fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

'Cekirdekten Cevrecilik'' !!!!!!!!!!!

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

Cevap: ''Cekirdekten Cevrecilik'' !!!!!!!!!!!

Bu şekilde karşılıklar vermek yerine, medenice tartışmaya devam etmemizin daha iyi olacağı kanaatindeyim.
    Ayrıca çekirdeğe benzettiğiniz için de teşekkür ediyorum. O çekirdek ki; içerisinde koskoca bir ağaç barındırır.

Comment

Agac olursa'...zaten bende buna deginmistim.

Comment

tavsanca neden bu kadar aşağılayıcı bir biçimde konuştuğunu bir türlü anlamıyorum. Bir adamın yazdığı yazıyı buraya ekleyip, üzerine söz söylemeden bir çok hakaret yazısı yazmak ayıp oluyor. Yarın öbürgün ciddi bir mesele ile uğraşırken sizin alaya alınmanız olasıdır.

Comment

cevap cekirdek cevrecisine
          arkadasimiz dogru soyluyor ama tum meyve ve sebzelerde veya agaclarda olmayabilir ben ziratci degilim sadece kendim okudugum yaptigim pratik calismalardan elde etigim bilgiler dogrultusunda buyuk olcude cekirdekten
          bitikinin kendi elde ediliyor bunlar 2. yada 3. nesilde genetigi oynanmis bitkilerde dahada net ortaya cikiyor

Comment

Sirab arkadaşım konuyu daha net bir şekilde açıklar mısınız?

Comment

Sıtenizin "uzmansel" bir yapılanma içinde oldugunu dusunmuyorum. Ancak, duygusal gerekceleri doganın aklı ile biribirine karıştırmak gibi bir yanılgı içinde olduğunu düsünüyorum.Bu durum aşagalık bir noktadır.

Comment

tavsanca Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                Sıtenizin "uzmansel" bir yapılanma içinde oldugunu dusunmuyorum. Ancak, duygusal gerekceleri doganın aklı ile biribirine karıştırmak gibi bir yanılgı içinde olduğunu düsünüyorum.Bu durum aşagalık bir noktadır.
                Sözleriniz kalitesiz ve aşağılayıcı! Uzmanlık sitesi bahceselde olunca arkadaşlar UZMANSEL ismini vermişler, ama "uzmansel bir yapılanma" sözünüzden alay konusu edildiğini hissediyorum ve sizin adınıza üzülüyorum. Bu kadar faydalı bir servise ancak saygı duyulması gerekir.

Doğada akıl buluyorsunuz galiba? bu doğanın gövdesi başı neresi ki aklı oluyor? bakın sizde bazı fikirlerinizi ilim adına duygularınızla karıştırmıyormusunuz? İnsan sadece maddeden ibaret değildir. Duygular hayatımızın her anında bizimledir. Bilimsel gerçeklere ters düşen bir meslek hatası varsa bu sitede söyleyin tartışalım. Doğrusunu bulalım.

Amaa Eğer Allah ve peygamber sözlerine bu sitede katlanamıyorsanız siz bilirsiniz. Böyle site başka yerlerde de bir tık mesafenizde bulunuyor. Değil mi?

Doğa Kudret elinin bir sanatıdır. Kendi aklı olamaz. Akıl insanlara verilmiştir ancak onuda kullanmasını bilenlere...

Comment

3-5 tane cafcaflı laf yazmakla,sonuna kadar sabreden iyi niyetli insanların sabrını zorlamakla kendini bir şey zanneden arkadaş.Hakaretlerine devam etmekle ne yaptığını zannediyorsun.

Kaç yaşındasın bilmiyorum ama yaşadığın hayatın boyunca iyi bir şey(şeyler değil)yaptım dediğin oldumu.Doğa moğa falan diyorsun,kaç tane ağaç diktin bugüne kadar.Kuru gürültüden başka hangi ormanın yokedilmesine 1 kuruşluk katkın oldu.

Kendisine saygısı olmayanın ne ağaç ne doğa sevgisi yada kendi menfaat ve çıkarlarından başka bir şeyi sevebileceğini düşünmüyorum.

Comment

Akıl yaşta değil başta demiş atalarımız, bunun örneklerini herzaman görmekteyiz.

Comment

************ Ana konuya dönün.beni terbiye etmek size mi kalmış!!

"sadet" laf salatası yapmayınız.

Esas konuda söyleyeceğiniz birşey varsa dinleyelim *****...:d

Comment

Cekirdek gerillaligi bir ruh hastaligidir.Manisa yakinlarinda da bir tazan!! adam varmis..cebinde meyve cekirdegi tasiyip saga sola firlatmakta imis.Cok garipsedim ve guldum.Ekoloji bilimi ve normal insan davranisi acisindan degerlendirildiginde patolojik bir durum.!!

Comment

Çekirdekten çevrecilik" veya "beyhude çevreciliği" adı verilen bu türden eylemler ;! Ekoloji bilimi ve felesefesinden bihaber, düşünce özürlü kişiler tarafından yapılmakta ve "çevrecilik" adı altında Ekosistemlerimizin ekolojisine zarar vermektedir.
                          örneğin,
                          Manisalı bir doktorun, bölgedeki tüm yapani ağaçlara aşılaması ve kuşların beslenmesi için yapılsa bile "ÇEVRECİ!! cehalet" örneğidir.Ekolojik bir eylem ve düşünme tarzı değildir.

Dolayısıyla toplanan çekirdeklerin boyanarak kolye yapılması ve turistik sahillerimizde kişlere satılması "daniska" tarafından daha çevreci bir eylem olurdu.

Comment

tavsanca Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                            BU NASİL "CEKİRDEK"CİLİK!!
                            gönderen: IRFAN POYRAZ Monday Jun. 16 2008 at 7:19 AM

MANİSA GOaaaaULERI: CEKIRDEK TOPLAMA? (!) KAMPANYASI& Yazar admin Çarşamba 21 Kasım 2007 SÜCAATTİN ERDEM - ÇEKİRDEK TOPLAMA? (!) KAMPANYASI… 19.10.2007 / MANİSA YARIN GAZETESİ aa 5:??????????????????

Meyve yetiştirmek diğer bütün bitkilerden daha zor emekli bir iştir. Ağaçlar devamlı bakım ister. Budama ilaçlama gübreleme gereğinde sürme sulama çapalama... derken hem zaman hem de güç gerektirir. Ayrıca bu gibi işlerin tekniğinin de çok iyi bilinmesi lazımdır. Doğru ve vaktinde yapılmazlarsa: verim alınmaz ağaçlar zamanla çalılaşır ve kurur. Tohumla (çekirdekle) çelikle yada kök sürgünüyle... meyve fidanı yetiştirilebilir. Çekirdekle yetiştirme çoğunlukla pratik değildir. Çünkü kültür meyveleri çekirdekten yabani çıkar. Yani genetik anlamıyla açılırlar!.. Örneğin: kiraz - vişne çekirdeğinden mahlep (idris) çıkar. Bu delicelerin yerinin değiştirilmesi yeterli kalınlığa ulaştıktan sonra aşılanması oldukça uzun zaman gerektirir. Kayısıdan zerdali şeftaliden nemaguart erikten yabani erik çıkar. Ceviz badem kestane ise aslına uygun meyve verirler. Şayet tohumdan çekirdekten fidan üretilecekse! İyice olgunlaşmış kaliteli meyvelerden alınan çekirdek veya tohumlar kasım ayında bol gübreli ve kumlu toprağa ekilir baharda çıkan fideler 2 yaşına gelince asıl yerlerine dikilir. Çeşidine ve gövde kalınlaşmasına göre dört beş yaşına geldiğinde aşı vurulur. Manisa bir tarım memleketidir. Üretim değerleri sıralamasında ülke birinciliğini yıllardır korumaktadır. Manisa İlinde yüzlerce ziraat ve orman mühendisi biyolog veteriner... teknik elaman görev yapmaktadır. Yukarda açıkladığım hususlar az çok rençper olan her Manisalının da malumudur. Tereciye tere satmayalım!? Bu güne kadar kimseden ses çıkmayınca her çekirdek bir meyve yaygarasını inceleyip halkımızın gülümseyerek izlediği bu kampanya hakkındaki görüşlerine tercüman olmak ihtiyacını hissettim. Oluşturulacak çevre gönüllüleri marifetiyle orman ve ağaçlandırma dairesinin uygun gördüğü izin verdiği yerlere çekirdekler kendi kalınlığının 3-4 misli derinliğe gömülür çıksın da ne çıkarsa ne kadarı çıkarsa çıksın diye beklenir! Bu düşünce bu niyet bir ölçüde anlaşılabilir. .. Eğer çekirdek sağlıklı ise uygun nem toprak ısısı bulduğunda çatlaması filizlenmesi muhtemeldir. Bu yabani (delice) fidelerin bir kısmının ilk evrede kurumadığını varsayalım! Ya sonrası?! Muhterem hemşerilerim! Fidan üretmenin yolu yöntemi vardır. Eğer samimiysek topladığımız çekirdekleri; hava nem ısı ışık... koşullarını kontrol edebildiğimiz bir ortamda kumlu milli (tınlı) toprağa ekerek filizlenmelerini temin edebiliriz. Üretilen yabani fidanlar o hali ile ya da aşılandıktan sonra istenilen yerlere taşınır ve dikilebilir. Bu fidanları dikmekle işimizin bitmeyeceğini yineliyorum. .. Yurdumuzun hemen her bölgesinde bulunan meyvecilik araştırma enstitüleri ve yüzlerce girişim sahibi kendi yörelerinde yetiştirilmesi uygun meyvelerin fidanlarını bu yöntemlerle üretmektedir. Fidan üretmek ağaç yetiştirmek ciddi bir iştir... Çekirdeklerin paraşütten saçılarak toprakla buluşturulması fikri ise adı üstünde tamamen saçmalıktır?! Araziye serptiğimiz - saçtığımız (torbaya tüplere vs. konsa dahi) çekirdekler toprakla nasıl buluşacak? Dağda ormanda rasgele bir yere düşmek toprakla buluşmak mıdır? Bunlar sülük mü solucan mı mantar mı?! Çekirdeğin yeri delecek burgusu mu var? Vantuzlu mu zıpkın mı? Toprağın içine nasıl girecek? Tarlaya ekilen hububat bile yüzlek (yüzeysel) yani ikileme bir sürümle kapatılır çoğu kez de tapan çekilerek bastırılır!.. Diyelim ki! Serptiğimiz dört milyon çekirdekten üç yüzü beş yüzü hasbelkader çatladı filizlendi; zayıf kökçüklerle bir süre toprak yüzeyine tutundu... Peki!? Sıcak ve kurak yazı ? güzü ? zorlu bir kışı nasıl atlatacak? Onlardan kaçı büyüyüp ağaç olacak meyve verecek!? Bu kadar gürültü koparmaya değer mi? Ramazan boyu ziyaretinde bulunduğum birçok esnaftan: Yahu bu iddialara çocuklar güler... Bu kampanya nedir Allah aşkına? Millet dilini mi yuttu? Ziraatçılar niçin seyirci kalıyor kimse niçin zahmet edip bir şeyler söylemiyor?.. Sözlerini defalarca işittim. İşin aslını astarını esasını bilmeyenlerin gösterdiği ilgi Hollandalıları n yüzyılın en çılgın kampanyası olarak bakmaları... Manisa Belediyesi tema vakfı Manisalı paraşütçülerin havacılık topluluğu ve dağcılarının yapmaya hazırlandıkları şov da bilimsel gerçekleri değiştiremez. Tarihi insanlık kadar eski olan botanik genetik ilmi sayılarla ifade edilemeyecek zengin bir literatüre sahiptir. Sizler halkı akıldan mantıktan yoksun ilimden irfandan bihaber mi sanıyorsunuz? Karbondioksit oksijen fotosenaaa küresel ısınma... yok efendim! ?Ormanın mutfağı? peh peh peh! Laf salatası yaparak ?Amerika? yı yeniden keşfetmeye Dünyayı kurtarmaya kalkmayalım!? Konuyla alakalı alakasız... Söylediklerinizin çok daha fazlası ilköğretim ders kitaplarında yazılı. Ormanlara meyve ağacı dikilmesi gerekçesinin haklı veya haksızlığından evvel sözü edilen yollarla; çekirdekten yeterince ağaç yetiştirebilmenin mümkün olup olmadığını sorgulamalıyız. Aylarca kamuyu seferber ederek zihinleri meşgul etmenin belediye depolarını çöplüğe çevirmenin... şimdide gariban işçilere zavallı hastalara pösteki saydırmanın maliyeti sıfır mı? Dört beş ton çekirdeği serpmeyi üstlenen paraşütçülerin başına bir iş gelirse!? Allah korusun birileri kazaya maruz kalırlarsa bunların sorumlusu kim olacak?.. Onca kuruluşun nasıl gaza gelip dolmuşa bindiğini hala anlamış değilim. Nasrettin Hocanın Akşehir Gölüne ya tutarsa!? diye yoğurt mayası çalması şayanı dikkattir. Lakin O sadece bir nüktedir. Messages in this topic (1) Reply (via web post) | Start a new topic Messages | Files | Photos | Links | Database | Polls | Calendar VIII. Ulusal Ekoloji ve Çevre Kongresi 20 - 23 Ekim 2008 Oscar Resort Hotel Girne KKTC
                            Tavşanca ; İsminle müsemmasındır heralde..şimdi gelelim tohumdan fidancılığa.Sen bu yazıyı yazdığın tarihten 1 sene sonra ben yediğim meyvelerin (şeftali erik kayısı..vs) çekirdeklerini pilastik batdağının içine ektim 2 senenin sonunda fidanlar 1mt. yi aştı.ve ben onları çevre yolunun kenarına ektim.TAM 12 TANE MEYVE AĞACI. Dut fidanlarından bahsetmiyorum onların sayısı 50 yi bulur. sadece istanbulda 15 milyon insan yaşıyor bunların yarısı her sene 1 tane benim gibi fidan yetiştirip ekse 7000000 fidan eder.Bunların illa meyve vermesi gerekmez oksijen ve gölgesi yeterli.Vaktini ayırıp okadar şey yazmışşın ama hiç birinin bi şeye faydası yok.Yok meyve fidanı yetiştirmek çok zormuşta..Hiç bişey bilmediğin açık.Son olarak bu yazıya denk gelen ve okuyan arkadaşlar size tavsiyem yediğiniz meyvelerin çekirdeklerini atnayın.Onları bi kabın içine ekim ayında ekin (derine değil) .görüceksiniz ilk baharda filizlenecekler. tek istedikleri nemli bir toprak ve biraz güneş(ancak kavurucu sıcak görmesinler balkon uygun)hem bazıları aşı istemez meyvesini verir.İlk ektiğimde bana da tavşanca gibiler olmaz boşuna uğraşıyosun dediler.İki gün önce bana bunu diyenlerle beraber ektik çekirdekten yetiştirdiğim fidanları... dediğim gibi çekirdekleri ekin besmele ile sonrasını Allah'a bırakın.O rahman ona can veriyor.Olmaz diyenler şaşırıyor size kalan da bununla sevinmek işte bu sevinci yanlızca bir evladınız olunca yaşarsınız ( Abartmıyorum) SAYGILAR..

Comment

Fidan olarak dikin dedim.Çekirdekleri oraya buraya atanlara lafım...

Comment

Working...
                              X