Yoksa bizim milletin fidan işiyle alakamız yok."Nemize gerek elin üç koyunu,beş keçisi".herkese selamlar,saygılar.

Comment

Ben anlaşılamadığımı düşünüyorum..
                            tekrar ediyorum..

ya tutarsa...

Tabiatçı hocam.. siz bildiklerinizi ve tecrübelerinizi anlatın.. okumaktan zevk alıyoruz.. "ya tutarsa" ile meyvecilik bahçecilik yada herhangi bir şey yapılır mı ? benim bildiğim "ya tutarsa" ile ya zevki bir meşgaleye yada kumara (piyangoya) başlanır..

Sayın dizeel.. sizde bence önerilerinizi gözden geçirin.. Her bölgede her iklimde her şey yetişmez.. Her işe Allah'ın adıyla başlamak şart. Ancak "olmayacak duaya amin denilmez" diye de bir atasözümüz var. Yani absürd ve olmayacak bir şeye Allah'ın adıyla başlamak bence cehalet olur. Ne demek istediğimi anlatabilmek için absürd bir örnek vereyim.. Bismillah diyip, 10 tane hamuru fırına atsak 100 ekmek çıkartırmıyız.. (Ermiş olmak lazım ancak).. Allah bize o ihsanı nasip etsin o ayrı..

Bir fidancı ne kadar dürüst olursa olsun.. ne kadar maharetli olursa olsun.. ne kadar fidan zengini olursa olsun, olmayacak bölgede olmayacak ağacı tutturabileceğine inanmıyorum..

Tabiyattaki en arsız, en dirençli, en kuvvetli canlının bile hayatını devam ettirebilmesi için asgari ortam koşullarına ihtiyaç duyduğu kesin. Mesela bir insan normal bir kıyafetle ne kutuplarda nede çölde hayatta kalamaz. Bu zor şartlar için kendine bir korunak yapmak zorundadır. Yani asgari şartları yapay olarak sağlamak zorundadır.. Eğer siz pikan cevizi için gerekli asgari şartları yapay olarak sağlarsanız elbette yetiştirebilirsiniz. Yada hurma için ankarada asgari şartları sera gibi bir ortamla sağlarsanız ürün alırsınız.. Fakat böyle bir üretimde maliyet hesabı ve kâr hesabını iyi yapmak gerekir. Bunun dışında sırf fidan satılsın diye her bitkinin her coğrafyada netice vermeyeceğini bile bile satmak ahlaki bir sıkıntının varlığına işaret eder.

Comment

sayin tabiatci
                              bende ceviz yetistirmek istiyorum tabiki ticari düsünüyorum düsündügüm bölge antalya
                              toplam kullanmak istedigim alan 45000 m2
                              size soum gercekten yillara göre verim nedir.
                              teori olmasin lütfen

Comment

Working...
                              X