Herkese selamlar arkadaşlar. Aranıza yeni katıldım umarım sizlerden değerli bilgiler öğrenir bildiklerimizi paylaşırız.
Duyuru
Collapse
No announcement yet.
Tanışalım, paylaşalım
Collapse
X
-
Cevap: Tanışalım, paylaşalım
ben de hoş buldum. madem paylaşalım diyorsunuz, hadin öyleyse. ciddi olarak tarımla geçen yıl ilgilenmeye başladım. kiraz bağımız var ve en doğru en iyi şekilde yapmak istiyorum. ilk önce bağa toprak analizi yaptırdım. iş burdan sakat başladı, bulunduğum kentte, ziraat odasının tahlillerinin güvenilir olmadığı söylendi. bunu yüzlerine sordum, şimdi öyle değil, laboratuarımız çok gelişti dediler. bi de gübre satan bi yeri önerdiler, o da taa antalya ya gönderiyor, daha gelişmiş özel bir laboratuar. gübresini sattırmak için mi yapıyor acaba dedim. ben de ikisine birden aynı nümuneyi yolladım. sonuçlar farklı çıktı. ziraat odasınınkini bi mühendis daha sonucu açıklamadan örneğin ph ı 7-7,5 tur dedi. nerden bildin, hep aynı diyolar da ondan dedi. oda ph için 7.30 yani nötr diyor; özel laboratuar ph 8,5 yani kuvvetli alkali diyor.
siz olsanız hangisine güvenirdiniz ? bana bize yakın bi üçüncü güvenilir laboratuar adı verin, bi de ona yaptırayım ve onun sonucu hangisine yakınsa o doğru diyeceğim.
bunu benimle kim paylaşır şimdi ? ikisinin de sonuçlarını mailleyebilirim. benim mail [email protected]
yardımlarınızı bekliyorum. daha çook soracağım iş var, bilesiniz. kolay gelsin
ecz. esin yener
Comment
-
iki labaratuarın sonuçlarını topla sonra ikiye böl böylece ortadaki sonucu bulursun o doğru sonuca daha yakındır gerçek toprak analizi yaptıramıyorsan genel o larak o bölgedeki çiftçilerle konuş o nların yöntemlerini ilaçlarını gübrelerini kullan zaten o adamlar işin ilmini deneye deneye öğrenmişlerdir zaten toprak tahliline ihtiyacın yok tarlana bol hayvan gübresi ver tarlana kışın yem bitkisi ek baharda bunları sür toprağa karıştır tarlana leonardit kullan azotlu ve fosforlu gübreler kullan tahlile gerek kalmaz tahlil yaptırarak hiç birşeyi çözemezsin.
Comment
-
Yukarda fikrini beyan eden kardeşlerimiz:Evvelen baki selamlar.Şayet toprakda tarım yapacaksanız Toprak analizi olmazsa,olmazdır.Yani mutlaka gereklidir.Diğer yandan yaptırdığınız analiz sonuçlarının herbiri ayrı sonuç veriyorsa bunda bir yanlışlık vardır.Sn Nazsan Toprak analizini pek çok yerde yaptırabilirsiniz.Fakat;bu iş doktor işi gibidir.Uzmanını bulmanız gereklidir.Size özel mesajla bildireceğim yere yaptırırsanız,doğru vede kesin sonuca ulaşırsınız.Kolay gelsin,başarılar dileğimle.
Comment
-
cevaplarınız , ilgileriniz için çok teşekkür ederim. bu konuda tabiatçı doğru söylüyor. nasıl insan hastasına teşhis için laboratuar bulguları yani çeşitli tahliller şarttır ; bitki hastalıklarının ve gereksinimlerinin doğru olarak bulunması için de bir takım tahliller şarttır diyorum. ama deneyimli çiftçilerin önerilerinin de dikkate alınması gerektiğine inanıyorum. sn. balböceği, iki değil üç laboratuar sonucu doğruya götürür. illaki iki netice birbirine yakın çıkar. bunların ortalaması doğruya en yakındır. farmasötik kimya laboratuarında çalışırken bu taktikle nerdeyse tam sonucu bulurdum. aksi halde vize alamaz dersin imtihanına dahi giremezdim. ama sn tabiatçı nın bahsettiği antalya daki laboratuara güvenmeyen yok. diğerine de bakacağım.
sanırım ben de deneye yanıla bu işi biraz öğreneceğim. bahçesel formunu iyi ki de bulmuşum , daha şimdiden çok memnunum. hepinize de kolay gelsin. görüşmek üzere...
Comment
-
Sn Nazsan:Benim bulunduğum bölgede pek çok çiftçi vardır.Pek çoğuda tabire caizse akıntıya kürek çeker.Buğday ve meyvecilik yoğundur.Yaş ve çevre itibarıyla tecrübe ve bilgim mevcutdur.Asıl uzmanlık diye tabir edeceğim konu Arı ve aşı.Bitki Besleme bir Uzmanlık dalıdır.Bu Konuda sitemiz Uzmanlarımızdan Sn Kardelen hem tecrübe hemde,bilgi birikimi konusunda bir dahidir diyebilirim.Ana sayfadaki yazılarını okuyarak,pek çok bilgilere ulaşabilirsiniz.Önemli olan dengeli gübrelemelidir.Fazla verilecek gübreler,toprağa yarar yerine zarar vereceği aşikardır.kolay gelsin,başarılar dileğimle...
Comment

hayret bir değerlendirme. benim de mantığım yattı.
Comment