fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

ceviz budanması hakkında

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• ceviz budanması hakkında

benim babam ceviz ağacı budanmaz die biliyo o yüzden hiç budama yapmadık 10 senedir hatta tıraktörün çiğnediği yerde sürünen dalları bile kestirmiyo ağaçların dalları yerlerde budamadan anlayan biri yaza bilirmi bu iş nasıl yapılır budama bu yazıyı babama okutayım

Cevap: ceviz budanması hakkında

hiç olmazssa şekil budaması yapın
    yerlerde sürünen dallar hoş görünüm olmaz

Comment

abi biraz daha uzun yazsaydın birazdaha açıklayııcı olmanı beklerdim yani budamanın gerekli olacağını daha iyi anlatsaydın

Comment

zeviz budanbaz diye birşey yok budanmaz demelerinin nedeni cevizözlü ağaç olduğundan kesim yapılan yerden su aldığındak kuruma yapar budanan yere aşı macunu sürülürse hiç bir sorun olmaz

Comment

Efendim her ağaç budanır ancak usülünce olması kaydıyla.Öncelikle budama işi fidanlar küçükken başlanır ve şekil verilirse daha esaslı olur.Öncelikle keskin bir bıçak yada jiletle boyunlu gözlerden başlanır.Kuruyan dalların alınması mutlaka şartdır.Budanan dallardan özsü yada acı su gelmesi halinde bir bezle iyice silinir ve aşı macunuyla macunlanır.Fkat kalın dalların alınmaması tavsiye edilir.Fazla aşırı budama ağaca zarar verir.Hatda kurumalara sebep olabilir.Ağacın mümkün mertebe güneş alması ve yayvan bir görünüm alması esasdır.Öte yandan sırıkla hasat edilmesi sakıncalı olmakla birlikte,halen sırıkla hasat yapanlar olduğundan ceviz ağacı adeta top akasya ya benzemiş orta dallar küçülür,genç sürgünler gelişme göstermez.Bu durum esas alınarak bu işi bilen birisi tarafından yapılması tavsiye edilir.Kolay gelsin,başarılar dileğimle.

Comment

beni yanlış anladınız herhalde bende cevizleri elma budar gibi budayacağım yok sadece bu geç kalınmış budama işlemi için napa biliriz die sordum

Comment

sebasteli Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
              beni yanlış anladınız herhalde bende cevizleri elma budar gibi budayacağım yok sadece bu geç kalınmış budama işlemi için napa biliriz die sordum
              çokta yapaacak birşey yok. ceviz agacına 3 yasındayken şekil budaması yapılmalıydı.artık tek yapacagınız kuru ve birbirine girmiş dalları budayarak biraz olsun agaca nefes aldırmanız gerekli...ama benin tavsiyem gövdeden tamamen kesin ve aşı yapın..

Comment

bahçemde kocaman bir ceviz ağacı var. tepelerdeki cevizleri toplamak imkansız .cevizin yukardan aşağı yarısını indir aşağı diyorlar. oysa burda kalın dallara ellemeyin diyorsunuz. 10-15 cm. kalınlıktaki dalları kesmem doğru olur mu ? cevizim kurur mu ?cevizi ne kadar çok döversen ertesi yıl o kadar çok ceviz alırsın diyorlar. genç sürgünleri , gözleri yok ediyorsunuz diyorum, eşimin bir arkadaşı cevizi çok dövmüş, ertesi yıl oturduğu yerden avuç avuç ceviz toplamış. hadi be, tesadüfen vermiştir dedim. beni dinlemiyor bile. arkadaşının sözüne uyup kocam ağacı aşağı indirmeden lütfen yardım edin, naapayım ?

Comment

ceviz yetiştirme ile ilgili bir kitapta okudum cevizin budanmasında nemli ve kurak bölgelerde şeklinde iki türlü budama var.nemli bölgelerde tek bir ana gövde üzerinden ağaç tavsiye edilirken kurak bölgelerde farklı ana gövdelerden ağaç türü tavsiye ediliyordu.açıkçası budama konusunda benim de kafam karışık benim cevizlerim 2 yaşında budamak için daha bir yılım var anladığım kadarıyla ve yukarıda belirttiğim iki türden de fidan var fidanlarımın arasında.Ticari amaç güden yayınlarda da tepeden budayın yanlara doğru gelişsin toplaması kolay olsun diyorlar.Bu da bana biraz tuhaf geliyor ağacı tepeden nasıl budayacaksın ağaç dediğin yukarı doğru uzar.bir de budama da dikkat çekilen bir konu ağacın tacının dengeli olması.bu forumda ve bir çok yerde ceviz bakımıyla ilgili o kadar farklı şeyler söyleniyor ki insanın kafası karışıyor,bu işin kesin bir kuralı yok mu acaba

Comment

Evet; çok uzamaması ve meyve hasadının kolay olması için tepeden budama yapabilirsiniz. Fidanlarınız 3 veya 4 yaşına ulaştığında mutlaka şekil budamasının yapmalısınız. Bulunduğunuz bölge şartlarına ve arazinizin topografik yapısına göre budama şeklini seciniz. Budama ağaçlarınızın verim artışında ve uzun ömürlü olmasında en etken yoldur.

Comment

budamanın kafanı karıştırmasının sebebi ceviz dier ağaçlar gibi budanmaz 5 tane dal koyman lazım etrafında yeterli olur bu 5 dal tacı oluşturur yıldız gibi her biri farklı yönlere bakmalı ve bunlar yine senin istediğin gibi yukarı doğru giderler ama hesi bir birinden uzaklaşarak kaçarak yanlara açılarak yukarı doğru giderler ve doğal olarak yanlara doğru açılırlar ve hasat kolay olur sende yerden yanlardan cevizini tolarsın. ortadaki dalı koymamalısın onu alırsın ki direk yukarı çıkmasın yanlara açılarak yukarı çıksın diye yani sen cevizlerinde 5 tane ana dal bırak şekil budaması yaarken sonrasını ceviz halleder ama en ortadaki dalı al öle böyle bişi olması lazım ben böyle yaıyorum benimde araştırı anladığım bu umarım yardımcı olmuşumdur anlayacağın şekilde

Comment

ilginize teş. ederim ubeyd ve bal böceği . ama benim ceviz ağacı 20 yılın üzerinde ve yüksekliği 15 m. den de fazla . yani budamaya geç kalınmış. geçen yıl bahçeyi çok kapattı diye eşim yan dalları kesti, oysa ben oralara yetişebiliyordum, kızınca yarım bıraktı. şimdi de üstten aşağı indircem dio. o dediğiniz yayılmayı yapacak yani. fakat tarım ilden bu saatten sonra ağacı öyle kesersen kurutursun dediler. şimdi de biri dedi ki sizinkinden daha büyük bir ceviz ağacını yıllar önce sahibiyle birlikte yukardan aşağı kısalttık, hiiiç te bişey olmadı dedi. haydi bakam... cevizi tohumdan büyütmüştüm, cevizi irice ve çok lezzetli , kurursa üzülürüm. ilkbaharda mı şimdi mi kessin ? kessin diyorum çünkü kafayı taktı. kestiğin dal yanındakinden ince olmalıymış diyorum, iyi ya işte gövdeden ince diyo...

Comment

abla o zaman problem ağaçta deyil problem eniştede ona çözüm bulmalısın sen cevabını yanlış sitede arıyon pisgolojik sitelere gir sorununu anca orada çözersin 20 yaşında ceviz üstten kesilirmi kesildiği nerde görülmüş yazık deyilmi en deyerli meyve ceviz dir ağaçların en güzeli ve en sevilenide cevizdir cevize böyle bişi yapmak katliyam sayılır bizim yüreğimiz buna dayanmaz ağaç kesilir budanır ama ağacın istediği şekilde budanır onun en iyi yetişeceği büyüyeceği verim vereceği şekilde budanır o ağaca öle bişi yapacağına kökünden sök at daha iyi

Comment

ben iyisi mi kocama bu aklı verenleri de alıp topluca psikoloğa götüreyim. zaten tek ağaç , koca bahçeye yayıldı, altında , çevresinde ne varsa büyütmedi diye kızıyo, derdi o. ben unutturup kestirtmiycem.

Comment

Working...
                            X