fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Takvimde Bugün

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

4 Şubat 2008

Bugün 04 Şubat 2008 26 Muharrem 1429 K.Sani: 22 Kasım:89 İskilipli Atıf Hoca'nın İdamı (1926)
    GÜNÜN HADİSİ

Kulun konuşmalarında inşaallah demesi, imanının mükemmelliğindendir.
    Hadis (Taberani).

AMELLERİMİZİ YALNIZ ALLAH İÇİN YAPMAK

Amel, dünya ve ahirette ceza veya mükâfat konusu olan her türlü iş ve davranıştır.
    Yüce Allah (c.c), insanı en güzel şekilde yaratmış, ilahi hitabın muhatabı kılarak onurlandırmış ve ona sorumluluk yüklemiştir. Allah u Teâlâ (c.c), insanı yer yüzünün halifesi kılmış, yeri ve gökleri, dünya nimetlerini, hayatı ve ölümü, hangilerinin daha güzel amel edecekleri hususunda insanları denemek için yaratmıştır.
    Yüce Allah (c.c) Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyuruyor: "İnsanların hangisinin daha güzel amel yaptığını deneyelim diye şüphesiz biz yeryüzündeki şeyleri ona bir ziyaret yaptık" (Kehf, 7); "O, hanginizin daha güzel amel yapacağını sınamak için ölümü ve hayatı yaratandır. O, mutlak güç sahibidir, çok bağışlayandır" (Mülk, 2)
    Allah (c.c.)'ın şahit olmadığı hiçbir amel yoktur. Her şey Allah'ın bilgisi dahilinde olmaktadır. Yüce Allah, ileride dünyada iken kimlerin daha güzel amel işlediğini ortaya çıkaracak ve hiçbir haksızlığa meydan vermeksizin herkesi ameline göre yargılayacaktır. (Tevbe, 94-105; Yasin, 54) Allahu Teâlâ Kur'an-ı Kerim'de Zilzal Süresi 7. ve 8. ayetlerde şöyle buyurmaktadır. "Artık kim zerre ağırlığında bir hayır işlerse, onun mükâfatını görecektir. Kim de zerre ağırlığınca bir kötülük işlerse, onun cezasını görecektir. "

Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'de:
    "Ameller niyetlere göredir" (Buhari) buyurmuşlardır. Amel ancak Allah (c.c.)rızasını kazanmak niyetiyle yapılırsa makbul ve sevaba vesile olur.

MANİ

Herekedir köyünüz
    Buz gibidir suyunuz
    Köyünüzü beğendim
    Yok, mu bekâr kızınız

BİLMECE

İçinde günlük süt bulunan şey nedir ?
    Cevabı yarın.
    Dünkü cevap:Onu kendilerine "baş" seçenler.

Comment

5 Şubat 2008

Bugün 05 Şubat 2008 27 Muharrem 1429 K.Sani: 23 Kasım:90 Fatih'in Tahta Çıkışı (1451)
      GÜNÜN HADİSİ

Biriniz bir yolculuğa çıktığında din kardeşlerine(uğrayıp) onlarla vedalaşsın.Çünkü Allah, onların yapacakları duayı, onun hakkında bereketli (ve makbul) kılar.
      Hadis-i Şerif (Deylemi).

İÇKİNİN SAĞLIĞA ZARARLARI

Cemiyet hayatımızı tehdit eden kötü alışkanlıklardan bir de içkidir. İçkinin dinen haram olduğu ve murdar sayıldığı; genel ahlâka ve adaba zıt bulunduğu herkesçe bilinmektedir. Nitekim Kur'an-ı Kerimde "Ey iman edenler! İçki, kumar, tapmaya mahsus dikili taşlar, fal okları ancak şeytan işi pisliklerdir. Bunlardan sakının ki felaha eresiniz. Şeytan, içki ve kumar yoluyla ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi, Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık (bunlardan) vazgeçtiniz değil mi?" (Mâide sûresi 90, 91) buyrulmuştur.
      Ayeti kerimede de zararından bahsedilen içkinin, içenlere verdiği zararlar şöyle sıralanabilir: Ağız kanseri, yemek borusu kanseri, midede önce gastrit sonra ülser, karaciğerde yağlanma, siroz hatta
      akciğer kanseri, içki kullanan insanların beyin hücrelerinde tahribat, hücre ölümleri... Her bir kadeh içkinin beyinde yaklaşık 1000-2000 kadar hücrenin ölümüne sebebiyet verdiği hesaplandığında, tahribatın ne büyük boyutlarda olacağı açıkça anlaşılabilir. İçki hamilelik dönemlerinde ana rahmindeki çocukları dahi etkileyebilmekte, onların beyin özürlü ya da sakat doğmalarına neden olmaktadır.
      Pek çok zararı görülen içkinin dinimizce yasak edilmesinin hikmeti çok iyi anlaşılmalıdır. Nitekim Resulü Ekrem Efendimiz (s.a.v.) hadislerinde bu hususu şu şekilde açıklamışlardır:
      "İçki kötülüklerin anasıdır" (DareKutnî Sünene. IV, s. 247); "İçkiden sakınınız. Çünkü içki her türlü kötülüklerin anasıdır." (Camiu'l)

MANİ

Harmanlardan geçiver
      Ata yonca biçiver
      İki tane yar olmaz
      Birinden vazgeçiver

BİLMECE

Memur maaşı ile bulgur pilavı arasındaki benzerlik nedir?
      Cevabı yarın.
      Dünkü cevap:İnek

Comment

6 Şubat 2008

Bugün 06 Şubat 2008 28 Muharrem 1429 K.Sani: 24 Kasım:91 Ağaç Dikme Zamanı
        GÜNÜN HADİSİ

Kendisine ikram edilen yemeğe burun kıvırması (beğenmemesi), kişiye kötülük olarak yeter.
        Hadis (İbn-i Ebiddünya).

MÜMİN KARDEŞİNİN AYIBINI ÖRTMEK

Ayıp sözlükte "kusur, eksiklik, utanılacak şey" gibi manalara gelir. İnsanların ayıp ve kusurlarını örtmek ahlâkî faziletlerin başında gelir. İslam dininin övdüğü ve Müslüman'da bulunmasını istediği erdemlerden birisi de, başkalarının ayıp ve kusurlarını örtmek ve gizlemektir. Buna karşılık birini küçük düşürmek, şahsiyetini lekeleyerek onu rencide etmek için ayıplarını araştırıp başkalarına açıklamak, ahlâka aykırı çirkin bir davranıştır ve dinimizce kesin olarak yasaklanmıştır. Kur'an'da şöyle buyurulur: "...Birbirinizin kusurlarını ve mahremiyetlerini araştırmayın. Birbirinizin gıybetini yapmayın..." (Hu-curât sûresi 12) Hz. Peygamber de "Birbirinizin özel ve mahrem hallerini araştırmayın." (Müslim, Birr ve Sıla, 30) buyurarak Müslümanları bu kötü halden kaçınma konusunda uyarmaktadır. Allahu Teâlâ'nın bir ismi de "Settar" ayıp ve kusurları örtendir. Hadiste "Her kim bir Müslüman kardeşinin ayıp ve kusurlarını kimsenin görmediği ve görmesini istemediği şeylerini örterse, A\-lah'u Teâlâ da kıyamet gününde onun ayıplarını örter. Her kim Müslüman kardeşinin meydana çıkmasını istemediği bir şeyi ortaya çıkarır ve dile verirse, Allah da onun ayıplarını, kimsenin bilmesini istemediği hallerini meydana çıkarır. Bu suretle kendi evinin içinde de alsa onu rezil eder. Müslüman kardeşinin ayıplarını örten ölüyü diriltmiş gibidir." (Müslim .) buyrulmuştur.
        Mümin, Peygamberimizin "Kendi ayıbı insanların ayıbını görmekten alıkoyan kimseye müjdeler olsun!" (Acluni. Keşful Hafa, II, 46)

MANİ

Dikenliğinin dağları
        Üzüm yapmaz bağları
        Üzüm yapsa bağları
        Evlenir oğlanları

BİLMECE

Banker ile tanker arasında ne benzerlik vardır ?
        Cevabı yarın.
        Dünkü cevap:İkisi de hemen suyunu çeker.

Comment

7 Şubat 2008

Bugün 07 Şubat 2008 29 Muharrem 1429 K.Sani: 25 Kasım:92 Sultan II.Ahmed'in Ölümü (1695) - Sultan 4.Murad'ın Ölümü (1640)

GÜNÜN HADİSİ

İnsanlar arasında ara bozma niyeti ile laf götürüp getirmek, insanlara hakaret etmek ve sövmek, kendi ırkını üstün görüp başka milletleri aşağı görmek... İşte bu 3 davranış, cehennemdedir. Bunlar, bir mü’minin ahlakında yer alamaz.
          Hadis (Taberani).

DEMİRDEKİ SIR

Demir Kur'an'da dikkat çekilen elementlerden biridir. Kur'an-ın "Hadid"t yani "Demir" adlı suresinde şöyle buyurulur:
          ...Ve kendisinde çetin bir sertlik ve insanlar için (çeşitli) yararlar bulunan demiri de indirdik... (Hadid,25)

Demir dünya üzerinde üçüncü en yaygın elementtir ve yerkabuğunun yüzde beşini oluşturur. Demir elementi, Dünya'da bu kadar fazla miktarda bulunmasına karşın, demirin oluşumu Dünya dışında gerçekleşmiştir. Modern astronomik bulgular, Dünya'daki demir madeninin dış uzaydaki dev yıldızlardan geldiğini ortaya koymuştur.
          Hadid Süresi'nin 25. ayetinde demir için kullanılan "enzelna" yani “indirme" kelimesi, mecazi olarak insanların hizmetine verilme anlamında düşünülebilir. Fakat kelimenin, yağmur ve güneş ışınları için kullanılan "gökten fiziksel olarak indirme" şeklinde gerçek anlamı dikkate alındığında, ayetin yukarıda ifade ettiğimiz bu önemli bilimsel gerçeğe işaret ettiği görülmektedir.

MANİ

Karpuz kestim kan gibi
          Uzadı urgan gibi
          Yarımca kızları
          Kınalı kurban gibi

BİLMECE

Şişmanlar niçin güneşyağı kullanmazlar ?

Cevabı yarın.
          Dünkü cevap:İkisi de batınca felaket olur.

Comment

8 Şubat 2008

Bugün 08 Şubat 2008 1 Safer 1429 K.Sani: 26 Kasım:93 Yeni Camii^nin İbadete Açılışı (1664)
            GÜNÜN HADİSİ

Kıyamet günü, tüm (gasbedilen) haklar, sahiplerine geri ödenecektir.Hatta boynuzlu koyundan, boynuzsuz hayvana boynuz vurmasının hakkı bile alınacaktır.
            Hadis-i Şerif (Müslim).

KİMLERİN İMANI MAKBULDÜR

Kelime-i Tevhid ve Kelime-i Şehadet tümüyle manasıyla kalbe yerleşmedikçe olgun müslüman olmak mümkün değildir. Kişinin kendisini mümin ilan etmesi önemli değildir. Önemli olan kişinin imanının Allah ve Resulü tarafından kabul edilmiş olmasıdır. Allah ve Resulünün kabul etmediği iman ne işe yarar? İnsanı Cennete mi sokar- İşte Rabbimizin kimlerin imanını kabul ettiği ve hangi iman sahiplerinin imanını onayladığını bize beyan eden şu ayet-i kerimelerin manasını iyice düşünelim. "Hayır, öyle değil. Rabbine yemin olsun ki, onlar aralarındaki çekişmede seni hakem tayin etmedikçe ve Senin verdiğin hükme yüreklerinde sıkıntı duymadan teslim olmadıkça iman etmiş olmazlar." (Nisa, 65)

AYET

"De ki: "Ey kendilerinin aleyhinde (günahta) haddi aşanlar, Allah'ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin. Çünkü Allah bütün günahları bağışlar. Şüphesiz ki; O, çok bağışlayandır, çok merhamet edendir."
            (Zümer, 53)

MANİ

Yarımcada saz olur
            Gül açılır yaz olur
            Ben yârime gül demem
            Gülün ömrü az olur

BİLMECE

Güneş girmeyen eve ne girer ?

Cevabı yarın.
            Dünkü cevap: Kendi yağlarıyla kavruldukları için.

Comment

9 Şubat 2008

Bugün 09 Şubat 2008 2 Safer 1429 K.Sani: 27 Kasım:94 Avusturya'nın Osmanlı Devletine Savaş İlan Etmesi (1788)

GÜNÜN HADİSİ

Allah, benden evvel herhangi bir insanın cennete girmesini yasaklamıştır. Ancak ben, sağıma baktığımda, beni geçmeye çalışan bir kadın görürüm. Bu kadının benimle beraber cennete girmesinin sebebi nedir? diye sorarım. O zaman, bana denir ki: Bu, gençliği ve güzelliği yerinde bir kadın idi. Fakat yanında yetimleri bulunduğu için, onları büyütüp işleri yoluna girinceye kadar sabredip evlenmedi. Onun bu şefkatli davranışına Allah’ın mükafatı böyle olmuştur.
              Hadis (İmam Şa’rani, Tenbihu’l-Muğterrin).

İMANI MAKBUL OLANLAR

"Ancak müminler o kimselerdir ki, Allah (c.c.) anıldığı zaman yürekleri titrer, onların karşısında (Allah'ın) ayetleri okunduğu zaman onların imanını artırır ve onlar ancak Rablerine tevekkül ederler. (Bu vasıflarla sayılan müminler) öyle kimselerdir ki, namazı (bütün erkan ve şartlarına riayet ederek) dosdoğru kılarlar, kendilerini rızıklandırdığımız şeylerden (Allah yolunda yerli yerince) harcarlar, işte onlar (gerçek) müminlerin ta kendileridir. Onlar için Rableri katında (yüksek yüksek) dereceler (Cennette birbirinden âlâ makamlar, mertebeler) kusurlarını bağışlama, sayısı bitmez, müddeti tükenmez en iyi bir rızık vardır. (Enfal 2,3,4)
              "Ancak onlardan ilimde derinleşenlerle, müminlere, sana indirilene ve senden önce indiri-lene de iman edenler, namazı kılanlar, zekâtı verenler, Allah'a ve Ahirete iman edenlere işte onlara yakında büyük mükâfat vereceğiz." (Nisa, 162)

MANİ

Bu kiraz budak budak
              Olur, mu kiraz dudak
              Yarımcanın güzeli
              Canımdır sana adak

BİLMECE

Kitap deftere ne demiş ?
              Cevabı yarın.
              Dünkü cevap:Laf salatası.

Comment

10 Şubat 2008

Bugün 10 Şubat 2008 3 Safer 1429 K.Sani: 28 Kasım:95 Sultan II.Abdülhamit'in Vefatı (1918)
                GÜNÜN HADİSİ

Ebu Rafi’ anlatıyor: Kureyş beni Hz. Peygambere (elçi olarak) gönderdi.Onu görünce kalbime İslam sevgisi düştü. Dedim ki: Ey Allah’ın Resulü! Ben bir daha onlara dönmem. Şöyle buyurdu: Ben yaptığım sözleşme ve anlaşmaları bozmam ve (bana gelen) elçileri yanımda alıkoymam. Şimdi sen (Kureyş’e) geri dön, görevini tamamla. Sonra şu anda içinde hissettiğini yine hissedersen döner gelirsin. Bunun üzerine Kureyş’e geri döndüm. Görevimi bitirdim. Sonra tekrar gelip müslüman oldum.
                Hadis (Ebu Davud).

ULU HAKAN //. ABDÜLHAMİT HAN

II. Abdülhamit'in tahtta olduğu zamanda, Osmanlı'nın ve dünyanın durumu göz önüne alınırsa sultanın devlet yönetimi ve siyasetinde ne kadar ileri olduğu fark edilir. Alman devlet adamı Bismarck'ın şöyle dediği rivayet edilir: "Dünya siyaset ilminin %80'ini Sultan II.Abdülhamit biliyor... % 10'unu ben, gerisini de diğer liderler biliyor”
                İngiliz Koramiral Sir Henry Woodsi ise Sultandan şu şekilde bahsetmektedir: Eğer Sultan Abdülhamit Han olmasaydı, devleti akıllı idare etmeseydi, devlet çoktan yıkılmış olurdu...
                "Sultan Abdülhamit Han düşürülmeseydi, birinci cihan savaşı çıkmayacaktı. Aksini farz etsek bile Sultan, Türkiye'yi tarafsız bırakacak ve harpten sonra hiç yıpranmamış bir Türkiye, yıpranmış devletler arasında sivrilecekti..."
                II. Abdülhamit'in tahttan indirilmesi Türkiye tarihinin en büyük kara lekelerinden biridir. İttihatçılardan oluşan meclis, Sultanın tahttan indirilmesine karar verince kararın tebliği için dört kişi görevlendirilir. Selanik milletvekili Yahudi Emanuel Karoso ve Senatör Ermeni Aram bu heyette bulunmaktadır.Devleti yıkmak için her türlü faaliyetin içinde yer alan bu iki şahsın sultana Hâl'inı bildirmesi çok acı, ama çok acıdır. Abdülhamit Han hatıratlarında der ki: -Tahttan uzaklaştırılmam, servetime el konulması ve bir çok eza cefaya uğramam bir yana, bu iki vatan haininin karşıma çıkarak seni tahttan indirdik demeleri beni kahretmiştir.

MANİ

Kirazımız dalbastı
                Dalları kiraz bastı
                Delikanlı söz etti
                Kızlar yüzünü astı

BİLMECE

Milletvekillerinin en çok yediği salata hangisidir ?

Cevabı yarın.
                Dünkü cevap:
                Soluk yüzlü ev sahibi.

Comment

11 Şubat 2008

Bugün 11 Şubat 2008 4 Safer 1429 K.Sani: 29 Kasım:96 İran'da İslam İnkilabı Gerçekleşti (1979)
                  GÜNÜN HADİSİ

Allah (tedbir almakta) yetersiz (aciz) davranmayı kınar. Sen yapmak istediğin işin gereklerini yerine getir. Buna rağmen o işi neticelendirmeye gücün yetmezse, şöyle de: Hasbiyallahu ve ni’me’l-vekil... Allah bana yeter. O ne güzel vekildir.
                  hadis (Ebu Davud).

AF ÜZERİNE

Rivayete göre; İsrail oğullarından birisi kırk sene eşkıyalık yapmıştı. Bir gün yanında Havarilerinden birisi olduğu halde Hz. İsâ ile karşılaştı. Adamcağız, “Bu İsâ Peygamber, bu da Havarilerinden bir zat artık ben bunlara katılırım", der ve ardlarına takılır. Fakat Havarileri’nin yanında giderken, "Benim gibi âdi bir adam böyle bir zâtın yanında gidebilir mi?" diye kendi kendini yerer. Diğer taraftan Havari, bu yol kesici de kim ki benim yanımda yürüyecek diye Hz. İsa'ya sokulur. Bunlardan biri kendini hakir, diğeri ise büyük görür. Bunun üzerine Allah u Teâlâ İsâ aleyhisselam'a şöyle vahyeder: "İkisine de söyle, ikisinin de geçmişlerini mahvettim, yeniden
                  amele başlasınlar. Kendini beğendiği için Havâri'nin ibâdetini de mahvettim. Kendini küçük gördüğü için de
                  eşkıyanın günahlarını afvettim." buyurur. İsâ aleyhisselâm durumu'onlara bildirir ve eşkıyayı Havariler arasına alır.
                  h/lesruk'dan gelen bir rivayette: Beni İsrail Peygamberlerinden birisi secdede iken âsilerden birisi başına öyle bir
                  bastı ki yerdeki çakıllar alnında yer etti. O Peygamber kızmış bir halde başını secdeden kaldırdı ve, "Defol, Allah
                  seni af etmesin", dedi. Allahu Teâlâ o Peygambere, "Benimle kulum arasına girmek mi isityorsun? Ben onu mağfiret
                  ettim" buyurdu. (İhya 4. c.s:282)

MANİ

Duvarda makas asulu
                  Elbiseler kesülü
                  Bana mani sorarsan
                  Kirli çuval basulu

BİLMECE

Hangi ayda 28 gün bulunur?

Cevabı yarın.
                  Dünkü cevap:Amma da boş adamsın.

Comment

12 Şubat 2008

Bugün 12 Şubat 2008 5 Safer 1429 K.Sani: 30 Kasım:97 Hasan Benna'nnın Şehadeti (1949) - K.Maraş'ın Kurtuluşu (1920)

GÜNÜN HADİSİ

"Mü'min, geçim ehli olup herkes ile iyi geçinendir. Ülfet (Ahbaplık, dostluk) etmeyen ve ülfet olunmayan kimsede hayır yoktur."

KUR'AN-I KERİM VE ÇAĞDAŞLIK

Sadece kendisine uyulsun diye Allah (c.c.) insanlara kitap ve Peygamber göndermiştir. Bunun dışındakilere uymakla değil, bilakis uymamakla görevlidir. Bir hadis-i Şerifte: "Allah'a isyan olan şey de, mahlukata itaat edilmez" buyrulmaktadır. Rabbimiz; "Sakın zalimlere azıcık dahi meyletmeyiniz. Yoksa ateş size dokunur ve sizin için Allah'tan başka yardımcılar olmaz, sonra (Allah tarafından da) yardım olunmazsınız" (Hud, 113) buyurarak, dünyanın çoğunluğunu teşkil eden zalimlere değil uymayı, gönülden meyletmeyi dahi yasaklamıştır. Rabbimiz Müddesir suresinde cennetteki insanları, cehennemdeki insanlara "Sizi Cehenneme hangi suçlarınız sevk etti" sorusuna verdikleri cevabı beyan ederken " Ve biz batıla dalanlarla beraber batıla dalıyorduk" derler, buyurmaktadır. (Müddesir,45)

MANİ

Şu giden kimin oğlu
                    Paltası da ak kolu
                    Dönüp bana bakmıyor
                    Saki vezirin oğlu

BİLMECE

Doktor ile avukat arasında ne fark var ?
                    Cevabı yarın.
                    Dünkü cevap: Bütün aylarda.

Comment

13 Şubat 2008

Bugün 13 Şubat 2008 6 Safer 1429 K.Sani: 31 Kasım:98 Kıbrıs Türk Federe Devleti'nin Kuruluşu (1975)
                      GÜNÜN HADİSİ

Borcunu azalt ki hür yaşayasın.
                      hadis-i şerif (Beyhaki )

KUR'AN NİÇİN İNDİRİLDİ

İşte Kur'an-ı indiren Allah (c.c.)'ımız, onu niçin indirdiğini kendisi beyan ediyor. Okuyalım ve düşünelim:

1- "İşte bu bir kitaptır ki, bunu biz indirdik, mübarektir. Artık ona tabi olunuz ve ondan sakınınız, ta ki rahmete erişesiniz." (En'am, 155)
                      2- "Elif, lam, Ra; İşte bu apaçık bildirilen kitabın ayetleridir." (Yusuf, D
                      3- "Elif, lam, Ra bir kitaptır ki, bunu sana indirdik, insanlığı rablerinin izniyle karanlıkdan nura, o yegane galip, hamde layık olan (Allah)'m yoluna çıkarsın. " (İbrahim, 1)
                      4- " Ve sana bu kitabı, ancak onlara kendisinde ihtilaf ettikleri şeyi açıkça bildirmen ve iman edecek olan bir kavim için hidayet ve bir rahmet olmak üzere indirdik. (Nahl. 64)
                      5- " O gün her ümmet içinde üzerlerine kendilerinden, birer şahit göndereceğiz. Seni de bunların üzerine bir şahit olarak getirdik ve sana kitabı her şey için apaçık bir beyan ve bir hidayet ve bir rahmet ve müslümanlar için bir müjde olmak üzere indirdik." (Nahl,89)
                      6- "(Ey Resulüm, bu Kur'an öyle) bir kitapdır ki, biz onu, (insanlar onu) ayetlerini iyi düşünsünler diye ve akıl sahipleri öğüt alsınlar diye sana indirdik, (o çok) mübarektir." (Sa'd. 29)
                      7- "Andolsun ki, Biz Kur'an-ı düşünülmek için kolaylaştırdık. Fakat düşünen var mı?" (Kamerr, 17)

MANİ

Bahçenizde gül var mı?
                      Gül altından yol var mı?
                      Gel gidelim sevgilim
                      Annenden izin var mı?

BİLMECE

Kırıldığı zaman kullanılan şey nedir ?
                      Cevabı yarın.
                      Dünkü cevapoktor önce soyar, sonra dinler. Avukat önce dinler, sonra soyar.

Comment

14 Şubat 2008

Bugün 14 Şubat 2008 7 Safer 1429 Şubat: 1 Kasım:99 Vakfıkebir'in Kurtuluşu (1918)
                        GÜNÜN HADİSİ

Erkek hanımına, hanım da beyine sevgiyle baktıklarında, Cenab-ı Hak ta onlara rahmetle bakar. Şayet erkek, hanımının ellerini ellerine alırsa, her ikisinin de, günahları parmaklarının arasından dökülür gider.
                        Hadis-i Şerif (Camiüssağir)

TÖVBE

Günah, mü'mini gayesinden yani Allah'ın rızasından ayırır. Tövbe ise Allah ile insan arasındaki perdelerin kalkmasına vesile olur. Bu anlamda tövbe, ruhî bir hadise olup, kulun kusurunu Hakk'a götürmesi, günahlarını itirafla pişmanlığını beyan edip O'na sığınmasıdır. Zira Allah'u Teâlâ'nın rahmet ve mağfiret kapısı her zaman açıktır.
                        Yüce Allah (c.c): "Ey kendilerinin aleyhine aşın giden kullarım! Allah'ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin, şüphesiz Allah bütün günahları affeder. Çünkü O, çok bağışlayandır, çok merhamet edendir." (Zümer,53) buyurmaktadır. Allah Teâlâ, ihlasla tövbe edildiği takdirde, işlenilen tüm günahları affeder. Nitekim Hazret! Peygamber (s.a.s.) Efendimiz: "Günahından tövbe eden hiç günah işlememiş gibidir. " (İbn-i Mâce,) "Kalbimi
                        bir perde örter de, Allah ile arama giren bu perde kalksın diye günde yetmiş kere Allah'tan mağfiret diliyorum." (Müslim, Kitâbü'z-Zikr, 41) buyurarak, tövbenin günahları sileceğini bildirmiş ve Rabbimizden af dilemenin önemine dikkat çekmiştir.

Makbul bir tövbenin ise üç şartı vardır:
                        a. Geçmiş günahlardan dolayı pişmanlık duymak.
                        b. Hâli hazırda günah olan şeyleri hemen terk etmek.
                        c. işlenen günahların benzerini bir daha yapmamaya azmetmek (Risale-i Ku-şeyriye, s. 228).
                        Her insan hata edebilir; ancak kul günahına ısrar etmeden, ümidini kırmadan Allah'a yönelir, O'nun rahmetine el açar, af ve mağfiret dilerse, mutlaka Rabbini çok bağışlayıcı bulacaktır

MANİ

Kayadan indirmişler
                        Tirene bindirmişler
                        Kara saçlı yârimi
                        Gurbete göndermişler

BİLMECE

Benzin ile insan arasında ne benzerlik vardır ?
                        Cevabı yarın.
                        Dünkü cevap:Yumurta.

Comment

15 Şubat 2008

Bugün 15 Şubat 2008 8 Safer 1429 Şubat: 2 Kasım:100 Gümüşhane'nin Kurtuluşu (1918)

GÜNÜN HADİSİ

Kinden (düşmanlıktan) uzak durun. Zira bu, öldürücüdür.
                          Hadis (Ramuz).

MÜSLÜMAN HAKLARI

"Müslümanın kusurlarını gizleyen kimsenin, Allah u Teâlâ dünya ve ahirette kusurlarını örter." Diğer hadiste şöyle buyurmuştur.

"Bir kulun ayıbını örten kimsenin, Allah u Teâlâ Kıyamette kusurlarını örter."

Ebü Saîd el- Hudrî'nin rivayetinde Resûl-i Ekrem şöyle buyurmuştur:

"Kardeşinin bir kusurunu görüp gizleyen her mü'min Cennete girer" Başka bir hadisi şerifte: "Dünyada kulunun kusurunu gizleyen Allah u Teâlâ, ahirette onu gizlemek bakımından daha keremlidir. Dünyâda bir defa teşhir ettiği kimseyi ahirette bir daha rezil etmekten daha keremlidir. Abdurrahman b. Avf (r.a.) şöye diyor: "Bir gece Hz. Ömer' ile teftişe çıktık. Gezerken bir evde ışık gördük, pencereye yaklaşınca, kapısı kilitli odada karışık ve gürültülü seslerin geldiğini gördük. Hemen Hz. Ömer elimden tutarak:

- Burası kimin evidir, biliyor musun? diye benden sordu. Ben:

- Bilemiyorum, dedim. Hz. Ömer

- Burası Rebîa b. ümeyye b. Hlaf'in evidir. Görüyorsun ya bunlar içki içiyorlar;

bunlara ne yapalım ne dersin? dedi.

Ben:

- Benim anladığım, biz Allahu Teâlâ'nın: "Birbirinizin gizli hâllerini araştırmayın" diye yasak ettiği bir kusur işlemekteyiz, dedim. Bunun üzerine Hz.Ömer, hemen geri çekildi. Muâviy'ye (r.a):

"Şayet sen, insanların kusurlarını ve gizli hallerini araştırırsan, onları ifsad (azdırmış) etmiş ve ifsâdlanna (azmalarına) sebeb olmuş olursun" (ihya: 2.c.s.497)

MANİ

Ay gelir aydan beri
                          Çay gelir dağdan beri
                          Ben yârimi görmedim
                          Bir buçuk aydan beri

BİLMECE

Nasrettin hoca eşeğine neden ters biner ?
                          Cevabı yarın.
                          Dünkü cevap:İkisinin de sulusu çekilmez.

Comment

16 Şubat 2008

Bugün 16 Şubat 2008 9 Safer 1429 Şubat: 3 Kasım:101 Türk Hava Kurumu'nun Kuruluşu (1925)
                            GÜNÜN HADİSİ

Resulüllah Efendimiz, hayır yapma hususunda insanların en cömerdi idi. En cömert olduğu ay ise, Ramazan ayı idi. Cebrail, her sene Ramazan ayında Resulüllahla buluşur, ta ayın sonuna kadar Resulüllah ona Kur’anı baştan sona okuyup dinletirdi.Cebrail’le buluştuğu zaman, Resulüllah, hayır yapmada esen rüzgardan daha cömert olurdu.
                            hadis (Buhari, Müslim).

RİSALE-İ NUR'DAN HİKMETLER

"Görüyorum ki: şu dünya hayatında en bahtiyar odur ki, dünyayı bir askeri misafirhane telakki (kabul ) etsin ve öyle de izan etsin (ansın) ve ona göre hareket etsin. Ve o telakki (anlayışı) ile, en büyük mertebe olan rıza mertebesini çabuk elde edebilirsin.

Evet, dünyaya ait işler, kırılmaya mahkum şişeler hükmündedir; sonsuz ahirete ait işler ise gayet sağlam elmaslar kıymetindedir. İnsanın fıtra-tındaki şiddetli merak ve hararetli muhabbet ve dehşetli hırs ve inadlı talep ve hakeza (bunun gibi) iddetli

hisler, ahirete ait işleri kazanmak için verilmiştir. O hissiyatı, şiddetli bir surette fani dünya işlerine yöneltmek, fani ve kırılacak şişelere, baki elmas fiyatlarını vermek demektir."

Bediûzzaman bu sözünde dünya hayatını kırılacak bir şişeye, ahireti ise bir elmasa benzetmiştir. Dünya hayatına kapılarak ihlastan uzaklaşan kişi değersiz bir cam şişe için elması feda eden kimse gibi ahiretini kaybetmektir. Dünyanın bir misafirhane olduğunu anlayan kimse ise bu hataya düşmeyerek dünyada da ahirette de Allah'ın izniyle en güzel hayatı yaşayacaktır.

MANİ

Bostanlarda aşlama
                            Aşlamayı taşlama
                            Ben askere giderken
                            Ağlamaya başlama

BİLMECE

Karanlıkta neyimizi göremeyiz ?
                            Cevabı yarın.
                            Dünkü cevap:Eşeğin dikiz aynaları olmadığı için.

Comment

17 Şubat 2008

Bugün 17 Şubat 2008 10 Safer 1429 Şubat: 4 Kasım:102 Türk Medeni Kanununun Kabulü (1926)
                              GÜNÜN HADİSİ

Hiç biriniz ölümün gelmesini istemesin. Eğer iyi biri ise, yaşamak belki iyiliğini arttırır. Eğer kötü ise, belki tövbe eder.
                              Hadis-i Şerif (Buhari).

SİHİR VE BÜYÜNÜN ZARARLARI

İslam; büyücülük, sihirbazlık, cincilik, falcılık, kâhinlik, medyumluk ve üfürükçülük gibi zararlı faaliyetleri yasak-lamıştır. Yüce Allah; (c,c) "...Dikili taşlar ve fal okları, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz." (Mâ-ide, 90) buyuruyor.

Büyü, kutsal değerler kullanılarak dinin istismar edildiği, yanıltma ve hileyle insanları aldatma faaliyetidir. Büyü, ilahı otorite ve ahlâkî kuralların dışındadır. Büyüde Allah'ın kudret ve iradesi üstünde işler başarılabileceği iddiası vardır. Büyücülerin her şeyi bildiği, yapamayacağı şey bulunmadığı şeklindeki inançlar İslam'a terstir. Hz.Peygamber (s.a.v.); "Büyücülerin Allah'a şirk koştuklarını" (Neseî, Tahrim, 19) bildiriyor.

Başlıca gayesi çıkar sağlamak olan sihir, daha çok ruhlar üzerinde etkili olur. Düşünceleri karıştırır, gönülleri çeler, ahlâkı perişan eder. Kan-kocanın arasını açar, aile yuvasını yıkar, insanları birbirine düşürür, toplumun huzurunu bozar. Hz.Peygamber; "insanı helak edici yedi büyük günahtan birinin de sihir yapmak" (Buharı, Vesâye, 23) olduğunu belirtmiştir.

Büyünün rağbet görmesinin nedeni, dinî bilgi eksikliği ve inanç zayıflığıdır. Zararlarından korunmak isteyen kişinin tek sığınağı Yüce Allah'tır. Her şeyi Allah'tan ümit etmeli, inancımızın gereği her işin meşru sebeplerine sarılmalı, sihir ve kehânetle uğraşanlara itibar edilmemelidir.

MANİ

Su koydum su taşına
                              Masanın ortasına
                              Memelerin benziyor
                              Ferik yumurtasına

BİLMECE

Kekemeler ne zaman kekelemezler.
                              Cevabı yarın.
                              Dünkü cevap:Gölgemizi.

Comment

18 Şubat 2008

Bugün 18 Şubat 2008 11 Safer 1429 Şubat: 5 Kasım:103 Türkiye'nin NATO'ya Girişi (1952) - Fatih'in Tahta Çıkışı (1451)

GÜNÜN HADİSİ

Müslüman din kardeşini gördüğünde yer açması, onun görevidir.
                                Hadis-i Şerif (Beyhaki).

NAMAZ İNSANI TEMİZLER

Allah (c.c.)'a ve Hz. Muhammed (s.a.s)'in Peygamberliğine imandan sonra farzların en önemlisi olan namaz, insanı her yönü ile temizleyen çok önemli bir ibadettir.

Bunun içindir ki Sevgili Peygamberimiz; "Namaz elinin direğidir." (Keşfin-Hafâ, c. II, s. 31) buyurarak namaz ibadetinin önemini, dinimizdeki yerini vurgulamıştır.

Amellerin Allah'a en sevimlisi olan namaz; mü'minin miracı, imanın göstergesi, kalbin nuru, bunalan sıkıntıya düşen gö-nüllerin ise huzura kavuştuğu sığınağıdır.

İhlâs ile kılınan namaz, insana daima Allah (c.c.)'ı hatırlatıp kalplere sorumluluk duygusunun yerleşmesini sağlar, kulluk şuurunu geliştirir ve böylece de kişiyi günah işlemekten alıkoyan

Bu konuda Kur'an-ı Kerim'de Ankebut sûresi'nin 45. ayetinde, "Sana vahyolunan Kitabı oku, namazı dosdoğru kıl. Gerçekten namaz, hayâsızlıktan ve fenalıktan alıkoyar" buyrulmaktadır.

Allah katında ihlasla ifa olunan namaz sayesinde insan, Allah'ın hoşnutluğunu, rızasını kazanır ve cennete girmeye layık bir kul olur. Peygamberimiz:

"Sizden herhangi birinizin kapısı önünde bir nehir bulunsa ve o kimse bu nehirde günde beş defa yıkansa kendisinde kirden bir şey kalır mı?" diye sordu. Dinleyenler: "Hiçbir kir kalmaz Ya Resulullah" diye cevap verdiler. Bunun üzerine Peygamberimiz:

"İşte beş vakit namaz da buna benzer, Allah namazla günahları siler." (Buhari, Salat, 6; Müslim, Salat, 5) buyurdu.

Namazın sahih olabilmesi için, beden, elbiseler ve namaz kılınan yerlerin temiz olması şarttır. Yani namaz sayesinde mü'min hem dünya hem de ahiret için kirlerden, pisliklerden arınır ve tertemiz olur.

MANİ

Denizin dibi derin
                                Üstüne halı serin
                                Sandık sepet istemem
                                Beni sevdiğime verin

BİLMECE

En kibar kuş hangisidir ?
                                Cevabı yarın.
                                Dünkü cevap:Konuşmadıkları zaman.

Comment

Working...
                                X