çim ekiminde tohum ekimi üst torak hazırlıgı ve oranı ile uygulama kalınlıgı
Duyuru
Collapse
No announcement yet.
Çim Alanı Oluşturma
Collapse
X
-
Cevap: çim alanı oluştuma
Merhaba,sitemize hoşgeldiniz. kendinizden bahsedermisiniz?
Yeşil Alan (Çim) Yapım Tekniği - BAHCESELFORUMSEL linkinde aradığınız tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.
-
Hayırlı Ramazanlar
Oncelikle boyle bir sitenin kurulumunda emegi gecen herkese tesekkur ederim. Bursa/Gemlik Umurbey mevkinde 120-130 m2 cim alanı olan bir evim var. Cim alan Mayıs ayında bir peyzaj firması yardımıya olusturuldu. Tabi bu konulara cok uzak oldugumdan cok fazla kontrol etme sansım olmadı , dertlerini su an cekiyoruz
Cim tohumu olarak 6 veya 7li karısım kullanıldı , ekimle birlikte koyun gubresi atıldı ve yaklasık 3 hafta sonra seker gubresi atıldı , bunları bahcıvan bizzat kendisi yaptı. 2-3 bicimden sonra bahcenin sekli oturmaya basladı. Forumlardan takip ettigim kadarıyla sanırım cim tohumları iyi karıstırlmadan serpilmis, bu sebeple bahcede renk renk ksımlar var , aynı cins cimlr aynı yerlere birikmis gibi. Ayrıca kellikler de vardı ve bunlar zamanla duzelir dediler. Fakat su ana kadar duzelen birsey yok, hatta daha da kotuye gidiyor. Sararmalar ve azalmalar olustu ve bunlar tum bahcede degil belli yerlerde, bu da sanırım aynı cins cim tipleri aynı yerlerde biriktigi icin oluyor. Alanı olusturan bahıvana artık guvenim kalmadi.
Yine forumlardan takip ettigim kadarıyla bu ay sonunda tekrar kaiteli tohum alıp kel ksımlara ekmeyi dusunuyorum , ayrıca yine seyrek gordugum ksımlara da bu tohumdan atayım diyorum , bunun bir faydası olurmu ? Baska bir oneriniz varm ı?
Bir diger sorum gubreleme ile ilgili, ben forumlardan da tam olarak hengi gubre ne zaman ve ne kadar atılır anlayamadım. Piyasada su an koyun gubresi ve seker gubre haricindeki gubreleri bilmiyorum , bu iki gubre bahce icin yeterli olurmu , ne zaman ve ne miktarda kullanılmalı ?
Yine bir bahcıvana bunu danstım , seker gubresi verdi, koyun gubresi kulanma yabancı ot yapar dedi ( ki ilk ekimde cok vrdı, tek tek elle topladım ) ve 2 haftada bir 1,5-2 kg serp dedi , bana pek mantıklı gelmediginden atmadm, baskada kimseye danısmak istemiyorum artık, sanırım sizlere danısıp kendi isimi kendim yapmak zorundayım
yardımcı olabilirseniz sevinirim
Comment
-
Merhabalar
6 lı veya 7 li karışımlı çim tohumları torbalanırken, torbalara silolardan sıra sıra akar.Yani çim çeşitleri torbaya kat kat olarak dolar.Bunun için bu tür karışımlı çim alırken önce düz bir alan torba boşaltılmalı ve iyiçe harmanlamalı. Yoksa dediğiniz gibi her çeşit ayrı ayrı oymaklar halinde çıkar ki hiç işe yaramaz. Yani ekimde harmanlamama hatası yapılmış.
Şimdi çimlerinizde görülen oymak oymak açılmaları kapatmak için tekrar çim tohumu alıp ekim yapabilirsiniz. Ancak bu ekim bahçenizde ki çimlerdeki değişik görünümü değiştirmez.
Gübrelemede koyun veya ahır gübresi eğer iyi yanmamış gübre ise fazlaca yabancı ot getirir.
Kimyevi gübreler kullanımınız da dikkat etmeniz gereken nokta ne istediğinizi iyi bilmeniz gerekiyor.Mesela çimlerde kök gelişiminim yoksa üst yeşil kısmın mı gelişimini istiyorsunuz ona göre gübre kullanmalısınız. Şeker gübresi dediğiniz üre bitkinin yeşil kısmının gelişimi için iyi olur.
Comment
-
Tabiki yardımcı olalım çim gübrelemede şeker gübresi diye kasteddiğiniz eğer amonyum sülfat ise şu yaz dönemi için uygundur ve 2-3 günde bir değil 18-21 günde bir kullanılır. oranı ise bu aylarda m2 ye 10 gr dır yani sizin alanızda 1,2 kg yeterli olmaktadır.
Bir de sonbaharda ve ilk baharda toprak altı gübrelemesi dediğim N-P-K yı içinde bulunduran gübrelerden atmanız uygundur. ( 3 15 gibi)
Her yıl olmasa bile 2 yılda bir malçlama ve havalandırma yapmanız gerekmektedir. Her sonbaharda iyi harmanlanmış ve yanmış hayvan gübresi ( kanatlı rasyonu olursa ii olur ) m2 ye 25 gr kullanılarak çimlerin kışın dayanıklı olması ve bahara güçlü girmesi sağlanır. Buna ilave olarak 3 yılda bir kere M2 ye 15 gr Zeolit atmanız aliyül ala olur. Ben bursada oturuyorum müsait zamanlarımda size yardımcı olabilirim saygılar sunarım Bir Garip Kardelen.
Comment
-
merhaba,
cevaplar icin tesekkurler
basta da soyledigim gibi bu konulara uzagım , simdiye kadar sadece yazılanları okuyarak blgi sahibi olmaya calıstım. Buradaki yazılarda genelde hangi mevsimde ne yapılması gerekiyor yazılmıs , bunları takip ederim, bunların haricinde yazılardan anlayacagım kadarıyla
yaz aylarında 3 haftada bir 10 gr/m2 seker gubresi veririm
ayrıca sonbaharda iyi elenmis koyun gubresi 25 gr/m2 olacak sekilde veririm
bunların haricinde rutin olarak yapılması gereken , koklere veya yesil kısımlara iyi gelen gubreleme varmı ? Ilkbaharda ayrıca gubreleme veya ilaclama gerekiyorumu
Comment
-
Senede İki defa atılır onuda bahsettim zaten. 1.si İlkbahara girmeden diğeri ise sonbaharda çimin dayanıklı olması için atılır. İyi yanmış hayvan gübresi atarsanız sonbaharda kompozeye gerek kalmaz saygılarımla.
Comment

Comment