Değerli üstadlar ve hocalarım daha önce okumuş olduğum bir site de aynen şu yazıyordu bahçe toprağına bir miktar talaş katmak ve iyice harmanlayarak karıştırmak,ve içmiş olduğumuz çayların demlik dipleriyle birlikte talaş ve çay karışımı, ağır topraklarda oldukça yararlı olduğu idi, bu sitede daha bilgili insanlar olduğu için bu soruyu sormak geldi içimden, özellikle açık tarlada biber yetiştiriciliğinde bu çay ve talaşın eksi ve artılarını bilen varmı? eğer varsa bir açıklama getirsin lütfen doğrumudur? yoksa yanlışmıdır? özellikle gübre konusunda engin bilgisi olan hocalarımdan bu konu hakkında bilgilerini paylaşmak istiyorum.
Duyuru
Collapse
No announcement yet.
Toprağa Talaş ve Çay Katmak
Collapse
X
-
Cevap: Toprağa talaş ve çay katmak
Toprağa katılan çürümemiş her karıştırma ürünü çürüme sırasında toprağın azotunu tüketecektir çünki çürükçül bakteriler çürütme esnasında azot tülketirler işte onun için talaş kattığınızda veya çay artığı kattığınızda ki hele bu bir bahce veya tarla düzeyinde ise illaki ekstra azotlu gübreleme yapmak gereklidirki çürüyebilsinler. Talaş veya çürüyebilir atık maddenin katışmasındaki amaç malç amaçlı veya toprağın organik maddesini düzeltmek amaçlı olabilir bu nedenle toprağın C/N (Karbon / Azot) oranını dengelemek için illaki gübreleme şart ki organik madde çürüsün ve toprağın yapısını iyileştiren humusa dönüşebilsin.
Yalnız dikkat edilmesi gereken bir noktada her talaşın kullanıalmacağıdır zira eğer yoğun reçineli bir çam talaşı kullanırsanız toprağa zarar verme olasılığınız var zira reçineyi ekarte edemeyen toprağın yapısının dahada bozulma ihtimali vardır genelde kavak talaşı tavsiye edilir veya az reçineli çam talaşıda olabilir.


Comment