fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

CİVELEK EMMİM

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• CİVELEK EMMİM

Herkese sağlık,sıhhat ve afiyet dileyerek başlamak istiyorum.Daha önceki yazımlarımda Orta Anadolu'da yaşadığımı belirtmiştim.Bu yazımda şu an fani dünyada yaşamayan bir yaşlı Komşumun hayatından kesitler anlatacağım.Emmi genellikle Orta Anadolu'da karşılık olarak,Amca manasına gelir.Civelek ise şen,şakrak,latif anlamına gelmektedir.Asıl ismi Mehmet'dir.Ancak bu ismiyle kimse bilmezdi.Zengin bir ailenin tek erkek evladıydı.Babası harpte şehit düştüğünden,dedesi tarafından özenle büyütülmüş,Medrese eğitimi almıştı.Nüktedan ve hazır cevaplıkta üstüne yoktu.Benim karşı komşumdu.Birkaç kez evlilik yapmış vede olan çocukları hep ölmüştü;Bu nedenle 5 kez yetim kız çocuklarını alıp büüytmüş,okutmuş vede kendi çocuğu gibi gelin etmişti.Uzun boylu,Kumral,palabıyıklı vede Gayet temiz giyinirdi.Sürekli olarak Başından 8 köşe kasket eksik olmaz,Lacivert takım elbise,topuklu siyah ayakkabı mübtalasıydı.Beyaz gömlek üzerine,cabadan yeleği mutlaka giyer ve gururla taşıdığı Köstekli saatine ara,sıra bakardı.Tavla oynamayı sever,özellikle hapis tavlada rakibi yok gibiydi.tek katlı,iki gözlü toprak bir evde oturur;Evinin yanında ahır ve kümesi vardı.Kümeste mutlaka 10'a yakın tavuk ve horoz bulunur,Ahırında 1 inek 2 tosun olurdu.geçimini tosun çekerek yapar.Peyniri,yağı evden çıkardı.Evinin önünde yaklaşık 500 metre kare bir avlusu vardı.Ayrıca evinin arkasında yaklaşık 10 dekar bir bahçesi vardı.Bu bahçenin 2 dekarı meyvelik,gerisi kavaklık idi.Böylelikle Civelek Emmim sebze ve meyveye para vermezdi.Bir bahar ayı,birde Sonbahar olmak üzere iki sefer yufka ekmek yapar,ara sırada fırından somun ekmeği koltuğunun altına alarak ıslık çalarak gelirdi.En az 4 yada 5 kekliği olurdu.Onların toprağını özenle değiştirir vede sabah ezanla ötüşlerini dinlemekten büyük zevk alırdı.Kapısında kısa,tüylü ve evine yabancıyı yaklaştırmayan zaar bir köpeği mevcutdu.Ancak;alemci bir adamdı.İkindiden sonra ahbapları gelir,kavaklığın yukarı ve ıhtı tarafında hergün kendilerince muhabbet yaparak alkol alırdı.İşin kötü tarafı ezan okunurken içki masasından kalkar,ağzını yıkar abdestini alıp,namazını kılar.namaz bitiminde tekrar o sofraya oturur,alemli içkisine devam ederdi.yakın komşusu olduğumdan pek çok işine yardımcı olur,Onu kırmamaya özen göstererek,yaptığının yanlış olduğunu izah etmeye çalışırdım.O vakit ben 15 yada 16 yaşında bir delikanlı,Civelek Emmim ise 65 yada 66 yaşında idi.Bu durum 70-72 yaşına kadar sürdü.Ben askerliğimi yapıp geldiğimde,Civelek Emmim artık iyice yaşlanmıştı.Bir sabah bir feryatla dışarı çıktım.Emmim iki dizi üstüne çömelmiş vede iki eliyle iki dizine tühhh!!,Tühhh! diye vuruyordu.Kendisine yaklaşıp nedenini sordum ve şu sözleri işitdim."Kooskocaa bir emri,Sele verdim Gitdiii!!". Bu hadiseden sonra emmim uzun süre yaşamadı.Önce eşi,daha sonram kendisi vefat etdi.Şimdi afınıza sığınarak Kıssadan hisse:Ömrümüzü sele vermeyelim,Bu ömür ve yaşantı bize emanetdir.Kıymetini bilelim vede hazırlıklı olalım.Diz vurup,pişman olduğumuzda vakit çoktan geçmiş olabilir.Hepinize sağlıklı,pişman olmayacak bir ömür dileğimle.Esen kalınız.

Cevap: CİVELEK EMMİM

Sayın Tabiatçı, bu güzel paylaşım için teşekkürler. Gerçekten, ölüm bize en güzel nasihattır. Bu hayatlar, yol haritamızda ne gibi düzenlemer yapmamız gerektiğine yardımcı olmalı.

Comment

Cevap: CİVELEK EMMİM

.Ellerinize emeğinize sağlık.Teşekkür ederim

Comment

Working...
      X