fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

bağlarda kav hastalığı

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• bağlarda kav hastalığı

ege ünv. bitki koruma bölümü son sınıf öğrencisiyim.tez konum bağlarda kav hastalığı bunla ilgili yardımcı olabilecek arkadaş var mı???

Cevap: bağlarda kav hastalığı

yok tur her halde çünkü millet daha önemli şeylerle meşgul

Comment

olmasi lazim tez konumm)))

Comment

olabilir ama kimse yardımcı olmaz)))))

Comment

(Stereum hirsutum (Wild.) Pers.,Phellinus igniarius (L.Pr.)Quel.) hastalık budur ama bu ödevi niye aldın bu hastalığın tedavisi..bilinmiyor.. kimyasal mücadelesi yok...kısaca bağlarda görülen dal kanseridir....yaşlı bağlarda sıkca görülür..asma nın bütün dalları sağlıklı iken aradan bir dal gelişmesini durdurur..yapraklar sararır ve geriye doğru kuruma başlar...

hasta dalı 15 cm geriden başlayarak cıkarıp bağ dışında yakmak gerekir... kalın dalları veya gövdeyi enine kestiğinde merkeze yakın açık renklı yumuşak süngerimsi bir tabaka ve bunun dışında
          koyu daha sert bir doku görürsün.. bu zamanla dokunun kav laşmasına sebeb oldugundan halk arasında kav hastalığı diye bilinir..

hastalıklı ağaçları yaz boyunca takip etmek bunları renkli boya ile işaretlemek gerekir...çünki
          budama yaparken yaprak olmayacağından hasta bitkiyi ayırt edemessin budama makası ile bitkiden bitkiye bulaştırırsın...

yurt dışında özellikle italyada streptomisin veya streptomisin sülfat kullanarak bu hastalıkla mücadele edilmeye calışıldığını biliyorum....ama koruma kitaplarına girmedi..

türkiyede çift yönlü çalışan sistemik fungusit ler fazlaca yaygın değil.. ancak fosetyl- AL içeren
          bir tek ilaç var ..bu ilaç 5...6..saat içinde yapraktan köklere kökten yapraga hareket eder..

böylece hastalık kontrol altına alınmaya calışılmaktadır....bu madde arılara ve diğer predatörlere zarar vermediğinden her dönemde rahatlıkla kullanılmaktadır....

ayrıca iletim demetlerini açmak ve difuzyonu arttırmak gibi bir yan etkisi olduğundan ben bu
          yöntemi sıklıkla kullanıp iyi sonuçlar alıyorum...

Comment

Üniversiteli Kardeşim:Hastalığın etmeni Fomes,Cehalosporium ve Stereum (Phellinus) cinsi mantarlardır.En önemli belirtisi taneler üzerinde küçük,yuvarlak koyu renkli noktalardır. Bu noktaların etrafı kahverengi-morumsu halkalarla çevrilidir.KAV hastalığının belirtisi olan bu noktalar,meyve tutumundan,olgunlaşmaya kadar,hemen hemen her dönemde görülebilir.Şiddetli olarak bu hastalığa tutular omcalarda,taneler çatlar ve kurur,çürümeye yüz tutar.Şiddetli enfeksiyonlarda yapraklar sonunda dökülür ve sürgünler uç kısımdan geriye doğru kurur.Bu hastalık genelllikle Temmuz-Ağustos dönemlerinde tipik olarak kendini gösterir.Hastalıktan asmanın bir kısmı,yada tamamı etkilenebilir.Ancak;Hastalık öyle hızlı ortaya çıkarki;Asma kısa sürede kuruyarak ölür.Bu hastalıkla mücadelede en önemli husus:Hastalık belirdiğinde Omca derhal sökülüp,yakılmalı ve yerlerine sönmemiş kireç dökülmelidir.Yine Kültürel önlem olarak,Budamada kesinlikle tırnak bırakılmamalı ve mutlaka aşı macunu kullanılmalı,Alet ve edavatlar dezenfekte olunmalı,sterlizasyona dikkat edilmelidir.Kimyasal mücadele olarak;sodyum Arsenit,çok etkili olmakla birlikte uygulayıcıya ve asmaya zarar verme riski nedeniyle çok dikkatli olamldır.Bu madde dinlenme halindeki tüm omcalara,budamadan 10 gün sonra ve tomurcukların sürmesinden 2-3 hafta önce uygulanmaldır.Uygulama 2-3 yılda bir mutlaka tekrarlanmalıdır.Öte yandan Son yıllarda Sodyum arsenitin yerine DNOC(4,6-dinitro-orto-crosol) de kullanılmaktadır.Bu bileşiğin ilki budamadan sonra,ikincisi ise ilkbaharda su yürüme döneminde olmak üzere iki kez uygulanması önerilmektedir.Her halde yeter sanırım.Üniversiteli kardeşim.Sn Yerdoğan08 ilşe benim yazımı birleştirip,bir yazı olur.Herhalde.Kaynak.Prf.Dr.Hasan Çelik-Genel bağcılık ..Bir Üniversite Öğrenci babası olarak,Başarılar dileğimle.

Comment

Working...
            X