fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

sırık domates

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• sırık domates

Değerli arkadaşlar , 1 dönüm bahçem var burada sırık domates yetiştirmek istiyorum .bu konuyla ilgili bilgi ve birikimlerinizi benimle paylaşırsanız çok memnun olurum. Bu sitede yeteri kadar açıklama yapılmış ama bu işi yapan arkadaşlarımız varsa , onlardan yardım bekliyorum Teşekkürler.

Cevap: sırık domates

uşaklı ismail Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Değerli arkadaşlar , 1 dönüm bahçem var burada sırık domates yetiştirmek istiyorum .bu konuyla ilgili bilgi ve birikimlerinizi benimle paylaşırsanız çok memnun olurum. Bu sitede yeteri kadar açıklama yapılmış ama bu işi yapan arkadaşlarımız varsa , onlardan yardım bekliyorum Teşekkürler.
    Nasıl bir yardım?

Comment

geçen sene 10 adet deneme amaçlı sırık domates ekmiştim.bana göre normal domatese göre bakımı daha kolay.tek dikkat edilmesi gereken konu :çıkan dalların ortasından çıkan filizleri koparmak ve dalların yare yatmaması için devamlı uzayan dalları sırığa bağlamak.

Comment

utku kardeşim yardımın için teşekkürler ama benim yaptığım ufak bir araştırmaya göre 1 dönüm yere 2000 ile 2500 adet sırık domates dikiliyormuş bu baya zahmetli bir iş olacak ama yinede kafaya koydum bu işi yapacağım.

Comment

İsmail bey
          Öncelikle üretici olmadığımı belirteyim,ama bunun yanında uzun süredir teras bahçemde çeşitli sebzeler yetiştiriyorum.Epeyce bilgi ve tecrübe edinmiş oldum.

Sırık domates yetiştirilmesi o kadarda zor olmayan bir bitki.Ama 1 kereye mahsus Utku Parlak arkadaşın bahsettiği tabiri caizse piç sürgünlerin fazla uzamadan budanması olayını yakından görmeniz lazım.Bu sürgünlerde domates oluşmaz ama bitkinin boş yere güç harcamasına neden olur.
          Yanlız şu da var;
          Aynı bu sürgünlere benzeyen,aynı noktaya yakın yerde çıkan,görüntüsü yine sürgüne benzeyen,ileride çiçek-meyve oluşturacak sürgünler ile karıştırmamanız gerekir.Aksi takdirde hiç meyve alamazsınız.Yani bunların iyi ayırt edilmesi gerekir.

Bunların haricinde oluşturulacak bahçenin iyi dizayn edilmesi gerekir.(yeterli güneş ışığı alması,havadar olması,verilen suyun herhangi bir noktada gölet oluşturmaması yada suyun hızlıca akıp gitmemesi gibi)
          Yerden 2-2,5mt yükseklikte çardaklar oluşturup,bitki kökünün dibine yerleştirilecek örneğin bir kargının çardağa sabitlenmesi gerekir.Bitkiyi boyu uzadıkça ip yada tel ile değil,bezden yapılma iplerle kargıya tutturulması gerekir.Bitki yeterli boya ulaştığında en üst sürgünü keserseniz,bitki boy atmak yerine meyveye döner.(Bu benim kullandığım teknik.)

Zaman içerisinde yine ihtiyaç olursa yardımcı olmaya çalışırım.

Comment

uaşkta sırık domatisini satmak baya sorun olur satsanda para kazanamassın kendin satmaya kalksan yine sorun olur 1 dölüm domatesi bitiremessin bitirmek için çaba harcasan uneskocular peşini bırakmaz o kadar domatesin vergisini ödemen lazım ödesen bile senin hakkın pazarda en fazla 200 kilo domates satmak bunu geçemessin hale indirsen zaten para kazanamassın kazansanda sana bişi kalmaz zaten uşakta yerli üretici çok olduğu için alıcının seçimi eski yer domatisinden yana oluyo eski tohumlara yönelik iri köy domatesleri çünkü onlar çok lezzetli oluyor birde pembe domatesler var onları çok tutuyorlar birde hatıplar köyü var onlar yazın bie domatesi serada yetiştiriyorlar ve çok kaliteli çok güzel domates yetiştiriyorlar öncelikli seçim bunlar bunlar satılacak bitecek en son sırık domatesi satılır veya bunların yarı parasına bile satılmaz bu sene 4 liraya kadar domates sattılar ama domates yoktu şimdiki sezon muhtemelen herkez domates ekecek domates 50 kuruştan bile aşağı olur mesela benim domatesi 50 kuruşa satma ihtimalim olsa 1 deyil 20 dölüm domates ekerim ama zor eyerki niyetin hale vermekse orda daha çok sorun yaşarsın parası marası ama dier yandan 1 dölüm domates çok deyil bütün işçiliği kendin yapa bilirsin ama hiç bilmiyorsan olmaz sorun yaşarsın falan ama üretimi basit 2000 kadar domates al ama onu şimdiden yazılman lazım pancar koparatifleri fideleri getirtiyolar onlara müracat et zaten parası yazın hasatta veresi dikimi falan kolay ama güzel yapa bilirsen satışın fazlada sorun olmaz ama 1 dölünde çok kazançlı olmaz en az 5 dölüm yapmalısınki bir yerlerle anlaşıp ürününü sürekli oraya verebilmelisin satış sorunu yaşamamalısın gibi takıldığın yer olursa sor dier yandan önce domates almak için pancar koparatifine başvur 2000 tane domates fidesi yazıl sonra dikme konusunda herkez yardımcı olur daha sonra sırıkları budaması falan hepsini burdan öğrene bilirsin herkez seve seve yardımcı olur sana. kendine iyi bak eyerki tohumu kendin alıp fideleri kendin yeriştireceksen verimli domatesten çok tanelerin iri olmasına özen göster pazarda 1 kişide görmüştüm çok iri sırık domates üzeride birea z yeşilimsi mükemmel bir cinsti

Comment

http://www.google.com.tr/images?hl=t...og&sa=N&tab=wi

bu düzende dikersen sana çok basit olur işçiliği bizde bu sene bu yöntemi kullanacağız

Comment

bunlara fazla özenmeimkansız gibi bişi bunlar çok zengin kişiler yapıyola para var imkan var hesabı ama sanmaki yukardaki şirket fakir onlarda çok zengin ama bunlar tohum reklamı amaçlı gibi şirketlerin olsa gerek iyi incelemedim

Comment

Sn balböceği.
                  Amerikayı yeniden keşfediyor gibi bir haliniz var.
                  Uşak'ta üretilen domatesin arz talep dengesinin üreticininmi yoksa tüketicininmi lehine olduğunu bilmiyorum.Fakat bu dengenin kimin lehine olduğunu kestirmekte bir hayli zor.

Fakat domates üretimi hiçte sizin anlattığınız kadar zor değil.Yerli çeşitlerinizide 1 dönüm alana askı telleri kullanarak 2500-3000 kök ekebilir,yan sürgünleri budayarak sırık şeklinde yetiştirebilirsiniz.

Comment

Öncede söylediğim gibi üretim,budama,bakım vs. konusunda herkes yardımcı olacaktır.

@balböceği arkadaşın söylediklerinin birçoğuna katılıyorum.Üretim ve pazarlama işlerine yorum yapmayayım.Zira ben pazarlama için üretim yapmadım.Kendim tüketmek amacıyla yetiştirdim.

Katılacağım konu özellikle şu;
                    Sırık domates dalında çok güzel görüntü oluşturuyor.Ama lezzzet dersen pek zevkli gelmedi bana.
                    Ben bu sezon yeni aldığım evimin yanı ve arkasındaki arsaya çok eskilerden beri bizim buralarda bilinen,sanırım Egelilerin hepsinin bildiği yerli domates yapıcam.Tohumlarda yaylalı arkadaşlardan gelicek.Yani GDO yada hibrit vs. değil,harbi yerli.Tanesi neredeyse 1kg. çekiyor.Çok ince kabuklu,muhteşem lezzetli ve aromalı.Dediklerine göre kabuğu çok ince olduğu için uzak pazarlara verilemiyormuş.Nakliye problemleri çıkıyormuş.Tabiki ben ticari dikim yapmayacağım için sorun yok.
                    Ortalama 50 kök yapsam bizim sülaleye yeter

Comment

Değerli arkadaşlarım, hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyprum. şu birkaç mesajda bile bana ne kadar yardımcı olduğunuzu bilemezsiniz.Aslında ben kamu kuruluşunda işçi olarak çalışan bir kişiyim,köyde 8 dönüm arazim var 5 dönümüne 60 adet chandler cinsi ceviz diktim,2 dönümüne karışık meyve ağaçları etrafınada badem ağacı diktim bu ağaçlar şu anda 4 yaşına girdiler bu işe hobi olarak başladım emekli olunca burada vakit geçiririm diye düşünmüştüm ağaçları diktikten sonra birde sondaj vurdurdum bahçeye sulama amaçlı havuz yaptım her tarafını damlama sulama borularıyla döşedim derken bizim hobi olarak başladığımız işin maliyeti bize 15000 tl yi buldu kalan 1 dönümüne ve cevizlerin arasına 2 yıldır turşuluk salatalık yapıyorum hemen hemen masrafları çıkardım sayılır tabi bu işler kolay olmuyor ama su olduktan sonra bu işleride seviyorsan olmayacak diye birşey yok .sırık domates konusuna gelince, aklımda öyle birşey yokken kurumsal marketin birisinden böyle bir teklif geldi onu değerlendirmek istiyorum tabiki bizlerde köylü çocuklarıyız domates yetiştiriyoruz ama yer domatesi ürettiğimizden sırık domates işini bilmiyorum balböceği kardeşim tavsiyen için sağol fide için pancar kooperatifine mutlaka gideceğim haberim yoktu tohumdan üretmek biraz riskli geliyor olmayabilirde tabii ancak fide olayındada maliyet önemli onu araştırıp hangisi uygunsa onu yaparım sırık domatesle ilgili her konuda yardımlarınızı bekliyorum yetiştiriciliğin her aşamasında bana yardımcı olacağınıza inanıyorum teşekkürler

Comment

sayın ugurtelefon,
                        o domateslerden 50 kök ekseniz, bizlere de yeter hiç meraklanmayın.
                        bazı dostlar, daha fazla ürün almak için organik tohum arayışındalar ama siz yayladan aldıklarınızı ekin daha fazla ürün alacağınıza eminim.
                        aramıza hoşgeldiniz
                        saygılar

Comment

domatesçi Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                          Sn balböceği.
                          Amerikayı yeniden keşfediyor gibi bir haliniz var.
                          Uşak'ta üretilen domatesin arz talep dengesinin üreticininmi yoksa tüketicininmi lehine olduğunu bilmiyorum.Fakat bu dengenin kimin lehine olduğunu kestirmekte bir hayli zor.

Fakat domates üretimi hiçte sizin anlattığınız kadar zor değil.Yerli çeşitlerinizide 1 dönüm alana askı telleri kullanarak 2500-3000 kök ekebilir,yan sürgünleri budayarak sırık şeklinde yetiştirebilirsiniz.

Uşak'ta üretilen domatesin arz talep dengesinin üreticininmi yoksa tüketicininmi lehine olduğunu ben biliyorum biz yaklaşık olarak 20 dekar kadar bahçe yaparız ama bu bahçeye geçen sene sadece yarım dölüm kadar yer domatesi ektik bu sene ondanda vaz geçtik bu sene sadece 500 kadar sırık domatesi ekeceğiz ikinciyede kışlık için bunların dallarından budadıklarımızı kökleştirip yine dikiyoruz masrafsızca ama uşak pazarları farklıdır mesela yer sorunu var satış yapmak için kimse mesela geçen sene biz köylülerin pazara girmesi yasaktı baya uğraştırdılar kanunlarda öle yetkiler varmış üreticiile manav yan yana satamazmış üretici sadece hafatnın 1 günü manavlaarın pazarının olmadığı bir gün pazar aça bilirmiş oda pazartesi gün üretici her üründen sadece 200 kilo veya 200 bağ veya 200 adet sata bilirmiş fazlası yasak biz şimdi her üründen 200 kilonun altında gütürüyoruz ama yinede onun bile vergisini veriyoruz uneskoculara yani 1 dölüm domates eksen pazara götürsen yakanı bırakmazlar hale götürsen para kazandırmazlar zatende götüren yok yani biz kendi ürettiğimiz ürünü pazara götürdüğümüzde kendi malımızın hırsızı durumuna düşüyoruz yani ortam bozuk yoksa domates üretmenin zor tarafı yok basit iş ben dedimya 30 40 kuruşa pazarlama şansım olsa her yere domates dikerim günlük hafatlık kazı-ancı süper olur iş işlemek sorun deyil satmak pazar bulmak mesele pazarı bulsan bile o pazarda barına bilmen zor

Comment

uşakta pazar farklıdır her üründen az az yapman lazım ve kendin satmalısın yoksa tek bir ürünle pazara çıkıp orda satış yapmak zordur mesela ben hiç bir üretici görmedimki tek ürünle pazara gelsin ürününü satsın farklıdır yani zaten uşakta yetişen ürünlerde çok farklıdır dış şehirlerden gelenlere göre çok lezzetlidir her ürünümüzü başka şehirden gelen ürünlerle lezzet açısında yarıştıra biliriz açık ara birinci oluruz zaten tüketicide çoğunluk köylünün getirdi ürünü tercih eder bu yüzden pazarda çok sorun yaşıyoruz yazın manavlar satış yapamıyo bütün satışı köylüler yapıyo bu yüzden manavlar çok yakınıyo ve başımıza bela oluyolar bizi pazarda istemiyolar bu yüzden baya başımız belada ama bizim içinde çok büyük avantaj bizim yerli ürünler çok lezzetli olur ve tüketicinin terciği köylüden yanadır ama domates konusunda ilk tercih pembe iri domatestir sonra eski yerli iri köy domatesleridir çok lezzetliolurlar biz bile satmak için sırık domates diksek bile kendimiz yemek için mutlaka bu yerli tohumları kullanırız mesela bu domates 1 liraya satılırsa sırık domatesi anca 50 liraya veya 3 kilo 1 liraya satılır fark bu ama yerli domateside pazara götürmek mesele pazarda bir iki kişi mıncıkladımı hemen yumuşar falan

Comment

umarım yardımcı olabilmişimdir ama sana tavsiyem eyerki yapacak para kazanacak başka işin varsa sen bu sevdadan vaz geç 1 dölüm domatesle bişi olmaz ama bu bir dölümü denemek için yapacağım seneye daha çok yaparım dersen başka en az 10 dölüm kadar yaparsan birde pazar bula bilirsen kazanırsın öle çok kişiler heveslendi yaptı çok domates dölümlerle ama tutmadı iyi araştırırsan öğrenirsin görürsün dıştan hesap yapınca çok kazançlı ama içine girsinmi zor durumu iyi olanlar bile denedi bu sırık domatesini burdan kalkacak paraya ihtiyacı olmayan zenginler bile yaptı hesapta kazançlı iş diye ama onlar bizlerden bile güzel yaptılar ama barınamadılar zor iş umarım yanlış anlamassın ama illaki üretmek istersen herkez yardımcı olur sana ilk olarak ilçe tarıma baş vur veya ziraat odasına veya pancar koparitifine oraya 1 dölümlük domates yazıl fideleri için.

Comment

Working...
                              X