fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

ÇİTLENBİK (Celtis sp.) HASTALIKLARI

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• ÇİTLENBİK (Celtis sp.) HASTALIKLARI

ÇİTLENBİK (Celtis sp.) HASTALIKLARI
    (Ağaç)
    Yaprak Lekelenmesi : Septoğloeum celtidis, Cylindrosporium defoliatum, Phleospora celtidis ve Cercosporella celtidis gibi birçok mantar çitlenbik'de yağmurlu mevsimlerde "yaprak lekelenmesi" hastalıklarına sebep olur.
    Mücadele : "Yaprak lekelenmesi" hastalığı nadir olarak mücadeleyi gerektirecek kadar ciddi olmaktadır. Bununla beraber "bakır'lı" veya "dithiokarbamat'lı" bir mantar mücadele ilacı etkili olmaktadır.
    Gerçek Hülleme : Uncinula parvula ve U. polychaeta mantarlarınca sebep olunan bu hastalıkta, yaprakların her iki yüzüne saldırı olur. Külleme oluşumu tüm yaprak yüzeyinde ince bir tabaka olarak veya düzensiz leke'ler halinde gözükür hale gelir.
    Askus taşıyan ve küçük siyah üreme organları yaprağın çoğunlukla külleme'li tarafının ters yüzünde gelişir.
    Mücadele : Kıymetli çitlenbik ağaçlarında külleme kuvvetle görülmeye başladığı zaman "karathan" püskürtülür.
    Çürüklük : Ganoderma lucidum mantarı canlı çitlenbik ağaçlarına saldırmak kabiliyetindedir. Köklerde ve gövde dibinde aşırı ve geniş ölçekte çürümeye sebep olur.
    Cadı Süpürgesi : Ağacın sürgünlerinin "demetlenmiş" veya sıkı "kümelenmiş" olarak göründüğü bu hastalığın sebebi tam olarak anlaşılamamıştır.
    Eriophytes türü bir mite ve Sphaerotheca phytophylla gerçek külleme mantarı, bu rahatsızlık ile daima beraber bulunur. Bu organizmaların sürgünlerin demetlenmesini sonucunu sağlayan tomurcukların biçim bozulmasından sorumlu olduklarına inanılmaktadır. Ayrıca birçok cadı süpürgesi hastalığının, "sararma" hastalıklarına sebep olduğu sanılanlara benzerlik göstererek, mikoplazma-benzeri organizmaların

varlığı ile ilgili olduğu bilinmektedir.
    Mücadele : Etkili bir denetim tedbiri bilinmemektedir. İlkbaharda büyüme başlamadan önce uyuşuk zamanda kullanılan "kireçli kükürt", bundan sonra Mayıs ortalarından başlayarak 2 haftalık aralık ile birkaç defa "kelthan" uygulaması yapılır.

Prof.Dr.Sabri SÜMER --SÜS BİTKİLERİ HASTALIKLARI ---2008
Working...
X