Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Video: Sütte Kanser Riski Tartýþmasý, Hatalý ürünler deþifre edilmeli. Bakan: Kanser riski var

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Video: Sütte Kanser Riski Tartýþmasý, Hatalý ürünler deþifre edilmeli. Bakan: Kanser riski var

• 17 Ocak 2012 Sütte 'kanserojen' açýklamasý Tarým Bakaný Eker, piyasada satýlmakta olan sütlerde karaciðer kanseri, sarýlýk ve siroza yakalanma riskini artýran antibiyotik kalýntýsý ve aflatoksin M1 olduðu iddialarýný doðruladý. Milliyet Gazetesi'nden Önder Yýlmaz'ýn haberine göre Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakaný Mehdi Eker, Türkiye'de 7'den 70'e her kesimin günlük olarak tükettiði sütlere iliþkin çarpýcý bir itirafta bulundu. Eker, piyasadaki sütlerde karaciðer kanseri, sarýlýk ve siroza yakalanma riskini artýran antibiyotik kalýntýsý ve aflatoksin M1 olduðu iddialarýný doðrulayarak, "Bakanlýðýmýzca yürütülen kontrol ve denetimlerde sütlerde antibiyotik kalýntýsýna ve aflatoksin M1'e rastlanabilmekte olup bunlarla ilgili gerekli yasal iþlem yapýlmaktadýr" yanýtýný verdi. Eker, mevzuata uygunsuz faaliyet gösteren iþletmelerin isimlerinin ifþa edileceðini kaydederken, "her eve bir gýda denetçisi" projesini hayata geçireceklerini belirtti. MHP ve CHP'li milletvekilleri, piyasada satýlan sütlerde karaciðer kanserine, sarýlýk ve siroza yol açan zararlý maddelerin olduðu iddialarýný TBMM'ye taþýdý. KODEKSE AYKIRI Eker'e, "Piyasada satýlan çoðu firmalara ait sütlerde antibiyotik bulgusuna, bazý ürünlerde de aflatoksin M1'e rastlandýðý ve bu maddenin karaciðer kanseri, sarýlýk ve siroza yakalanma ihtimalini artýrdýðý doðru mudur" sorusu yöneltildi. Eker ise 12 Aralýk 2012'de TBMM'ye gönderdiði resmi yazýda, itiraf niteliðinde ifadeler kullanarak, "Gýda kodeksine aykýrýlýk hususu içermektedir. Bakanlýðýmýzca yürütülen kontrol ve denetimlerde sütlerde antibiyotik kalýntýsýna ve aflatoksin M1'e rastlanabilmektedir" dedi. ÝFÞA EDÝLECEK Eker, saðlýksýz üretim yapan iþletmelere yaptýrýmlar arasýnda isimlerinin kamuoyuna açýklanmasýnýn da bulunduðunu belirtirken, "Mevzuata uygunsuz faaliyet gösteren iþletmeler açýklanacak, ayrýca mevzuata uygun faaliyet gösteren firmalarýn belli kriterler çerçevesinde kamuoyu ile paylaþýmý saðlanmaktadýr. Böylelikle sadece uygunsuz iþletmelerin ifþasý deðil, iyi olan iþletmeleri ödüllendirerek yönlendirme anlayýþý ile çalýþmalar devam ediyor" dedi. ÝÞLETMELERE CEZA VERÝLDÝ Öte yandan Eker, bakanlýðýn kurduðu ALO GIDA 174 hattýna 2011 sonu itibarýyla 551.630 þikayet geldiðini, bu aramalardan 86.237'sinin kayda alýndýðýný ve 82.817'sinin sonuçlandýrýldýðýný vurguladý. Eker, "Denetim yapýlan baþvurularýn yüzde 17'si için cezai iþlem uygulanmýþtýr. Uygulanan cezai iþlemlerin yüzde 70'i idari para cezasý, yüzde 24'ü üretim/faaliyetten men ve yüzde 6'ý ise suç duyurusu þeklinde gerçekleþmiþtir" dedi. Eker, verilen idari para cezalarýnýn 1000 TL'den 10 bin TL'ye kadar uzandýðýný belirtti. GDO DENETÝMÝ ARTIRILDI Eker, Türkiye'de hali hazýrda 65 özel ve 41 de kamu olmak üzere toplam 107 gýda kontrol laboratuvarý bulunduðunu, denetimlerin yetkilendirilmiþ uzman laboratuvar personeli tarafýndan yürütüldüðünü kaydetti. Eker son 2 yýlda 693 bin denetim yapýldýðýný kaydetti. Eker, GDO ve mikrobiyoloji birimlerinin faaliyete geçirilerek bu kapsamdaki analizlere öncelik verdiklerini kaydederek, "Ülkemizde her türlü gýda ve yemlerde tarama, izolasyon ve miktar olarak GDO analizi yapabilen laboratuvar sayýsý son 2 yýlda 3'ten 22'ye çýkarýlmýþtýr" dedi. HER EVE DENETÇÝ Saðlýksýz üretimlerin engellenmesi ve denetimlerin artýrýlmasý konusunda da Eker, þunlarý kaydetti: "Denetimin ve denetçinin izlenebileceði interaktif mobil denetim projesi hazýrlandý. Tam teçhizatlý gezici denetim araçlarý ile görsel medya imkânlarý (kamu spotu) kullanýlmaya baþlandý. 'Her eve bir gýda denetçisi' sloganýyla öðrenci ve ailelerine yönelik 'genç gýda denetçileri' gibi projeler hazýrlandý.
  • Fidanligi sponsor reklami
Working...
X