- Gümüþhane'nin Torul ilçesinde ayýlarýn, arý kovanlarý, sebze ve meyve bahçelerine zarar vermesi üzerine vatandaþlar fiyatý 160-200 lira arasýnda deðiþen, halk arasýnda ''ayýsavar' olarak adlandýrýlan düzeneklerden satýn alýyor.Gümüþhane'de þehir merkezinde düzeneðin satýþýný yapan Fedai Þen, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, satýlan düzeneðin asýl adýnýn ''Kuþ ve Yaban Hayvaný Kaçýrýcý Bom'' olduðunu ifade etti. Bu yýl düzenekten 200 adet getirttiðini belirten Þen, ''Þu anda elimde bir tane kaldý. Düzeneðin adý 'Kuþ ve Yabani Hayvaný Kaçýrýcý Bom' olmasýna raðmen, almaya gelen çiftçiler, 'ayýsavar' ya da 'patpat' var mý, diye soruyorlar. Þu ana kadar 200'e yakýn satýþ yaptým, sipariþler ise gelmeye devam ediyor'' dedi. Fedai Þen, düzeneðin, meyve ve sebze bahçelerinde kuþlar ve domuzlara, balýk çiftliklerinde balýkçýl kuþlara, hava alanlarýnda kalkýþ sýrasýnda risk teþkil eden kuþlar, tavuk ve besi çiftliklerinde kartal, atmaca ve doðan, yem fabrikalarýnda ve depolarda kuþlara ve arý kovanlarýna musallat olan ayýlara karþý kullanýldýðýný da kaydetti. Þen, düzeneðin fiyatýnýn ise 160 ile 200 lira arasýnda deðiþtiðini kaydetti. Torul ilçesinin merkez Tufaniye Mahallesi'nden yaþayan Cafer Tayyar Bölükbaþý da kendisinin Ýlçe Gýda Tarým ve Hayvancýlýk Müdürlüðünden teknik eleman olarak emekli olduðunu belirterek, ''Emekli olduktan sonra mahallemdeki sebze ve meyve bahçelerime daha çok önem vermeye baþladým. Ancak mahallemize kadar inen ayýlar sebze ve meyve bahçelerimi tahrip ediyor, bize ürün býrakmýyordu'' diye vurguladý. -''NÖBET TUTMAKTAN KURTULDUK''- Çareyi halk arasýnda ''patpat'' denilen ayýsavar almakta bulduðunu ifade eden Bölükbaþý, þunlarý söyledi: ''Yaylalardaki yapýlaþma, ayýlara adeta yaþayacak mekan býrakmadý. Bu nedenle ayýlar köylere indiði gibi ilçe merkezindeki mahallemize kadar inmeye baþladý. Geceleri mahallemize gelen ayýlarý kaçýrmak için elimizde silah nöbet tutuyorduk. Ayýsavarlar çýktýktan sonra ben de 160 lira vererek bir tane aldým. Piknik tüpü ile çalýþan ayýsavarý bahçemin bitiþiðine kurdum. 10 dakikaya ayarladým. Her 10 dakikada bir patlýyor. Çýkardýðý ses bir silahýn çýkardýðý sesten çok daha yüksek. Sesi duyan ayý artýk sebze ve meyve bahçemize yaklaþmýyor. Ben geceleri bahçemi beklemekten kurtuldum. Benim ürünlerime ayý zarar veremediði gibi mahallemizdeki komþularýn da sebze ve meyvelerine zarar veremiyor. Geceleri rahat uyuyoruz, ürünümüzü de böylece ayýdan korumuþ olduk. Allah bu cihazý icat edenden razý olsun.''
Duyuru
Collapse
No announcement yet.
Video: Ayýlardan Kurtulmak için Ayýsavar Patpat
Collapse
X
-
Video: Ayýlardan Kurtulmak için Ayýsavar Patpat
Etiketler: hiçbiri