fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Meyve Bahçesi İçin Tüm Tavsiyeler

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Meyve Bahçesi İçin Tüm Tavsiyeler

merhaba,
    esas mesleğim tekstil. ben şimdilik 4200 m2'lik bir tarla vasıflı bir yer aldım. buraya ne tür meyve fidanları ekebileceğimi bilmek istiyorum. tüm ilgili arkadaşların desteğini bekliyorum. inegöl/bursa'dan murat

Cevap: meyve bahçesi için tüm tavsiyeler

Öncelikle toprak analizi yaptırmanız gerekir. Yani toprağınızı tanımalısınız ( toprağın yapısı,ph, tuzluluk, kireç oranı, besin elementi içerikleri,organik madde miktarı vb).Hangi türün fidanları dikilebileceği, tahlil sonucuna göre karar verilmesi daha uygun olur. Ayrıca taban suyunun yüksek olması istenmez. Su kaynağınız, yada yeterli suyunuz varmı.Çünkü dikilecek fidanların su ihtiyacı karşılanmalıdır. Teknik hizmet te çok önemli çabuk ulaşabileceğiniz bir teknik desteğiniz olmalı. Umarım bir nebze yardımcı olmuşumdur.
    Selamlarımla

Comment

merhaba ahmet bey,
      öncelikle verdiğiniz teknik bilgiler için teşekkür etmek isterim. aldığım bu tarlanın ön cephesine ait kenarında(cephe 50 mt kadar) yılın 9-10 ayı kendinden ıslaklık olduğu söyleniyor. sanırım bu taban suyu dediğiniz şey olsa gerek. yoldan 4-5 mt içeriye kadar bu alana (50 x 5 mt'lik alana) suyu sevdiği için kavak ağacı mı diksem. hem böylece fazla suyu da çekmiş olmaz mı? ayrıca arka cepheden yine yılın 9 ayı temmuz-ağustos-eylül hariç akan incecik bir derecik varmış. bana buradan su ihtiyacımı karşılayabileceğim söylendi. ama ben yine de daha sağlıklı ve her zaman kullanabileceğim bir kaynağa ulaşmak istiyorum. sizce artezyen kuyusu mu açtırmalıyım? yoksa yıl içerisinde akan bu suları depolayarak kullanmayı mı denyeyim? yakınlarda "BAYKAL" içme suyu tesisleri de var gerçi ama. Dikilecek fidanın seçimi konusunu tamamen ilçe tarım müdürlüğüne mi bırakayım? bölge iklimine ve toprağına uygun en iyi marka fidanları kullanmak istiyorum. tabii ki ticari değeri ve gelcekteki performansı da önemli. bu konuda çok yeni ve amatör olduğum için yanlış bir başlangıç yapmak istemiyorum. ha birde bu tarlayı şu an iş makinalarıyla tesviye ettirmem gerekiyor, bu hususta bir tavsiyeniz olabilir mi? hani hazır iş makinası gelmişken şunu da yaptır gibisinden...
      sorulacak o kadar soru varki kafamda, böylesi basit konularda sizinde başınızı ağrıtmaya başladım sanırım. lütfen sorularımı fazla teknik terimler içermeyecek şekilde ve sırasıyla cevaplar mısınız?
      ilginize ve ayırdığınız zamana şimdiden teşekkürler,,,

Comment

murat bey, önce merhaba bugün sayfaya üye oldum. evde, balkonda yetiştirdiğim kumkuatım var. yaprak diplerinde ve bazı yapraklarının üstünde beyaz, ipek böceği kozası kıvamında , ama küçücük toz gibi şeyler var. internetten yanlış öğrenmedimse unlu bit olabilir. siz ne dersiniz. çiçeklenmeye de başlamıştı. ne kullanabilirim. istanbuldayım nereden alabilirim. yardımcı olursanız çok sevinirim. iyi çalışmalar. dişhekimi ismet nalbant

Comment

MURAT BEY
          Anlaşılan su sorunuz yok, meyveciliği ticari olarak düşünüyorsanız tek tip ve pazarlama sıkıntısı olmayan ve bursa iklimine uygun bir meyveyi seciniz. Yok kendi ailem ve çevre tanıdıkların ihtiyacı için diyorsan Bursa iklimine uyan her çeşitten 3-4 adet dikebilirsiniz.

Benim size önereceğim iyi bir şeftali veya üzüm bağı kurmanız.
          Tarlayı tesviye ettirdiğinizde alt katmanlardan hiç de hoş olmayan ve istenilmeyen bir toprak tabakası çıkabilir ( kil gibi ) .Eğer öyle bir durum olursa en az 20 cm kalınlığında tarlanızın üzerine nebati toprak ile kaplamalısınız.

İSMET BEY!İN sorunuza gelince

Balkonda yetiştirdiğiniz kumkuat da ki gördüğünüz beyaz ağımsı iplikçikler kırmızı örümcek zararından kaynaklanıyordu. Bunun için size en yakın Tarım ilaç satan bayilere giderek kırmızı örümcek ile mücadele ilacı alabilirsiniz.

Comment

hocam bence su toplanan kısımlara drenej kanalı kazdırmanız
            ne ağaç olursa olsun suyun içinde sürekli kalmayı sevmez

Comment

idris Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
              hocam bence su toplanan kısımlara drenej kanalı kazdırmanız
              ne ağaç olursa olsun suyun içinde sürekli kalmayı sevmez
              idris bey,
              bahçenin o ön cephe sınırına boydan boya 40-50 cm derinliğinde bir kanal açılması yeterli mi? yoksa drenaj kanalının teknik bir özelliği var mı? lütfen bilenler yardım etsin.

ahmet bey,
              tavsiyeleriniz için teşekkürler. tarlanın içinde 70m2 civarı bir pref. ev ve çeresinde 600 m2'lik bir alanı özel bahçe olarak düşünüyorum. buraya çok yüksek kalite meyve fidanları (ceviz+kiraz+şeftali+kayısı+üzüm+japon eriği+elma+armut) ekmeyi düşünüyorum. belki bu alanı dahada büyütebilirim. hepsini aynı alana dikmem sizce doğru olur mu? esas büyük bahçe bölümüne de sizinde dediğiniz gibi çok kalite ve ticari değeri çok yüksek bir-iki cins meyve (şeftali+kiraz+ceviz) düşünüyorum. damlama sistemi kurmam gerekir mi? şeftali ve kiraz ağaçları ceviz ağacıyla ne kadar uyumlu yetiştirilebilir? bu konuda da tavsiyelerinize ihtiyacım olacak. ilginize şimdiden teşekkürler,

Comment

Sayın Murat ferit bey İnegöl de nerede olduğunuzu bilmiyorum. Ama inegölün bazı bölgelerinde meyve yetiştirmek zor iken bazı larında orası için biçilmiş kaftandır.
                Şimdi Birinci olarak alanın ayrıntılı toprak analizini çıkartınız.
                2- En yakın İlçe tarım müdürlüğüne ki İnegöl ilçe tarım da çok ii ve bilgili abilerimiz kardeşlerimiz var, gidip burada ne ekilebileceğini iklimsel özellikleri ile beraber belirleyiniz.
                Bütün bunları yaparkende ben ve selahattin yılmaz bursada oturuyoruz o bölgeyi ii biliriz bizim ve arkadaşların yardımcı olabilmesi açısından ayrıntılı toprak analizine bizlere yani siteye buraya belirtin ve açıklayın.
                Herkes bilgisi dahilinde püf noktasına kadar size yardımcı olacaktır saygılar sunarım

Comment

sn:selsarac
                  siteniz gercekten çok güzel olmuş, zaten onun için üyenize kayıt oldum.
                  size bir sorum olacak bahçemde kendime has amatörce zebze ve meyve yetiştiriyorum.
                  bu sene mor havuç yetiştirmeyi denedim başarılıyımda bana arkadaşım havuç bitkisini çim gibi biçersen havuçlar hada verimli ve büyük olur dede.
                  doğrumu üst kısımlarını biçsem verimde etkili olurmu.
                  bu konuda bana bilgi verirseniz çok sevinirim.
                  teşekkürler.

zeki tan.
                  [email protected]

Comment

gülüyümde boşa gitmesin.
                    Sevgili tan eğer toprak yapısı sert dokulu ise istediğiniz yerini kesin farketmez. Eğer kumsal bir topraksa eğer çim gibi biçmeyin ama yaprakların yaprak kısımlarının yarısını keserseniz size fayda eder ama çim gibi biçerseniz bu sefer havucu bitirir saygılar sunarım.
                    BİR GARİP KARDELEN

Comment

1- Tarifiniz kesinlikle taban suyunu belirtmekte. Önerim iş makinası ile bu suyu arazinizden tahliye ettiriniz, kavak dahi dikseniz sorun yaşayacaksınız. Sulama yapmakla yetiştiricilik yapılır, kendi halindeki su ancak kendine göre hareket edecektir, sizin amacınıza göre değil.
                      2-Bitkilerin su ihtiyacı çoğunlukla 5. 6. 7. ve 8. aylarda olmaktadır, bu ihtiyacı siz karşılamak durumundasınız, yani sulama yapmalısınız, benim tavsiyen damlama sulama şeklindedir.İhtiyacınız olacak su kaynağı artezyenle veya sulama göleti şeklinde olabilir, bu husus tamamen sizin ekonomik potansiyelinize bağlı.
                      3- Resmi kurumların üretim tecrübesi ne kadardır sizce, bence vasat seviyesi bile çok iyimser bu konuda. Tecrübeden zarar gelmez, bu yöndeki tavsiyem üreticilerin görüşlerini alınız. Özellikle de, varsa yakın çevrenizdeki üreticilerden.
                      4- Benim tavsiyem yetiştiricilikte tür olarak Kiwi, Ceviz, Armut, Japon Eriği. Neden bu türler derseniz Türkiyenin üretimi bu ürünlerde, tüketiminin altında, yani üretim açığı söz konusu. Sakın Elma işine girmeyin Türkiye'de elma yetiştirmeyen kalmadı ve dünya 5. siyiz üretimde.
                      5- Size ayrıca son tavsiyem bin kez ölçün bir kez kesin, sakın bu konuda da ucuza kaçmayın, bir şeyi ucuza alacak kadar zenginseniz o başka tabi.
                      SAYGILARIMLA.....

Comment

Working...
                      X