fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

U-Ü

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• U-Ü

UFKİ DEPO: Beton veya çelikten yapılmış mekanize veya mekanize olamayan yatay depo.
    UHDESİNDE: Üzerinde.
    ULAŞTIRMA: Malların bir yerden bir yere ulaşmasını sağlayan iş ve araçların tümü.
    ULUSAL PROGRAM: Her aday ülkenin Katılım Ortaklığı Belgesinde belirtilen önceliklerin yerine getirilmesi ve AB müktesebatına uyumun sağlanması için kısa ve orta vadede gerçekleştirilmesi öngörülen çalışmaları kapsayan detaylı bir Ulusal Program hazırlaması gerekmektedir. Ulusal Programda, belirlenen önceliklerin gerçekleştirilmesi ve alınması gereken önlemlere yönelik olarak belirli bir takvim belirlenmekte ve adaylık sürecindeki gelişmeler ve ortaya çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda Ulusal program gözden geçirilerek revize edilmektedir. Türkiye Ulusal Programı 2003'te revize edilerek, 2003/5930 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 24 Temmuz 2003 tarihli ve 25178 Mükerrer Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.
    ULUSLARARASI DENİZ TİCARETİNDE KULLANILAN KISALTMALAR VE ANLAMLARI: Sözlük sonunda bir liste halinde açıklanmıştır.
    UMULMAYAN HAL: Mücbir sebep.
    UMUMİ MAĞAZALAR: Makbuz senedi (nesepise) ve varant (rehin senedi) verme karşılığında, serbest veya gümrüklenmemiş emtia ve zahireyi rehin olarak kabul eden ve mudilere de bu senetlerle verdiği emtiayı satabilmek imkânı vermek amacıyla kurulan mağazalardır.
    UN ELEĞİ: Laboratuvarda unun elek üstü analizinde kullanılan elek.
    UN VERİMİ: Bkz. randıman.
    UN: Öğütülerek toz haline getirilmiş tahıl ve başka besin maddeleri.
    UNUN SU KALDIRMASI: Unun farinograf aletinde su verilerek hamur hale getirilip direncinin 500 konsistensi geçtiği ana kadar aldığı su miktarı, una verilen suyun en iyi hamur özelliklerini sağladığı miktar.
    USTURMAÇA: Geminin rıhtıma yanaştığı bordosu ile rıhtım arasına konan, şişme lastik veya esneyebilen malzemeden yapılmış geminin ve rıhtımın zarar görmemesi için kullanılan malzeme.
    UYUŞMAZLIK NUMUNESİ: Çeşitli nedenlerle partinin fiziksel, kimyasal, fizikokimyasal ve teknolojik özellikleri üzerinde anlaşmazlık konusu olursa tetkik, tahkik veya adli mercilere rapor hazırlamak için alınan numune.
    UZUN VADELİ KREDİ: Genellikle 2 yıl ve daha uzun süreyle verilen borç. ÜCRET: Görülen bir iş, yapılan bir hizmet karşılığı ödenen para. ÜÇÜNCÜ ŞAHIS: Bir sözleşmede, taraflardan olmayan şahıs.
    ÜRETİCİ: Üretim sağlayan, bir şey yetiştirip ya da bir şey yapıp satışa sunan kimse, yetiştirici, müstahsil.
    ÜRETİM FAKTÖRLERİ: Üretimde kullanılan her türlü unsur. (doğal kaynaklar, emek, sermaye, teşebbüs-girişim)
    ÜRETİM: İnsanların, toplumun varlığını sürdürebilmesi ve gelişebilmesi için, gerek tarımda gerek endüstride ürün elde etmesi.
    ÜRETİMDEN ALINAN ÇIKINTI TUTANAĞI: Üretim sırasında elde edilen kıymetli ve kıymetsiz çıkıntılarla yan ürünlerin analizlerinin yapılıp kaydedildiği tutanak. (Alım ve Muhafaza İşleri İzah namesi temizleme Kalibrasyon İmalat ihracat paçal İşleri Bölümü ek: 13 sayfa 222, ek: 18 sayfa 230)
    ÜRÜN (MAHSÜL): İnsan emeğiyle bir üretim sonucu elde edilen değer.
    ÜRÜN MUAYENE FİŞİ: Alımı gerçekleştirilecek olan hububat ve bakliyatın çeşit özellikleriyle miktarını, spektinin işlendiği ayrıca üreticiye ait bilgilerin de bulunduğu seri numaralı evrak.
    ÜRÜN TEMİZLEME CETVELİ: Temizlemeden elde edilen üründen usulüne uygun olarak alınan numunenin analiz sonuçlarının işlendiği ayrıca toplam kıymetli ve kıymetsiz çıkıntı miktarının tespit edilerek belirtildiği cetvel. (Alım ve Muhafaza İşleri İzah namesi temizleme Kalibrasyon İmalat ihracat paçal İşleri Bölümü ek: 4, sayfa 206)
Working...
X