fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

chandler ceviz

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• chandler ceviz

mrb arkadaşlar benim merak ettiğim bir kaç sorum olacaktı işallah cevap alabilirim aslında basit ama benim için önemli

şimdi ben birtane pedro birtanede chandler ceviz aldım ama bu cevizler dier cevizlere göre 3 katı pahalı şimdi ben bunları aslında çoğaltmak için aldım soracağım sorularda bunlarla alakalı şmdi benim şöyle bir düşüncem var ben şimdi bu cevizleri dikeceğim bunlarda iyi ceviz olduğu için hemen verime yatarlar bende diyomki bu cevizlerin meyvelerini ilk 5 sene çiçek iken kırsam toplasam yani verim verdirmesem ve daha çok dal yaptırsam uygunmu böylece daha kolay çoğaltırım düşüncesindeyim sizce uygunmu dier sorum ise benim tarlada geçensene cevizliğin içinden topladığım çöğür cevizler var ama fazla bakmadım o yüzden küçükler onları bu yaz büyütüp kışın ingiliz dilcikli aşısı yapmayı düşünüyorum ama o cevizler şu an yerde gömülü vaziyetteler ama sık bi haldeler benim sorum ise şu ben onları şu an poşete alıp kışın poşettemi aşılasam uygun olur yoksa kışın yerden göçürüp çıplak köklü olarakmı aşılayıp poşete alsammı uygun olur yani çıplak köklü bir cevizi aşılamak ile poşette olan cevizi aşılamak arasında çok fark olurmu yardımlarınızı bekliyorum şimdiden sağolun

Cevap: chandler ceviz

CHANDLER CEVİZ
    Chandler ceviz ceşidi, çok verimli bir çeşit,geç donların olduğu bölgelere tavsiye edilir.geç uyanır donlardan etkilenmez.Meyve eti beyaz, iç verimi yüksektir.Mayıs ayında yapraklar uyanmaya başlar ve 9. Ay sonlarında hasat yapılır.İç verimi çok yüksektir.

Cevizin İklim ve Toprak İstekleri
    Ceviz ağacının en önemli niteliklerinden birisi, değişik toprak ve iklimlere kolayca uyum sağlamasıdır. Ceviz ağacının yetiştirilmesi uzun zamana bağlı olmakla beraber, 400-1800 saat soğuklama ihtiyacıyla dünya üzerinde en çok yayılan meyve türlerinden birisidir. Ceviz deniz seviyesinden 1700 m. yükseklikteki alanlara kadar yayılış gösterir. Mutedil iklim meyve türlerinden olan ceviz, hem yüksek ve hem de düşük sıcaklığa karşı hassastır.
    Aşırı yaz sıcaklarında yeşil kabukta, yapraklarda yanmalar ve meyvelerde büzülmeler olmaktadır. Bu zararlanma -36 °C'de başlamakta, -43 °C'de çok şiddetlenmektedir. Geç sonbahara kadar gelişmesi devam eden genç ceviz ağaçlarının uç sürgünleri iyice olgunlaşmamış ise -10 °C'de zarar görmektedir. Sonbaharın erken donlarında -9 °C ile -12 °C'de odunlaşmamış sürgünler zararlanır. Geç ilkbahar donları; tomurcukların kabarma zamanında daha fazla zarar yapar. Tomurcuklar kapalı olduğu dönemde -3°C'ye, tam çiçeklenme döneminde -1°C’ye kadar dayanabilir. Çiçek döneminde soğuktan zararlanma daha sık görülür.
    Toprak İsteği
    Ceviz ağaçları toprak bakımından seçici olmamakla beraber, taban suyu seviyesi 2.5-3.0 metreden yukarı olmayan, fazla su tutmayan, gevşek, süzek alüvyonlu topraklarda daha iyi gelişir. Su tutan killi topraklarda ve durgun sulu yerlerde gelişemez. Ceviz ağacının gelişmesi ilkbahardan başlayarak meyvenin olgunlaşıp yere düşeceği zamana kadar devam eder. Ceviz kökleri kazık köklü olup, derine uzadıklarından alt kısımları rutubetli olan, derin ve yumuşak topraklar yetiştiricilik için daha uygundur.
    Fazla oranda kireç ihtiva etmeyen ve su tutmayan, nemliliğini muhafaza eden derin topraklarda iyi gelişir. Verimli topraklarda veya gübreleme, sulama gibi kültürel tedbirlerle verimliliği arttırılan topraklara dikildiğinde, cevizlerde gelişmenin hızlandığı ve meyve veriminin arttığı görülür.
    Ceviz ağaçları her ne kadar yazları bol güneşli, kışları ılıman geçen, soğuk rüzgarlardan korunmuş vadilere daha çok uyum sağlamışsa da, soğuklama ihtiyacı, uyanma ve kış dinlenme periyotları dikkate alınarak bahçe kurulduğunda, kışı sert geçen yerlerde de yetiştiği görülmektedir.
    Yer seçimi bakımından ceviz tarımını sınırlayan en önemli faktörlerden birisi, taban suyu seviyesi ve suyun kalitesidir. Fazla nem ve durgun sular kökler için gerekli oksijenin alınmasını engeller, bu nedenle kök gelişimi yavaşlar ve ağacın gelişmesi durur.
    Yaprak damar araları açık yeşil, damarlar ise kahverengi bir renk alır, sürgün uçlarında kurumalar görülür. Yüksek taban suyu seviyesi drenaj kanalları açılarak düşürülmediği durumda da birkaç yıl içinde ağaç tamamen kurur. Bu bahçelerde fidanlar gelişme çağında iken hiçbir gelişme noksanlığı ve belirti göstermemesine karşılık, 5-7 yaşlarındaki fidanlar 5-6 m boy aldığında, cevizlerin gelişme düzeni bozulur ve bahçede taban suyunun daha yüksek olduğu yerlerden başlamak üzere, ağaçlar kurumaya başlarlar. Ceviz, toprak tuzuna dayanım yönünden orta derecedeki meyveler sınıfına girmektedir. Toprak ve suyun tuzluluğu ceviz yetiştiriciliği açısından önemlidir.
    Budama
    Ceviz için en uygun terbiye sistemi ‘Değiştirilmiş doruk dallı’ (Modifiye lider) sistemdir. İlk 2-3 yıl terbiye sisteminin oluşturulması tamamlanmalıdır.
    - İleriki yıllarda verim budaması büyük önem taşır. Cevizde kalın dal kesiminden kaçınmak gerekmektedir. Ancak ağaç üzerindeki 0.5-3 cm kalınlığındaki dallardan çıkarma işlemi yapılmalıdır.
    - Yine gelişme döneminde bitkiler üzerindeki ince dallardan alınabilir. Buda kışın bitki üzerinden aşırı dal çıkarımının önüne geçer. Kalın dal çıkarılması gerekiyorsa mutlaka aşı macunu ile kesik yüzey kapatılmalıdır. Budama sonucunda oluşan artıklar mutlaka toplayıp uzaklaştırmalıdır.
    Uç alımı kesinlikle yapılmamalıdır. Çünkü dişi çiçekler yıllık sürgünlerin ucunda teşekkül etmektedir. Budama da;yan dallarda meyve veren çeşitlerde derin olmamak üzere uç alımı yapılabilir. Yan dallarda meyve verme eğilimi az olan çeşitlerde uç alımı kesinlikle yapılmamalıdır.

Sulama
    - Ceviz kurağa dayanıklı bir bitki olmasına rağmen sulama ile verim artmaktadır. Su ağacın gelişmesine, iç oluşumuna iyi olmasına meyve gözü teşekkülüne olumlu etkide bulunur.
    - Sulama imkanı mevcutsa salma sulama , damlama sulama gibi sulama teknikleri kullanılabilir. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken husus, cazibe (salma) sulamalardan sonra bahçede oluşacak olan kaymak tabakasının kırılmasıdır.Ayrıca sulama suyunun bitkinin kök boğazına değdirilmemesine dikkat etmek gerekir. Ekolojilere göre değişmekle birlikte yıllık su ihtiyacı 1300-1500 mm.’dir.
    Hasat
    Bölgeler ve çeşitlere göre hasat zamanı Eylül başı ile Ekim ortalarına kadar devam eder.Hasat tarihini belirlemede en önemli kriter Perikap’ ın çatlayıp kuruması (1/3) ve meyve kabuklu halde iken Higrometre ile takribi %15 nem ihtiva ettiğinde hasat işlemi gerçekleştirilmelidir.Hasat edilen meyveler kabuklu olarak gölgede kurutulmalıdır. Hasat esnasında ağaç üzerinde yara dokusu açılmamalıdır. Ağaç dibine dökülen meyveler bir an evvel yeşil dış kabuklarından ayrılıp Kurulmaya bırakılmalıdır.

Comment

Bitkinize iyi bakım yapar devamlı sürgün budaması yaparsanız bolca sürgün elde edebilirsiniz. Meyvelerini yolma işi ise eğer meyve peşinde değilseniz bir nebze işe yarar ancak bir fidan sizin işinizi ne kadar görür bilemem. Bir gerçekte şu ki elinizdeki çöğürleri bu bir adet fidan ile gelecek seneye yetiştiremezsiniz.

Çöğüreri dikemkte acele etmeyecekseniz 25 cm sıra üzeri 1 m sıra üz arası mesafelerle kı aylarında dikin ve şubat sonu mart ortasına kadar aşı yapın ve poşetleyin.

Comment

saol arkadaşım sorumun cevabını buldum teşekkür ederim ama bu ceviz pahalı bi ceviz olduğu için sadece 2 tane aldım 1 pedro 1de chander ama satıcıya güvenemediğim için gerçekten güvensem bir kaç tane daha alırım ama bizim buralarda pek fidan satıcılarına güvenilmez ama bu ceviz çeşidinden sadece kendim için üreteceğim aslında ceviz çok ama nasıl bi ceviz diye merak ettim yani ilerde tekrar ceviz tarlası kuracak olursam onun için hazırlık yapmış gibi olurum. aslında bu ceviz nasıl bişi görmedim bilene sadece internette bir sitede var resimleri ama merak ettiğim birşeydaha var şimdi chander ceviz çok kaliteli verimli güzel bi ceviz diyola ama pedroyu o kadar övmüyola ama resimlerde pedro chanderden daha çok verimli o yüzden kendim deneyip göreceğim

Comment

aslında şu anki çöğürlere şebin ceviz aşılayacağım chander ceviz ileriye dönük bişi elimde bulunsun diye şimdi benim senin cevabından anladığım şu o yerdeki çögürleri şubat sonunda sökeceğim üzerine aşı yapıp poşete alacağım böyle cıplak köklü bir çöğüre aşı yapıp poşetlersem aşının tutma olasılığını etkilemez diyosun herhalde.

Comment

Sevgili tabiatın muhafızları, yukarıda yazmış olduğunuz ceviz bilgilerini alıntıladığınız yeride yazarmısınız?

Comment

yazamaz suç olmazmı öle

Comment

herkese merabalar.ben izmitten keremay yeni üye oldum.benim izmit kandırada 10 dönüm bahcem var, bu bahceye ben 141 adet ceviz ektim 4 cesit halinde,yani 35 er tane.şebin, kaman, pedro ,chandler, olarak.aslında ben koyde buyumedim sehırde kaldıgımdan bu konularlada pek bılgım yoktu ,ama merak ve azim olunca oluyormus.simdi benim en buyuk hobım bu 141 tane fidan.her hafta tatılınde koy deyım duramıyorumkı zaten.aslında dıkerken cok zahmet verıyor ama bahceyı gorunce degdı dıyosun,hele yesıllerken bembeska bır guzellık yanı.benım yasım 31 yanı pek gec degıl,verım aldıgımda ınsallah.onemlı bır gelır getırecek bana,o gelırı alana kadarda benım bır hobım olacaklar.cevizlerimi ekerken kepceyle kuyuları actırdım.kepce 17 satte 1,5 metreye 1,5 metre olarak 141 kuyu actı,bu kuyuları temmuz basında actırdım,agustos sonuna kadar acık beklettim,daha sonra 4 yıllık 14 römork,yaklasık 80 ton hayvan gübresini üsttekı torakla karıstırıp kuyulara yıne kepceyle doldurttum ve uzerıne 2 yıllık fıdanlarımı dıktım boyları 160 cm idi ve tüplü fidanlardı. şimdi damlama sulamayı cekecegım insallah.mayıs ayında. damlamadan once kaz ayagıtla surdurup tırmık attıracagım.gecen hafta bordo bulsmscıyls zararlı ılaclarını verdım... simdi ben bunları bu bahcede yaptım dogru ve yanlıslarıyla neler yapmısım,bilmek istiyorum.saygılarımı sunuyor yorumlarınızı ve tavsıyelerınızı beklıyorum,simdiden tesekkurler.

Comment

hepsi doğru yanlış yok 10 üzerinden 10 puan sana

Comment

selamlar arkadaslar ben 2009 aralık ayında 12 dönum ceviz bahcesi kurdum ve simdi de topraktv den bir ilac aldım hobici 3'lü set bunu ilacma aygıtları ile verecegim fidanlara ama sonbahar mı ilkbaharda mı uygulama yapılacak bilgisi olan arkadasların yardımlarını beklıyorum

Comment

uygulama;
                      Şeftali, nektarin, kayısı, kiraz, erik, badem gibi sert çekirdekliler ile elma, armut, ayva, nar gibi çiçeğini yapraktan önce açan yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarına meyveyi gördükten sonra meyveler fındık büyüklüğünde iken birinci uygulama yapılır. 15 gün sonrada ikinci uygulama yapılır. ağaç üzerinde çiçek varken uygulama yapılmaması tavsiye edilir. Ürünün sitesinden bu bilgileri edinebilirsin.

Comment

Hobicim seti uyguladıktan sonra sağlamış olduğu yararlar hakkında buradan bilgi verebilirmisin Teşekkürler...

Comment

yaşam fidancılık ceviz fidanında marka olmaya devam ediyor. her yıl üretim kapasitesini artırarak yurtdışına satışlarına başlamıştır. romanya ve bulgaristana çok sayıda ceviz fidanı ihraç etmiştir. özellikle ukrayna pazarı çalışmalrında son aşamaya gelinip önümüzdeki günlerde ihracaatımız olacaktır. yaşam fidancılık bandırmada çok sayıda ceviz fidanı üretip ülkemizin boş arazilerini değerlendirmak isteyen şahıs ve firmalara pazarlamaktadır. ceviz fidanı almadan önce önce kök yapısı daha sonra fidanın çapı kalınlığı son olarakta hangi bölgeye hangi cins ceviz fidanı ekilmesi gerektiğini araştırın. şebin-bilecik-kaman-1-yalova1-3-4-chandler-pedro-franguette fernor cinsi yerli ve yabancı ceviz fidanlarımız bulunmaktadır. sertifikalı aşılı ceviz ve badem almak için şu numaralardan ulaşabilirsiniz 05306689647-05364610426-05324601448

www. yabancicevizfidani. com

www. yerlicevizfidani. com

Comment

slm ömer kardes rica etsem bana tel numaranı yazarmısı n ?
                            benim tel nom:05303217074

Comment

merhaba keremay kardeşim,benimde 8 dönüm bahçem var kendim bir kamu kuruluşunda çalıştığım halde bahçe ile uğraşmaktan zevk aldığım için 5 dönümüne chandler ceviz diktim 2 dönümüne karışık meyve ağaçları diktim kalan 1 dönümünede bahçe yapıyorum bahçeyede sondaj kuyusu vurdurdum köyüm 70km mesafede olmasına rağmen elimden geldiğince gidip ağaçların bakımını , ilaçlamasını yapmak için gidiyorum. Yani diyeceğim şuki,imkanı olan herkese tavsiye ederim.

Comment

Working...
                              X