SLM!gümüldür de 35 yaşlarında 500 ad kadar mandalina ağacımız var.35 yaşlarında ve oldukça verimli.ağaç başına orlama 250 kilo ürün vermekte.Devam etmekte olan bir mahkemesi olduğu için ağaçların değer tespiti yapılması gerekiyor.Bu tür bilgiye nasıl ulaşabilirim?Bu konu hakkında bilgisi olan var mı acaba?yardımcı olursanız memnun olurum.tşkkürler.
Duyuru
Collapse
No announcement yet.
mandalin ağaç değeri
Collapse
X
-
Cevap: mandalin ağaç değeri
Sevgili Deniz Demir, mahkeme bilir kişi tayin eder o da hesaplar ancak kısaca ağaç değeri şöyle hesaplayabilirsiniz.
1- Ağaçların kalan ömrü hesaplanır, ağaç yıllık verimi (bahsettiğiniz 250 kg) ile çarpılarak ağacın ekonomik verimi bulunur.
2-Literatür bilgisiyle ağaçların yaşına göre ortalama verimi yine ağacın kalan ekonomik verim yaşıyla çarpılır ağacın ekonomik verimi bulunur.
-
selahattin bey cevabınız için çok tşk ederim.Bilirkişiler daha önce geldi değer tespiti için ve maalesef çok daha düşük bedeller biçildi.sizin hesaplamalarınız göre ağaçlarımız 35 yaşında ve verdikleri değer ortalama sedece 1 senelik geliri.Çok üzücü ve real olmayan değerler biçildi.Sizin bu hesaplama şeklinizden çıkabilecek değerleri duyuyorum o civarlarda.Fakat bu değerlere nasıl ulaşabilirim örnek gösterebilmek adına.Nasıl bir araştırma yapabilirim bu konuda.
ilginiz için şimdiden tşk ederim.
Comment
-
Sayın Deniz DEMİR Bey
Ben yaklaşık 15 senedir bilirkişi olarak çalışmaktayım. Yaklaşık olarak her sene 4000 parsel arazinin kamulaştırma işini yapan bir kurumda çalışıyorum. Tüm bu tecrübe ve bilgi birikimime dayanarak söylüyorum ki,
Mandarin meyve ağacının ekonomik ömrü 30–35 yıldır. Yani sizin ağaçlarınız ekonomik verimin son dönemlerine gelmiş. Yani bu yıllardan sonra sizin ağacınızın verimi gittikçe azalacak ve ağaç değeri de artık buna pareler olarak azalacaktır. Mandarin meyve ağacı bir dekara bilimsel olarak 40 adat olması gerekir. Bir ağaç ortalaması da dediğiniz gibi bu yıllardan sonra 250 kğ olması mümkün değil.
Diğer bir husus kamulaştıracak kurum meyve bahçenizin yerini kamulaştırırken üzerindeki ağaçlar ile birlikte kapama meyve bahçesi olarak yaparlar ve toprak ile birlikte size bir fiyat vermeleri gerekiyor. Eğer zemini değil sadece ağaç bedellerini veriyorlarsa onun değerinin hesaplanması yerine size net olarak edeceği fiyatı söyleyeyim.
Bir dekar arazi üzerinde olması gereken 40 adet Mandarin baz alındığında kapama yapılsa idi CIPLAK TOPRAK HARİÇİ toplam alacağınız en iyi ( yani ekonomik verimi en iyi olsa bile ) 6.500- 7.000 TL dir. Bu fiyatı 40 adet ağaca böldüğümüzde bir ağacın fiyatı yaklaşık olarak 175 tl eder . Bu fiyatın üzerinde verilen fiyata kurum yöneticileri kesinlikle itiraz eder.
Bu fiyatlara göre bahçeniz de bulunan toplam ağacın değerini bulabilirsiniz.
Bulunduğunuz yerden ve bahçenizin özelliklerinden, kamulaştırmayı yapan kurum dan bahsedeydiniz daha detaylı bilgi yazabilirdim.
Korkmaz MERT
Comment

Comment