"amenity planting" teriminin Türkçe karþýlýðý ne olabilir? Kavram olarak çevrenin güzelleþtirilmesi için yapýlan ekim dikim faaliyetlerini temsil eden bu terime denk gelen Türkçe Terim hangisidir? Bu terim ile ilgili görüþleri bekliyorum.
Duyuru
Collapse
No announcement yet.
"amenity planting"
Collapse
X
-
Cevap: "amenity planting"
"iþlevsel ve görsel bitkilendirme" olabilir.
Çünkü binalarýn veya arazilerin güzelleþtirilmesi yada daha güzel görünmeleri için yapýlan bitkilendirmelerden bahsedilirken bu kelimeler kullanýlýyor. Bizde bu "çevre düzenleme" yada rehabilitasyon olarak daha sýk kullanýlmaktadýr. Benim teklifim bu...
Aslýnda "fonksiyonel tasarým" deyimine çok yakýn.. ama o deðil...
-
Iþin özüne bakarsanýz biz millet olarak tarih boyunca bitkilerle haþir neþir olmuþuz.
öyle ki doðada gördüðümüz her bitkiyi isimlendirmiþ ve onu bir þekilde kullanmýþýzdýr.
Gel gelelim þu bitkilere "süs" gözüyle bir türlü bakamamýþýz.
O yüzden de yukarýda bahsettiðiniz terimi karþýlayacak anlamda bir kelimeye de ihtiyaç olmamýþ.
Ama günümüzde geliþen anlayýþla bu amaçla da bitkilendirmeler yapýlmaya baþlanýyor.
Ama kavram olarak "görsel" kelimesi akademik yayýnlarda mekan komposizyonlarýnýn bütünlüðünü incelemede de sýk sýk kullanýlýyor.
Burda da bu komposizyonun bütünlüðünü geliþtirmeye yönelik bir bitkilendirme düþünüldüðünden,
görsel bitkilendirme denilebilir diye düþünüyorum.
Saygýlarýmla.
Comment
-
Deðerli selim.bay, Ýnanýrmýsýn bu mesajý yazarken, inanki acaba bu mesaja selim.bay ne diyecek diye aklýmdan geçmiþti. Bu konulara katýldýðýnýz ve cevap yazdýðýnýz için teþekkür ederim. Ayrýca ayný fikirde olduðumuza da sevindim.
Comment

Comment