fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

İĞDE (Elaeagnus sp.) HASTALIKLARI

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• İĞDE (Elaeagnus sp.) HASTALIKLARI

İĞDE (Elaeagnus sp.) HASTALIKLARI
    (Ağaç)
    Yaprak Lekelenmesi : İğde'de "yaprak lekelenmesi" hastalığına sebep olan mantarlar olarak; Cercospora etaeagni, C. carii, Septoria elaeagni, S. argyrea ve Phyllosticta argyrea sayılabilir. Bu mantarlar, koruyucu ilaç kullanılmasını gerektirecek kadar nadir olarak şiddetli hastalık husule getirmektedir.
    Solgunluk : Verticillium albo-atrum mantarının yarattığı hastalık iğde yetiştiren
    fidanlıklarla ortaya çıkmaktadır. .'.--... - '
    Pas : İğde'de pas hastalığına sebep olan mantarlar Puccinia caricis-shepherdiae

(ara konukçusu kamış {Carex sp.)) ve Puccinia coronata var. elaeagni'öir. Bu mantarlar nadir olarak denetim tedbiri uygulayacak kadar ciddi hastalık halleri yaratırlar.
    Doku Bozuklaşması: Fusicoccum elaeagni, Fusarium sp., Nectria cinnabarina ve Botryodiplodia theobromae mantarları iğde'nin dallarında ve gövdesinde "doku 1 bozuklaşması" oluşumlarına sebep olabilir. Bu hastalığa karşı herhangi bir denetim tedbiri geliştirilmemiştir.
    Başka Hastalıklar : İğde'ler zaman zaman Agrobacterium tumefaciens bakterisinden "tepe ur'u", Agrobacterium rhizogenes bakterisinden "kıllı kök" ve Phomopsis elaeagni mantarından "doku bozuklaşması" hastalıklarına maruz kalırlar.
    İPEKOTU (Kelebekotu) (Asclepias sp.) HASTALIKLARI
    (Park-Bahçe Çiçeği)
    Yaprak Lekelenmesi : Phyllosticta tuberosa^ Cercospora clavata, C. asclepiadorae mantarları ipekotu bitkisinde "yaprak lekelenmesi" hastalıkları yaratırlar. Bu hastalıklara karşı çoğunlukla denetim usulleri kullanılmaz.
    Pas : Uromyces asclepiadis, Puccinia vexans ve P. bartholomaei mantarları ipekotu bitkisinde "pas" hastalıkları yaratırlar ve bunlara karşı denetim önlemleri nadir olarak yürütülür.
    Mozayik : Hıyar'daki (Cucumis sativus) mozayik virüsü zaman zaman ipekotu bitkilerine bulaşır ve "mozayik" hastalığı-yaratır. Mücadele için, hastalıklı bitkiler uzaklaştırılır ve yok edilir.

Prof.Dr.Sabri SÜMER --SÜS BİTKİLERİ HASTALIKLARI ---2008
Working...
X