fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

hicaz narı yetiştiriciliği hakkında

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• hicaz narı yetiştiriciliği hakkında

herkese selamlar ve kolay gelsin;

Balıkesir susurluk ilçesinde yaklaşık 20 dekarlık bir arazide meyve yetiştiriciliği yapmak istiyorum.Hicaz narı yetiştirmeyi düşünüyorum.Çünkü bu meyveyi yetiştirebilirsem hem iç piyasada pazar sorunum olmayacak hemde ihraç edebileceğim kendi pazarımı oluşturdum.Şimdi diyeceksiniz ki madem bunları da çözdün bana neden anlatıyorsun diyebilirsiniz.Benim çekincelerim şunlar.
    Bu konu hakkında sadece internet üzerinden aldığım bilgilere sahibim.Telefon ile görüştüğüm şahıslar dan aldığım bilgiler de genelde birbirini tutmuyor.
    Çalışmayı yapmayı düşündüğüm bölgede 1975-2008 yılları arasında sadece 2004 yılında hava sıcaklığı şubat ayında -18 ye düşmüş.1987-1997 yılları arasında en fazla 9,5 derce sıcaklığa düşmüş.Çevrede ticari anlamda olmayan nar ağaçları var meyve vermekteler.hava sıcaklığının minumum oranları bu şekilde iken sizce bu bölgede hicaz nar uygulaması ticari anlamda başarılı olabilirmi?
    Sulama konusunda aldığım bilgiler ve yaptığım görüşmeler sonucunda damla sulama sistemi önerilmekte.Bu sistem ilk kurulum aşamasında hayli maliyetli olduğundan karık yada tava sulama sistemleri ile narın sulaması yapılamazmı?
    Gübreleme konusunda ise yine ikilemde kaldığım noktalar var.Konu ile ilgili web sitelerinin çoğunda bahsedilen suni gübrelemenin dışında B5A diyerek adlandırılan ve organik gübre olarak nitelendirilen bir gübre çeşidi var.B5A organik gübresi kullanıldığında suni gübre kullanımına gerek kalmıyormu?
    Diğer bir konuda işçilik konusu 20 dekarlık bir araziye sulama,gübreleme,çapalama,ilaçlama,ve hasat için toplamda kaç günlük yevmiye ihtiyaç duyulmaktadır.
    Son olarak eğer nar üretimi sizce elverişli değil ise balıkesir susurluk yöresi için tavsiye edeceğiniz meyve veya meyve çeşitleri ne olabilir.
    Ayrıca sitedeki katılımcılar arasında bu bölgeye yakın nar üretimi yapan şahıslarla irtibata geçmek istiyorum.Bu konuda yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

[email protected]

Cevap: hicaz narı yetiştiriciliği hakkında

madem bunları da çözdün bana neden anlatıyorsun

kardeş internet bilgileri ile gerçek kişilerden aldığın bilgiler bir birini tutmaz çünkü internetteki bilgiler kitaptan alama arştırmacıların yazmış olduğu bilgiler yani mesela nar ağacı yetiştiriciliği yapan kişilerin bilgileri deyil gibi bişi ama senin arazi baya büyük yapacağın masrafta çok fazla olur yani çevrene bak başka yapan varsa yap yoksa hiç bulaşma emeklerin boşa gider bence veya deneme amaçlı dik olursa yaparsın ama sorun çok karmaşıkl ve uzun olmuş bu soruyu kimse cevaplamaz benim soru soruş sitilinden olmuş yani bu sorunun cevabını almak için aylarca uğraşırsın ama sen kafana göre takıl

Comment

tabiatın muhafızları;
      önce ilgin için teşekkür ederim.Bugun reel olarak bu işle ilgilenen civar havaliden bir üreticiye ulaştım.bu şahısta yaklaşık 4 yıl önce 82 dekar araziye hicaz narı çalışması yapmış.Fakat gecen yıl bir don olayı yaşamış bu sebeble oda biraz sıkıntılı cevaplar veriyor.Ama belirttiği en gercekci cevfap şu oldu;internet üzerinde narın meyveye yatma zamanı iklime göre biraz daha gec olabiliyor.Sonuç olarak öylede böyle ben bu araziyi boş tutmaktansa değerlendirmek istiyorum. Meyveciliği mutlaka yapacağım.Sizin herhangi bir calışmanız varmı meyve üzerine?Paylaşırsanız sevinirim.
      kolay gelsin

Comment

arkadaşım öncelikle ben sıradan bir çiftçiyim ama her meyvenin yetiştiği yer farklıdır ama bana sorarsan bizim buralarda benim 20 dönüm arazim olsa ya kiraz dikerim ya ceviz ama sizin oraları bilemem zaten şu an en karlı iş kiraz ve ceviz ama sonu ne olur kimse bilemez ama çevrene bi bak en karlı ve en güzel hangisi oluyosa ou yap

Comment

peki sereda yada organik tarımda kiraz yada ceviz yetişmezmi

Comment

Bencede sütyemez ceviz dik. Dünyanın en büyük cevizi. İstanbulda pazarı var bu ürünün, rahatlıkla satarsın.

Comment

Ankara gibi karasal iklimlerde bahçesinde hicaz narı yetiştiren var mı?

(ticari olarak değil)

Diğer bir anlatımla ticari olarak düşünmüyorsak hicaz nar karasal iklimde yetiştirilebilir mi?

Comment

Merhabalar.
                Sayın anibal, ben size kendi deneyimlerimden anlatayım.
                ben Antalya'da 500 metrekare bir yere 2007 bahar aylarında 50 adet nar ağacı diktim.
                O günden bu yana bildiğimiz geleneksel yöntem ile (salma su) suluyorum.
                Bu yöntem ile ağaçları sık aralıklarla suladığım için ağaçlar çabuk büyüdü(Yonca otu gibi).
                İşçiliği sorarsanız bilmiyorum ama bir hayli tutar.
                Bunun dışında narı hobi olarak diktim. Yarı profesyonel olarak zeytinle ilgileniyorum Antalya'da.
                Balıkesir, zeytin için uygun değil mi sizce de?

Comment

Sayın denizakvaryumu,
                  Antalya Korkuteli ilçesinde bulunan yaylamıza (rakım: yaklaşık 1300 metre) denemek için 1 adet nar diktim. Ağaç, geç yaprak açıyor. Yani temmuz ayında yapraklarını henüz açmış oluyor. Çiçek verecekken kış geri geliyor. Ama yamacı güneş gören başka bir komşumuz da dikmişti. Onun birkaç ağacında sanki çiçek görmüş gibiyim ama akıbeti ne oldu bilmiyorum.
                  İyi günler...

Comment

Working...
                  X