fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Hobi bahçesi...

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Hobi bahçesi...

Merhaba sevgili arkadaşlar,
    Bahçesel'i yeni tanıdım ve hemen üye oldum, bu siteye emeği geçen, kuran, katkıda bulunan, bilgi ve becerilerini paylaşan tüm arkadaşlara içten duygularımla teşekkür ediyorum...
    Aşağıda, kısada olsa kendimi tanıttığım bir yazı ve devamında, Hobi bahçesi olarak adlandırdığım bir yolculuğum var.
    Ben, yahoogurups üzerinden bir tartışma platformu olan ekoköy yahoogurupsa üyeyim. Bir yandanda Çanakkale/küçükkuyuda bulunan ''imeceevi doğal yaşam ve ekolojik çözümler çiftliği'' gönüllüsüyüm, birde imeceevi çevresinde kurulması olası ekoköyünde kurucularındanım.
    İnsanın, toprakla olan ilişkisi 10-12 bin yıla dayanmaktadır, tarımsal anlamda. Ülkemizde köyden kente göçle birlikte, helede içerisinde bulunduğumuz kent yaşamı, toparkla olan ilişkimizi tamamıyla kesmiş durumda ve birer fanusun içerisinde yaşamlarımızı sürdürmekteyiz. öylesine bir cenderenin içerisinde bulunuyoruzki artık, bırakın toprakla ilişkilenmeyi, inasanın insan olan ilişkisinde dahi , kaygı-korku ve önyargılarımızla hareket ediyoruz. Kendi adıma gelecek kaygısı taşır duruma geldim, koca beton yığınları arasında yaşamaktan. Klasik anlamıyla ''İnsan toplumsal bir varlıktır'' tanımlaması günümüzde koca bir boşluğa yazılmış gibi geliyor bana.
    En azından buna ''DUR'' demek adına, Ekoköy kurmak gibi bir girişime üye oldum.
    İstanbulda yaşamaktayım, Silivride bir arkadaşımın yaklaşık 500m2'lik yazlık yapmak için almış olduğu arsasını, bir arkadaşımla birlikte kendimizi deneyimlemek, bir şeyler öğrenmek, toprağı tanımak ve bu arsada becerebilirsek eğer yetiştirdiğimiz bitkileri ve öğrendiklerimizi çevremizle paylaşmak istiyoruz. Bunun adına Hobi bahçesi adını koyduk. Bu arsa üzerinde bazı meyve ağaçları ekmeye niyetliyiz, ayrıca atıl durumdaki bu arsada bahçe bitkileri ve mevsimlik sebze yetiştirmeyi düşünüyoruz.
    Biraz uğraş sonucunda, daha önce tarım alanı olarak kullanılan ve şimdide yaklaşık 6-7 yıldır pek bir şey yapılmayan bu arsayı ekilir duruma getirdik.
    Sizlerden ricam, Silivri iklimine ve toprağına uygun, genel geçer anlamda, meyveler ve sebzeler neler olabilir, nelerin ekim/dikimini yapabiliriz?
    Doğaya müdahale etmeyi düşünmüyorum. Gerçi bu bile bir müdahaledir sonuçları anlamında. Var olan kuraklığa katkımın olmasınıdan yanada değilim, önermelerinizi lütfen, çok fazla sulama istemeyen bitkilerden olmasını göz önünde bulundurursanız memnun olurum.
    Herkese, Bahçesel, üyesi tüm arkadaşlara başarılar diliyorum.
    Sevgi ve selamlarımla... Mehmet.....

Cevap: Hobi bahçesi...

Sevgili Arjen, son zamnalarda sizin gibi düşünen ve hobi amaçlı tarım yapan insanlarla sık sık karşılaşmaktayız. Çabanızı destekliyor tebrik ediyorum.

Genelde yeni heyecanla bu işe kalkışan insanlar ne bulurlarsa bahçelerine dikiyorlar. Bu amaçla size ilk tavsiyem bahçenizin hangi kısımlarınını sebze yapacağınız hangi kısmına meyve hangisine süs dikeceğinize karar vermeniz. Gelişen modern tarımla birlikte daha az alanda verime lde etmek için yaygın eklimi yapılan bodur meyve ağaçları ve bodur süs bitkilerini tavsiye ederim. Gölgelik olarakta asma yada sarmaşık türleri bahçenizi kaplasın. Ayrıca eğer sebzelerin bazılarında sırık çeşitleri (Salatalık, domates) denerseniz hem farklı bir tecrübe yaşamış hemde öğrenmiş olursunuz. Sorularınız olursa burada bekliyor olacağız.

Comment

Hoş geldiniz Arjen
      Silivriyi ve yöresini çok iyi tanıyan biriyim. Yeriniz çok küçükmüş. Eğer buyuk olsaydı. Şu an Silivri Kurfalı ve seymen tarafında ibb destekli Lale soğanı üretimi yapılıyor ve de çok iyi kazandırıyor. Yerinizn küçük olması neden ile size hobi olarak azar azar mevsimlik sebzelerin hemen hemen hepsini deneyebilirsiniz.Yalnız üst kısımlarda Sinekli köyü kısmında Mayısaylarında şiddetli soguk olabilir ekceğiniz fasulye ise mayıs sonlarına bırakınız.

Comment

Sevgili şahper,
        İlginize çok teşekkür ediyorum, öğrenmek ve hobi amacıyla bu bahçeyi yapılandırmak istiyorum. İlk tavsiyenizle yola çıkacağım, bundan şüpheniz olmasın. Bu anlamda bir sorum daha olacak, bahçenin bölümlerine (sebze,meyve ve süs bitkileri), ne şekilde karar vereyim, neyi göz önünde bulundurmam gerek.
        Sebze ve bodur ağaç tavsiyenizede uyacağım.
        İlginize çok çok teşekkür ediyorum, sağolun.
        Sevgi ve selamlarımla...

Comment

Hoş buldum, sevgili ubeyd,
          Silivriyi bilen birinden böylesi bir öneriye teşekkür borçtur. Evet, arsa sinekli kısmında, elimde 3-4 çeşit fasulye tohumu var ve şunu itiraf edeyim nisan sonu gibi ekmeyi düşünüyuordum. Nohut ekimi için tavsiniz ne olur sevgili ubeyd, yeşil nohut elde etmem için ne zaman tohum atmamı öneririsiniz?
          Bahçe sebzesi için fideleri ne zaman toprağa vermemi tavsiye edersiniz. Vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.
          Sevgi ve selamlarımla...

Comment

Nohut zamanıdır hemen ekebilirsiniz. Ancak 500 m2 ye nohut dan ziyade sebze domate Fidesi dikin .Sineklide çok iyi Domates olur.

Comment

Arjen Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
              ...Bu anlamda bir sorum daha olacak, bahçenin bölümlerine (sebze,meyve ve süs bitkileri), ne şekilde karar vereyim, neyi göz önünde bulundurmam gerek....
              Kulübenize uzak köşelere meyve ağaçlarını dikmelisiniz. Etrafına süs bitkilerini yakın alanlarada sebzenizi dikmelisiniz. Eğer bahçenizin resmini koyarsanız daha net bilgiler verebiliriz.

Comment

inşallah güzel bir hobi bahçesi olur ziyerete de geliriz...

Comment

Merhaba Sevgili Ubeyd,
                  Nohut ekimini sadece deneyim edinmek, tohum almak ve fazlaca su ihtiyacı olmamasından dolayı tercih ettim.
                  Çanakkale yöresinden, köylü tohumları edinmiştim geçen ay. Onları ekmeyi düşünüyorum. Şu anda terasta, fide almaya çalışıyorum, domates, biber, salatalık, patlıcan gibi sebzelerin fidelerini dikeceğim. Birde silivride kavun-karpuz yetiştirildiğini biliyorum onlarıda ekmeyi düşünüyorum.
                  Çok çok teşekkür ediyorum ilginize ve alakanıza.
                  sevgi ve selamlarımla...

Comment

Sevgili Şahper,
                    Tavsiyeniz için teşekkür ediyorum, bir kaç açıdan fotograf çekip sizinle paylaşacağım.
                    Sevgi ve selamlarımla...

Comment

Sevgili Peyzaj,
                      İyi dileklerinizle beni yüreklendirdiniz, umarım güzel bir bahçe olur ve memnuniyetle ziyaretinizi beklerim.
                      Sevgi ve selamlarımla...

Comment

Sayın Arjen benimde sinekli Fener köyü arasında 15 dekar yerim var. Şu an kanola ekili. Belkide komşuyuz. Pazargünü oralardayım. Selamlar

Comment

Working...
                        X