Bu toplumu ayakta tutan,manevi değerlerimizdir.Bunlardan bazılarıda kendimce güzel bulduğum; Örf,adet ve törelerimizdir.Töre derken malum basında yazılann cinayetler değil...Diyeceksinizki bu nerden icabetdi? Dün öğle tatilinde yemek yemek yemek için üç arkadaşımla kaldırımdan karşıya geçiyorduk.Önümüzden Birisi 70-75 yaşlarında bir kadın ve yanında 30-35 yaşlarında 2 kadın daha vardı.yaşlı kadın kendisine yaklaştığımızda durdu ve bekleyerek yol verdi.yani Anadolu tabiriyle önümüzden geçmedi.Bende bekledim ve kadına rica ederek geçmesini söyledim.Başını öne eğerek,beyaz tülbentinin altından hayır anlamında iki kez başını salladı ve ben duygulanarak vede kendisine teşekkür ederek yoluma devam etdim.AHHH!!! Güzelim,Namus Abidesi Anadolu kadınları!!!! Malisef sizn gibi düşünenler azaldı....yaklaşık 7 yada sekiz yaşındaydım.O zamanlar koca mahallede sadece tek çeşme mevcutdu.Kadınlar Evlerinin bütün su ihtiyaçlarını buradan katşılarlardı.Akşama doğru okul çıkışında eve gelirken susamıştım;Çeşmeye yöneldim;genç bir gelin elinde testisi su dolduruyordu,diğer eliylede kucağında bebeğini tutuyordu ve çocuğun kafası kadının döşündeydi.Belliki çocuk annesini emiyordu.Ancak kadın bu işi son derece gizlilikle yapıyır sinesinin ve vücut ölçüsünün bir milimi bile açıkta değildi.Derken arkadan bir bağırışla irkildim." Gızzz,çekil ordan!!! O ne Öyle karşıdan erkek geliyor.Kenra çekil!!!.Sonaaa sıpanı evinde emzirrr.Utanman yoksa,ALLAH korkundamı yokkkk!!"baktım seslenen kadının kaynanası idi. Vede civarımda benden başka erkek yoktu.Şimdi varın siz mukayese edin çarşı,pazarda adeta anadan üryan gibi gezen genç kadın ve kızlarımızı.Kulağına küpe takıp,ayağına kot pantalon yada kısa bir bez vari öteberiyle gezen erkek müsvetdesi gençmi diyelim??? yoksa başka şeymi?? göbeği açık ve üzerinde pirsing küpesi denilen naneyi takanlarla varın mukayesiyi siz yapınız.Bu güzelim adet,töre ve saygı gibi kutsal erdemleri tekrar yinelemek,nesillerimizi bu terbiyeyle yetiştirmek amacıyla;sitedeki kardeşlerimden acizane olarak rica ediyorum.Bilgi ve deneyimlerini paylaşıp,aktarsınlar.Şimdiden affınıza sığınarak baki selamlar ve saygılar.Esen kaılınız.
Duyuru
Collapse
No announcement yet.
GÜZEL ÖRF,ADET VE TÖRELERİMİZ
Collapse
X
-
Cevap: GÜZEL ÖRF,ADET VE TÖRELERİMİZ
Yazı için çok teşekür ederim
Buralı değilim, yani Türkiye de yetişmedim, ama dedem tam bir Osmanlı insanı idi. Yürüyüşü, duruşu, kılık kıyafeti, konuşması vs
Yer sofrasında yerdik ve dedem oturmadan yemeğe başlanmazdı. Sofrada konuşulmazdı. O kalkmadan kalkılmazdı. Misafire çok önem verilirdi. Misafirlerin elleri ibrik ve leğen sunularak yıkatılırdı. Yemekten sonra yine ve türk kahvesi ikram edilirdi. Bizzat dedem yapardı. Neden bilmem ama o yapardı. Onun yanında bacağımızı uzatamazdık, günde beş kere ibrikle elini yüzünü yıkar bişeyler mırıldanırdı( abdest alırmış)
her gün yürürdü gideceği her yere başka bir köye bile yürüyerek giderdi. Sanaatkar idi. El işi ustası idi. Bize dua öğretmişti (anlamını bilmesemde) okuduğumuzda ağlardı.
Canım dedem seni rahmetle anıyorum ve çok özlüyorum. Değerini şimdilerde ne çok anlıyo ve mumla arıyorum
-
Değerli kardeşim;Yüce rabbim dedenizin mekanını cennet eylesin ki ümit ediyorum,dedniz mutlaka cennetdedir.Zira o tür insanların mekanı cennetdir.Öyle bir insanın torunu olmak ve ona layık olmak en güzel erdemdir.Affınıza sığınarak söylüyorum.Dedenizin yolundan gidiniz,onun yaptıklarını yapınız.Hem bu dünyada,hemde öbür dünyada bahtiyar olursunuz.Rabbim yar ve yardımcınız olsun.Selam ve dua ile,sağlıcakla kalınız.
Comment
-
Yıllar Önce 5-6 yaşlarında çocukken mahallemizde yaşlı bir Hacı amca vardı.Biz yolda ceviz,gübüz(Anadolu da testikırıklarıyla oynan bir oyun) oynarken bu Hacı amca şefkatle bizi yanına çağırır.Yolun üzerindeki küçücük taşları bile bize tolatır ve harçlık verirdi.Tabi biz bu hacı amca uzaklaştıktan sonra bu taşları tekrar yola dağıtır.Ertesi gün hacı amca tekrar gelir bize tekrar söyleyip bu taşları tekrar toplatır.5 krş,25 krş vede yaşı benim yaşıma yakın olanlar bilirler delikli bakır kuruşlar vardı.Onları cebe indirirdik.Bu yaşlı amca bizim yaptığımız bu hinliği bilir ancak;yinede bu işe devam eder,Nurlu ve güzel yüzünden hiç tebessüm eksik olmazdı.Aradan yıllar geçtikden sonra bu hacı amcamın bu işi neden yaptığını öğrendim.Kainatın efendisi,Şerefli İnsan Hz.MUHAMMED'in Hadisi şerifine nail olmuştu.Ahh!! nerede o güzel insanlar.Bana bu güzel anılarımı hatırlatdığınız için teşekkür ederim.Bahtiyar olunuz.
Comment
-
Allah sizden razı olsun
çok güzel bir anı paylaştığınız için sağ olun allah rahmet eylesin hacı amcayı da nur içinde yatsın
dedem çok konuşmazdı sakalını titrettimi herkes korkardı. Anneme kızım demeden lafa başlamazdı gelini saymazdı insan şimdi şimdi akıl ediyorum bunları şimdi hissediyor insan yokluğunu. balkanlarda çeşmeler yapardı kuşlar hayvanlar, yolcular içsin diye
çeşmeden abdest almazdı ibrikle alırdı. bazen ona su dökmek hoşuma giderdi. namaz kıldığını taklit ederdim anlamazdım ne yaptığnı yasak olduğu içinde bize anlatamzdı dışarda ağızımızdan kaçırırız diye
ama kendisi hiç bırakmazdı. önümüze 40 yudum ekmek dizerdi bunları yerseniz allah sizi sever derdi
yıllar sonra onu gördüğümde namaza durmuştum yanında da sesle ağlamıştı
diyorum ya dedelemizin tırnağı bile olamayız onların ağlamasında bile o sert ama yumuşacık saflık ifadesi var
çok değişik bişey o
Ya hocam Allah razı olsun içimdekilerini dışarı taşırdınız
Comment

Comment