fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Dua Nedir?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

  • Dua Nedir?

    Dua;
    Kulun rabbiyle konuşmasıdır,
    bir ibadet sırrıdır,
    halini sevgiliye arzdır,
    İnsanın acizlini,fakirliğini anlamasıdır,
    belkide en önemlisi,abdin kendisine şah damarından daha yakın bir zata ünsiyet peyda etmesidir.

    Aklımıza gelebilir. Bazen dua ediyoruz ama kabul olmuyor.Oysa Cenab-ı hak "dua edin cevap vereyim " diyor.Burada bir tezat mı var?
    Cevap:herhangi bir zıtlık yok;
    Cevap vermek ayrıdır, kabul etmek ayrıdır. Her dua için cevap vermek var; fakat kabul etmek, hem ayn-ı matlubu(istenilenin aynısını)vermek Cenabı Hakkın hikmetine tâbidir. Meselâ: Hasta bir çocuk çağırır:
    "Ya Hekim! Bana bak."
    Hekim: "Lebbeyk" der... "Ne istersin?" cevap verir.
    Çocuk: "Şu ilâcı ver bana" der.
    Hekim ise; ya aynen istediğini verir, yahut onun maslahatına binaen ondan daha iyisini verir, yahut hastalığına zarar olduğunu bilir, hiç vermez. İşte Cenab-ı Hak, Hakîm-i Mutlak hazır, nâzır olduğu için, kulun duasına cevap verir. Vahşet ve kimsesizlik dehşetini, huzuruyla ve cevabıyla ünsiyete çevirir. Fakat insanın hevaperestane ve heveskârane tahakkümüyle değil, belki hikmet-i Rabbaniyenin iktizasıyla ya matlubunu veya daha evlâsını verir veya hiç vermez.”(1)

    Buradan anlaşılacağı gibi bizim isteklerimiz nefsi,hissi ve bazen kainattaki Allah'ın kanunlarına uygun olmadığı için ve biz hakkımızda hayırlı olanı bilmediğimizden,dualarımız kabul görmüyormuş gibi bir hisse kapılıyoruz.
    Biz hekimden bal istiyoruz o hastalığımıza uygun olan sülfatoyu(acı) verebiliyor.
    “Meselâ, birisi kendine bir erkek evlad ister, Cenab-ı Hak, Hz. Meryem gibi bir kız evladı veriyor. ‘Duası kabul olunmadı’ denilmez, ‘Daha evla bir surette kabul edildi’ denilir. Hem bazen kendi dünyasının saadeti için dua eder, duası ahiret için kabul olunur. ‘Duası reddedildi’ denilmez, belki ‘Daha evla(iyi) bir surette kabul edildi’ denilir… Madem Cenab-ı Hak Hakîmdir, biz Ondan isteriz, O da bize cevap verir. Fakat hikmetine göre bizimle muamele eder. Hasta, tabibin hikmetini ittiham etmemeli. Hasta bal ister: tabibi hâzık, sıtması için sülfato verir. ‘Tabib beni dinlemedi’ denilmez. Belki ah ü fizarını dinledi, işitti, cevap da verdi; maksudun iyisini yerine getirdi.”

    Hekimin bize uygun gördüğüne rıza göstermemiz gerekiyor.
    Belki de bal bizim hastalığımıza,o anda zararlıdır.

    Bazen de yağmur duasına çıkıldığı halde yağmur gelmiyor.Neden?
    Yağmur namazı ve duası bir ibadettir. Yağmursuzluk, o ibadetin vaktidir. Yoksa o ibadet ve o dua, yağmuru getirmek için değildir. Eğer sırf o niyet ile olsa; o dua, o ibadet halis olmadığından kabule layık olmaz.

    Nasıl ki güneşin batması, akşam namazının vaktidir veya güneşin ve ayın tutulmaları, küsuf ve husuf namazları denilen iki özel ibadetin vakitleridir. Yani; gece ve gündüzün nurani ayetlerinin perdelenmesiyle Allah’ın büyüklüğünü ilana sebep olduğundan, Cenab-ı Hak kullarını o vakitte bir nevi ibadete davet eder. Yoksa o namaz, (açılması ve ne kadar devam edeceği, astronomi hesabiyle belli olan) Ay ve Güneşin açılmaları için değildir. Aynı onun gibi; yağmursuzluk dahi, yağmur namazının vaktidir. Cenab-ı Allah kullarını o vakitte duaya ve namaza davet eder. Yağmursuzluk o ibadetlerin zamanı olmuş olur. Yoksa o ibadetler yağmurun yağması için değildir. Bu açıdan yağmursuzluğu mutlaka bir ceza olarak görmemek gerekir.(1)

    Yağmura muhtaç bulunan ve onu getirmekten de aciz olan insanoğlu, bu ihtiyacının ancak İlâhî rahmet tarafından yerine getirileceğinin şuurunda olarak Allah’a iltica eder ve O’na sığınır. Her ibadet gibi yağmur namazında da Allah’ın rızası esas alınır. İbadet sonunda yağmursuzluk afetinden kurtuluş için Allah’a dua edilir, ondan yardım dilenir.

    Gerçi yağmur namazının görünüşteki neticesi yağmurun gelmesidir; fakat asıl hakikî, en menfaatli neticesi ve en güzel ve tatlı meyvesi şudur ki: Herkes o vaziyetle anlar ki, onun rızkını veren babası, evi, dükkânı değil; belki onun ihtiyacını gören ve yemeğini veren, koca bulutları sünger gibi ve zemin yüzünü bir tarla gibi tasarrufunda bulunduran bir Zât, onu besliyor, rızkını veriyor. Hattâ en küçücük bir çocuk da, daima aç olduğu vakit validesine yalvarmaya alışmışken, o yağmur duasında, küçücük fikrinde büyük ve geniş bu mânâyı anlar ki: Bu dünyayı bir hane gibi idare eden bir Zât, hem beni, hem bu çocukları, hem validelerimizi besliyor, rızıklarını veriyor. O vermese, başkalarının faydası olmaz. Öyleyse O’ na yalvarmalıyız der, tam imanlı bir çocuk olur.

    Yağmursuzluk ibadetin vakti olduğuna göre, bu vakit bitinceye kadar ibadete devam etmek gerektir. Yani yağmursuzluk ibadetlerinin vakti olan yağmur yağışının olmaması durumu, ancak yağmurun yağması ile son bulacaktır. Dolayısıyla yağmur yağmadı diye bu ibadeti bir defa yapıp bırakmamalı, bu vakit bitinceye kadar, yağmur yağıncaya kadar devam ettirilmelidir.
    Ama büyük insanların duaları onda sekiz kabul görebiliyor.
    Mesela;Hz. peygamber (a.s.m) dan yağmur için dua taleb edildi. Resul-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâm dua etti. Yağmur öyle geldi ki, mecbur oldular: "Aman dua et, kesilsin." Dua etti, birden kesildi.
    Çok defa Hz. Peygamber(a.s.m)minbere yağmur duası için çıkardı.Daha ellerini indirmeden yağmur bolca gelirdi.
    Bizce duanın engüzel gâyesi, en tatlı meyvesi şudur ki:
    Duâ eden adam anlar ki, "birisi var"; onun hâtırât-ı kalbini (Kalbinden geçenleri)işitir, her şeye eli yetişir, herbir arzusunu yerine getirebilir, aczine merhamet eder, fakrına meded eder.

    "Şu alemde müminin mümine en büyük yardımı dua iledir"( hadis)
  • Fidanligi.com

  • #2
    Cevap: Dua Nedir?

    Dua bir ibadettir. İbadet karşılığında dünyadan birşey beklenmez, Allah istenileni verirse amenna... vermezse duam kabul olmadı denilmez, çünkü dua bir ibadetti değil mi?

    Comment


    • #3
      Cevap: Dua Nedir?

      Evet dua bir ibadettir.İbadetlerin mükafat yeri de ahiret alemidir. Dünyevi maksatlar, ihtiyaçlar o ibadetin vakitleridir. Nasıl güneşin batması akşam namazının vaktidir. Öyle de ihtiyaçlarımız da bizi O nun dergahına sevk eden bir teşviktir.
      Güneş tutulunca küsuf namazı kılınır.Bu namaz güneşin açılması için değil Allah ın kudretinin bir büyük mucizesini gördüğümüz içindir. Yoksa güneşin ne zaman açılacağı fennen zaten bilinmektedir.Bizler o namazla,güneşleri,ayları tesbih tanesi gibi çeviren bir zatın güç ve kudretine secde ediyoruz.
      Aynı matlubumuz verilirse de nurun ala nur...

      Comment


      • #4
        Cevap: Dua Nedir?

        ama ben cok dua ediyorum vermiyor ama kafami kullaniyorum ve ulasiyorum peki ya siz ozelliklede dini istismarin bol oldugu buralarda

        Comment


        • #5
          Cevap: Dua Nedir?

          taktim kafayi herseferinde yazacagim taki site gercek konumuna donene kadar

          Comment


          • #6
            Cevap: Dua Nedir?

            Güneşe karşı gözünü kapayan yalnızca kendine gündüzü gece yapabilir. Başkalarının o manevi güneşten istifadesine engel olamaz.Olmaya da çalışmamalı..!
            Arkadaşım! Bu site ve sitedekiler gerçeğin ta kendisini bildiği için bu hakikatları söylemekten hiçbir zaman vazgeçmeyecek
            İşine gelirse oku gelmiyorsa diğer konulara bak..!
            Kimseye yazılarımı zorla okutmak gibi bir derdim yok...
            Ama yarasa gibi ışıktan rahatsız oluyorsan bilemem...
            Şunu bil ki,yok diyenleri de yoktan var eden O'dur.
            Ayrıca kafayı taktıysan istikbal vadediyorsun demektir
            Kardeş doğru adrestesin.

            Comment


            • #7
              Cevap: Dua Nedir?

              ibrahim simsek Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
              ama ben cok dua ediyorum vermiyor ama kafami kullaniyorum ve ulasiyorum peki ya siz ozelliklede dini istismarin bol oldugu buralarda
              Acaba o kullandığın kafa gerçekten senin mi?
              "Sizin azalarınız içinde en kiymetdar göz ve kulaklarınızın maliki kimdir? Hangi tezgah ve dükkandan aldınız? Bu latif kıymetdar göz ve kulağı verecek ancak Rabbinizdir. Sizi icad edip terbiye edin odur ki, bunları size vermiştir. Öyle ise yalnız Rab odur, Mabud da o olabilir. "
              bak bizim değilmiş
              Ayrıca konuyu sathi okumuşsunuz. istenildiğinde verilmiyorsa elbet sebepleri var.Zaten yazımızda bu sebepleri izah ettik.

              Comment


              • #8
                Cevap: Dua Nedir?

                ya syyah tartismak istemiyordum ama cevap hakkimi kullaniyorum 1 unutmayalimki baba ve anne olmazsa kulak ve kafa olmaz iki zenginler nicedir zengin ve fakirler hep fakir cenneti bekler oldular ama ne veren var nede halini soran

                Comment


                • #9
                  Cevap: Dua Nedir?

                  ama bir ara duydum allah sahidim cennetten tarla satanlari

                  Comment


                  • #10
                    Cevap: Dua Nedir?

                    ya bir bahcem olsun istiyorum hafif topragi megilli ona tas duvar oreyim sonrada beyaz cimento ile siva cekeyim hafif ara bosluklar birakarak yasayan bitkilerle susleyeyim toprak kesimine Cognassier du Japon ekeyim hemen yanina Spiraea ve onun yaninada bir leylak atayim a on tarafina birde Ribes sanguineum koydukmu deyme keyfine duvar onunde yasayan bitkiler rengarenk icerisinde sus agaclarimiz hadi birde soganli ciceklerimizden ekelim sonrada bir ilkbahar sabahi gunes uyanmadan once balkonda taze cayida demledinmi hele birde istanbulda bogaza karsiysan her cayni yudumladiginda hafif denizin kokusuda geliyorsa sigarada istemez hani

                    Comment


                    • #11
                      Cevap: Dua Nedir?

                      Hayali bile çok güzel.
                      Birde kan kırmızısı sıcak çayımızı yudumlasak.
                      soğanlı çiçeklerden tercihin sümbül.olsun misk gibi kokar.
                      nergisi de ben çok severim.

                      Comment


                      • #12
                        Cevap: Dua Nedir?

                        cennet kimsenin değil... kimse kimseye ne cennetten ne de cehennemden yer parselleyemez... Zaten bu insanlar değil mi bizi dinimizden uzaklaştıran
                        Yorum ve eleştirilerinizi bekliyorum..
                        Ayrıca sizinle tanışmak isterim

                        Comment


                        • #13
                          Cevap: Dua Nedir?

                          ibrahim simsek Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                          ya syyah tartismak istemiyordum ama cevap hakkimi kullaniyorum 1 unutmayalimki baba ve anne olmazsa kulak ve kafa olmaz iki zenginler nicedir zengin ve fakirler hep fakir cenneti bekler oldular ama ne veren var nede halini soran
                          Doğru baba ve anne olmazsa çocuk olmaz ama Allah ın yaratmak için araya koyduğu birer sebeptir bunlar. Adi, basit bir şarttır.Bir çocuk ana rahminde yaratılırken ve bir kordon bağıyla beslenirken anne ve babanın bunlardan haberi bile olmuyor.
                          Güneş,toprak, su ,hava olmazsa bitki yetişmez ama bitkiyi o çekirdekten güzel, kokulu meyveli olrak yaratan bunlar değil.yaratıcının da icraatında kanunları var. tohumun çatlayıp ağaç olabilmesi için de bunların bir araya gelmesi şart koyulmuş.
                          Ayrıca bütün insanlar bir araya toplanıp bir sineğin kanadını bile yapamazken çocuğun yaratılmasını anna babaya vermek divanelik olmaz mı?
                          İnsanı bir su parçasından baba mı açıp içini organlarla dolduruyor.Ona hayat veriyor.
                          yani sebepler yaratıcının işlerine birer perde. bu yüzden herkes o gizli eli göremiyor.
                          İşte kardeşim! Bende bunları insanlara göstermeye çalışan bir seyyahım.

                          Eğer yaratan anne olsaydı ölen evladına tekrar hayat verirdi.
                          2. SORUNUZ:
                          İnsanların kimi fakir kimi zengin olabilir.Eğer bugün zenginler zekatını verse fakirin imdadına koşsa bunları konuşmazdık bile. ama biz dinimizden uzaklaştıkça zekatı ve yardımlaşmayı maalesef unuttuk.
                          Bu dinin değil dinden uzaklaşmanın neticesi...
                          "KOMŞUSU AÇ İKEN KENDİ TOK YATAN BİZDEN DEĞİLDİR" der bizim dinimiz.

                          Comment


                          • #14
                            Cevap: Dua Nedir?

                            ibrahim simsek Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                            ya syyah tartismak istemiyordum ama cevap hakkimi kullaniyorum 1 unutmayalimki baba ve anne olmazsa kulak ve kafa olmaz iki zenginler nicedir zengin ve fakirler hep fakir cenneti bekler oldular ama ne veren var nede halini soran
                            Zaten Allah cenneti bu dünya içinde vadetmiyor ki.
                            Bu kadar nimetlerle beslenmemiz havayı bolca solumamız herşeyi tadıp tanımak için cihazlarla donatılmamız halimizin sorulması demek değil mi?
                            Bize bu kadar nimet veren Zat bizi başıboş bırakmaz ki kabre(mezara) girip kalkmamak üzere yatalım.
                            .

                            Comment

                            Working...
                            X