fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

kirazda buruşma ve dökülme

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• kirazda buruşma ve dökülme

kirazda dökülme

BU mevsimde kirazların buruşup dökülmesinin sebebi ne olabilir ?ağaçta kiraz çok fazla,ama çoğunluğu buruşmuş ve dökülüyor.ağaç 6 yaşında ve 2 senedir meyve veriyor,geçen senede aynı durum sözkonusu.yanındaki ağaçta aynı sorun yok.resim ekliyorum.Henüz kızarma yok,kiraz sineği değil,monilya sanmıyorum.zonguldak.
  • Fidanligi.com

Cevap: kirazda buruşma ve dökülme

Bana göre monilyaya çok benziyor. Hastalığın gelişmesini izmek lazım.

Bir başka incelenmesi gereken durum da; iletim sorunu olabilir. Ağaç tüm meyveleri besleyemiyor olabilir. Bunun sebepleri de farklıdır. Aşırı zamk çıkışı varmı? yada gövde kurdu olabilir mi?

Bu ihtemaleri değerlendirin. Tekrar görüşelim.

Comment

bende monilyadan şüphelendim ama monilya resimlerine baktım internette,monilya olgunlaşma döneminde ve meyveler dökülmüyor.bu ağaçta meyve aşırı ve tamamına yakkını dökülüyor.gövdede bi yerde zamk var, o da fazla değil.gövdede delik falan yok.bu meyveler suyunu çekmiş,dökülüyolar ve ağaçta meyve tek tük kalıyo.

Comment

acaba kullanmis oldugunuz bir ilacin etkisi olabilirmi

Comment

captan 50 wp ve insektsit uygulaması yapılmış.o da aklıma geldi,ama geçen sene ilaç kullnılmadığı halde aynı şey olmuş.

Comment

ilacin ne oldugu konusunda bir fikrim yok bazenilaclarin yan tesiride olabiliyor buda zamnla duzeliyor bitklerin ilaclanmasi dozunda olmali belki birazda kok ustlerine gubre takviyesi yapilmasi gerek sudanda olabilir insec yani boceklerden dolayi hastalikta kapmis olabilir her turlu ihtimal var sanirim yakinda bir resim varmiydi

Comment

pardon ya resimi buyute biliyormusuz cok fazla meyve veriyorsa sanirim gida eksikligi var bencemateryel organik takviyesi yapiniz yada meyvelerin bir kismi gelismeden kopariniz agac meyvelerini gelistirmeye yetisemiyor sanirim bu sorun diger meyve agaclarindada yasaniyor elma seftali gibi seftali yuzunden iri dallarin kirildigini gordum burada eger hastalik olsaydi diger agacada polen karisimiylan gecmesi gerekirdi bence gida eksikligi bunun nedeni besleyici koklerin yeterli olmamasi olabilir bunun icin agaci bu sonbaharda budayiniz agacin genel bir remini koyabilirseniz sevinirim

Comment

aynı sorun bizdede var zamklanma çok fazla
                ???

Comment

teknis675 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                  kirazda dökülme

BU mevsimde kirazların buruşup dökülmesinin sebebi ne olabilir ?ağaçta kiraz çok fazla,ama çoğunluğu buruşmuş ve dökülüyor.ağaç 6 yaşında ve 2 senedir meyve veriyor,geçen senede aynı durum sözkonusu.yanındaki ağaçta aynı sorun yok.resim ekliyorum.Henüz kızarma yok,kiraz sineği değil,monilya sanmıyorum.zonguldak.
                  Diğer ağaçlarınızda problem söz konusu değilse bu tamamen lokal bir durum.Buda gösteriyorki,problem fungal (mantar) veya insect (böcek) kaynaklı değil.Geriye bakterisel veya virüsel etmenler kalıyor.

Yapmanız gereken meyve ve yaprak numunesini tahlile gönderip hastalık etmenini bir an önce tespit etmeniz.

Ama tecrübelerime dayanarak söyleyeyim bu ağaçlarınızı kesip kök ve gövdeleri bahçe dışında yakıp söktüğünüz yeri dezenfekten bir kimyasalla ilaçlayarak yerine yeni bir fidan dikmekten başka seçeneğiniz yok gibi görülüyor.

Ama önce mutlaka hastalık etmenini tespit için tahlil şart.

Önemli bir konuyada dikkat çekmek isterim:Üreticilerimizin geneli tahlil yaptırmanız gerekir dendiğinde bu olaya soğuk bakıyorlar.Nerde, nasıl yaptıracaklarını maliyetinin ne olacağını bilmemelerinden kaynaklanıyor galiba.
                  Olay gayet basit.Numunenizi usulüne uygun alıp,kargoyla numune labaratuvarına göndermeniz ve sonucu en geç bir hafta içinde ögrenmeniz söz konusu.Maliyetide maximum 100 tl olacaktır.

Kolay gelsin.

Comment

teknis675 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                    kirazda dökülme

sevgili kardeşim öncelikle tek bir nedene bağlamak için elimizde kesin kanıtlar olması gerekir.toprak analizleri veyahut bir yaprak analizi.ama şu an sadece fotoğraflar var buda bizi yapacağımız yorumların ne kadar sağlıklı olacağını kestirmek çok zor. bende ıspartada kiraz üreticisiyim. bize biraz daha fazla bilgi verirsen yapacağımız yorumlar daha sağlıklı olacaktır. mesela kirazda döllenme zamanı havalar bu sene çok yağışlı gitti ve dişicik borusu çevresi bu durumdan çok etkilendi ve döllenme yetersiz oldu ayrıca arı faaliyetleri en aza indirgendi. sanırım senin sorunun meyve tuttuktan sonrası bize belirtiler hakkında biraz daha bilgi verirsen mesela belirtiler lokal mi yoksa geniş bir alanda mı ? yaptığınız gübrelemeler ilaçlamalar ne kadar bilgi o kadar sağlıklı sonuç ama her zaman dediğimiz gibi en sağlıklısı analiz yaptırmanız
                    saygılarımla...
                    yasin topçu ziraat müh adayı
                    Akdeniz üniversitesi bahçe bitkileri bölümü

Comment

Hemen bütün meyvelerde haziran dökümü diye fizyolojik bir dökülme olur. Hava sıcaklarının artması üzerine bitki besleyebileceğinden fazla meyveleri döker. Bu normal bir durumdur. Ancak ağaçta hiç meyve kalmıyorsa burada döllenme sorunu vardır. Kiraz kendine kısırdır ve dölleyici çeşit olmadan, uyarılma ile meyve tutar ancak bir süre sonra bu meyveler dökülür.

Comment

icigsar Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                        Hemen bütün meyvelerde haziran dökümü diye fizyolojik bir dökülme olur. Hava sıcaklarının artması üzerine bitki besleyebileceğinden fazla meyveleri döker. Bu normal bir durumdur. Ancak ağaçta hiç meyve kalmıyorsa burada döllenme sorunu vardır. Kiraz kendine kısırdır ve dölleyici çeşit olmadan, uyarılma ile meyve tutar ancak bir süre sonra bu meyveler dökülür.
                        durum aşağı yukarı dediğiniz gibi. Döllenme sorunu olduğu için aralara lambert ve van kirazı diktim. Fakat bu ağaçlar büyüyene kadar diğer ağaçların döllenmesini nasıl sağlarım ? bir kimyasal ile bunu çözebilir miyim ?

Comment

Sayın gandy,
                          Kiraz gibi kendine kısır türlerle bahçe kurarken, fidan aldığınız kişilerin dölleyici çeşitleri de aldığınız fidan sayısına orantılı olarak vermeleri gerekirdi. Uzun ömürlü ağaçlarla bahçe tesisinde başlangıçta yapılan bir hatanın sonradan telafisi güç oluyor.
                          Kendi diktiğiniz dölleyici çeşitler yetişene kadar yapabilecekleriniz:
                          1. Çiçeklenme dönemi başlangıcında çevredeki bahçelerden dölleyici çeşitlerden alacağınız dalları bahçenize asmanız, ve
                          2. Bunlardaki polenlerin etkili şekilde dağılmalarını sağlamak için bahçenize bal arısı koymanız gerekir. Kovanları astığınız dalların çok yakınına koymalısınız.

Comment

peki dal kesildiği zaman polenler kurumaz mı ve kalitesini çok kısa bir süre muhafaza edebilir. Ben bi kimyasal duymuştum ama ismini hatırlamıyorum döllenmeyi mi sağlıyor yoksa döllenmeyi mi teşvik ediyor tam olarak bilmiyorum bir bilginiz varsa ?

Comment

Daha önce de tek çeşitle kiraz bahçesi kurmuş ve sizin karşılaştığınız sonuçla karşılaşmış kişilere de aynı yöntemi önerdim, sonuç aldılar. Polen zaten düşük nem içerir ve çimlenme için gereken suyu dişicik tepesinden alır. Döllenme için gereken süre bir kaç gündür ve kesilen dallar kurumaz. Ancak bazı yıllar çiçeklenme döneminde hava serin ve yağışlı gider ve çiçeklenme dönemi uzarsa, dalların yenilenmesi gerekebilir. Çünlü polenler yağışla yıkanır. Başka bahçelerden alacağınız dölleyici çeşitlerin dalları tomurcuk dönemindeyken olmalıdır. Çiçek açmış olanlar polenlerini kaybedebilir.
                              Döllenmeyi sağlayan herhangi bir kimyasal madde yoktur, ancak teşvik eden preparatlar vardır. "Crop Set" adlı preparat bu amaçla kullanılabilir ancak hiç bir zaman polenin yerini tutmaz. Bu preparatın iki işlevi olduğunu düşünüyorum.
                              1. Bazı polenler çimlense bile çim borusu yumurtaya ulaşamaz. Bunun Crop Set ile tamamlandığını düşünüyorum. Bu şekilde döllenenlerden normal meyve elde edilir.
                              2. Gerçek döllenme olmadan uyarılma ile meyve tutumunu sağlar, fakat bu meyveler de döllenmemiş meyveler gibi, ancak onlardan daha geç ve daha iri iken dökülürler; çok az kısmı olgunlaşabilir, ancak bunların şekli bozuk olur ve ticari değer taşımazlar.
                              Döllenmedeki esas amaç çekirdek oluşumudur. Çekirdeğin görevi ise hücre bölünmesini, dolayısiyle meyve gelişmesini sağlayan oksin hormonunu sentezlemektir. Kirazda meyve tutumu için sentetik oksin türevlerinin kullanılma şansı yoktur.

Comment

Working...
                              X