fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Kolayı kim buldu

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Kolayı kim buldu

Bugün burada yaşı yaklaşık 100 yaşına merdiven dayamış ve hayatta olan ve bugün yaşamayan Kayınbaba ve Damadından derlediğim bazı hatıratları ve bu kişilerin hayatlarından bazı kesitler ve birazda kendi yorumumuzu ekleyeceğiz.

Yıl 1935 ve sonrası; Nazi Almanyası Hitler zulmunden kaçan yaklaşık, 500 kişi orta Anadolu'nun Küçük, şirin bir iline kaçarlar ve yaşamaya çalışırlar. Bunlardan büyük bir kısmı Yahudi kökenlidir. Ancak; içlerinde yahudi olmayan ve Hitler'e muhalif olan Prf.Dr.F. BADE'de vardır. Dr BADE son derece akıllı ve çevresine yardımcı olmayı seven bir mühendisdir. 1938 depreminden sonra ortaya çıkan, Jeotermal suyu, değerlendirmeyi düşünür ve bundada başarılı olur. Yerel yöneticiler ve halk'ın gayretiyle Terme Kaplıcası adı altında, küçükde olsa bir kaplıca yapmayı başarır. Bu şirin beldeye iltica eden Alman Yahudilerin hepsi,okumuş, belli bir meslek erbabı insanlardır. Bunlardan bir taneside Ali Amcayla ahbaplık kurarlar. Ali Amca Elektronik işlere eli yatkın bir insandır. Bu Yahinin yardımıyla bir film makinası tedarik edip, küçük bir sinema oluştururlar. Daha sonra Ali amcamın adı Sinemacı Ali olarak anılır. Ancak; Ali amcam sadece sinemacılık yapmaz. Evinin bahçesine kazmış olduğu bir kuyu ve Ökse mevkiindeki soğuk sulardan istifade ederek, Gazoz yapar ve misafirlerine ikram eder. Bu Gazoz formülü Ali amcaya aitdir ve Ticari değildir. İlk zamanlarda Testi vari kaplara yapılan bu gazozlar, Cam kaplar ve Buzdolabının çıkmasıyla Ali Amca tarafından, ticari amaçlı olarak üretilmeye devam edilmiştir. Ali Amcanın bu Formülü, Alman asıllı yahudi tarafından alınmış ve Kendileri ikinci dünya savaşından sonra KIRŞEHİR'i terk ederek, büyük bir kısmı ABD yerleşmişlerdir. Ali Amcanın Gazoz formulünüde götürerek, seri halde üretime geçirmişler ve Bu günkü Kolaya dönüştürmüşlerdir.

Bu şirin ANADOLU vilayetinde kalan ve misafir olan bu insanlar, daha sonra kendilerine kucak açmış bu insanlara kadirşinaslık ve vefa borcunu Dr.F.BADE haricinde ödememişlerdir. Almanya'ya geri dönen Dr.F.BADE, siyasete atılmış ve Bakan olmuştur. Kendisine kucak açan bu küçük vilayete hizmet için ,ülkemize gelmiş ve burdaki termal suların değerlendirilmesi için TÜRK hükümetine rica etmiştir. Ancak bu girişimleri boşa çıkınca kızmış gerekirse kendi cebimden yaparım diyerek sitemini belirtmiştir. Israrlı çabaları sonuç vermiş; Buraya bir Termal kaplıca ve Otel yapılmıştır. Bu Termal otelin yolunuda yaptırmış, KIRŞEHİR halkıda kendisini bu hizmetlerinden dolayı fahri hemşeri olarak kabul etmiş ve caddenin adını Dr.BADE caddesi olarak değiştirmiştir.

Saygıdeğer Dr.Bade bu yardımla kalmayıp,ülkesinde TÜRK-ALMAN dostluğu için çabalamış ve Devletimiz'in dışarda adeta hamisi olarak çaba göstermiş ve pek çok TÜRK'e yardım elini uzatmış, bugün bile burada eski insanların dilindedir. Sn BADE bu kadirşinas ve vefasını yakınlarına bile tavsiye etmiş, onun neslinden gelen, pek çok kişi insanlar hala burayı ziyaret etmektedir.

Son olarak vefakar Prf. Alman Baden eyaleti ile KIRŞEHİR vilayetini kardeş şehir ilan etmiş ve bugün iki şehir arasında ilişkiler devam etmektedir.

Şu an yaşamayan Sn.Prf.Dr.F. BADE bu memlekete vefa borcunu ödemiş ve bu memleket insanı kendisini şükranla anmakta ve hakkını helal etmiştir. Ancak bu memleketde yaşayan diğer sığınmacılar buradaki Ali Amcanın Formulü sayesinde köşe olmuş ve bu memlekete selam bile göndermemişlerdir. Ali Amcanın damatlarından Naci Bey, Almanyada okuyup, mühendis olmuştur. Şu an yaşasaydı 75-78 yaşlarında olurdu ve kısa bir müddet yanında çalıştım ve Kendisine Dr.BADE'nin çok yardımları olduğunu aktardı. Ali Amcanın Mühendis Naci Bey'den olma Torunu Reha SELÇUK şu an dede mesleği olan, Gazoz işini bayağı ilerletti. AKSARAY, NEVŞEHİR ve KIRŞEHİR'de Özbağ Gazozu adı altında faliyet sürdürmekte, Ali Amca'nın oğuldan Torunu ve adaşı Ali GÖKBULUT şu an Elektronik işiyle iştigal etmekte ve son derece zeki, akıllı ve adeta dededen kalma zeka abidesi. Bu iki Toruna da sağlık sıhhat ve afiyet diliyorum. Bu Hatıratların bir kısmını anlatan ve şuan hayatta olan 100 yaşına merdiven dayayan Sn Hacı GÜLTEN'e teşekkür ediyorum. Buradan iki yabancı millet arasındaki farkıda göz önüne seriyor.
    Bu basit deneme yazısını okuduğunuz için teşekkür ediyorum, Esen kalınız.
  • Fidanligi.com

Cevap: Kolayı kim buldu

Hakikaten çok ilginç, "ana mantık" bize ait, geliştirilmiş hali ise; ecnebilerin elinde ve biz o ürünleri almamak için kampanyalar başlatıyoruz. (farklı bir amaç için olsa da kampanya başlatılmış.) Ali Amca gibi daha ne dehaların ürünleri elimizden uçup gidiyor.

Comment

.
      Hemşerim çok ilginç bir öykü. Bunun yazılı kaynakları var mı? Olsa daha iyi olurdu. Zira tarihte çok ilginç buluşlar var milletimizin yaptığı ama yazılı belgeye çevirtemediğimizden dolayı hep başkaları sahiplenmiş. Bu konuyu araştırır eklerseniz daha güzel olur. Hatta üniversitelerde bu konu tez konusu bile olur

Comment

Sayın Tabiatçı, çok ilginç bir yazı. Birhayli ilginç. Demekki Gazlı içecek sevgisi ve gazozun koladan daha çok damak tadımıza uygunluğu buradan geliyor. Ben kolayı sevmiyorum ve hiç te aklıma gelmiyor ama gazoz'dan da vazgeçmiyoruz. Hatta gazozlar içinde en iyisinin Türk markaları olduğunu da yazmadan geçmeyeyim. Bunu öğrendiğimiz çok iyi oldu. Teşekkürler.

Comment

Sn Ubeyd:Gazozu bulan Ali Amca yaklaşık 15 yıl önce vefat etdi.Damadı Naci Bey, Yazımda belirtdiğim gibi Almanya'da eğitim görmüş İnşaat Mühendisiydi.Kendisinin yanında kısa müddet çalıştım ve son derece beyefendi idi malesef yaklaşık 10 yıl önce oda vefat etdi.Sadece Tanık olarak yaklaşık 100 yaşına merdiven dayamış Hacı GÜLTEN adında bir amcamız mevcut,Kendisine yaşayan tarih derler.Bir kaç kez hatıraları,yerel TV'lerde çıktı.Ali Amca'nın Gazoz'cu Torunu Reha SELÇUK Benim okul arkadaşım ve ara sıra görüşürüm.Eskiden Bu tür formülleri,artık bilinçsizliktenmi diyelim,yoksa mevzuat eksikliğindenmi diyelim kimse tescil ettirmemiş.Ancak bu gazoz'un apayrı bir tadı ve özelliği mevcut,Dışardan gelen misafirlerde ilginç bulurlar.Ancak; Prf.Dr.F. BADE'nin eserleri ve hizmeti genişletildi.Pek çok gurbetci işci(eskiler) anlatır.Bende bu Gazozu çok severim,Çocuklar sömestr tatillerinde ANKARA ve KONYA'ya gazoz götürürler. Tabi bu konuların birer araştırma konusu olduğuna hemfikrim.Ancak benim gibi amatörden ancak bu kadar bilgi olur.Sn Hacı GÜLTEN Şu an sağ ve derya Deniz bir insan,görüşlerinden ve yakın tarih bilgisinden istifade edilmesi gerekir kanaatindeyim.Ancak kim yapacak? diyelim böyle bir değişik konuya gündeme getirmek istedim.Esen kalınız

Comment

Ayrıca burada üç ana temaya değinmek istedimki;bunlar birincisi: Tüm buluş,tabiat varlığı,yetişmiş insan beyni ve diğer güzelliklerimizin yabancılar tarafından alınması ve bizim bunlara sahip çıkamamız 2.Ade vefa;yani bazı insanların vefalı,bazılarının ise vefasız olması.Vefalı olarak Sn Frf.Dr.F.BADE 'nin kadirşinaslılığı ve diğerlerinin vefasızlığı.-3.ise halen Yakın tarihimize ait bilgi ve belgelerin değerlendirilememesi.İstiklal savaşında gazi olan insanların ve yakın tarimize ışık tutacak olan insanların,görüşleri,hatıratları görüntüye alınıp değerlendirilemezmi? Geçen bir sitede gördüm.Sarıkamış şehitlerinin RUS 'lar tarafından filme alınmış kayıtlarını büyük bir üzüntüyle seyretdim.Buna Benzer olarak doğuda yaşamış ve Ermeni mezalimine uğramış,pek çok yaşlı insanın demeçleri,görüntüyle kayıt altına alınıp;Belge,bilgi mahiyetinde kullanılamazmı.Tabi bunların örneğini çoğaltmak mümkün.Tabi bu gibi kounuları açtıkca çok değişik görüş ve fikirler ortaya çıkıyor.Burada araştırmacılara ve Medyaya iş düşüyor.Falan şarkıcı,falanla diskoda görüldüyü proğram yapacaklarına,araştırıp memleketin değerlerini gündeme getirsinler.Tabi bizim çabamız,ancak kendi çapında.Esen kalınız.

Comment

Working...
            X