fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

TAFLAN (îğağacı, Papazkülahı) {Euonymus sp.) HASTALIKLARI

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• TAFLAN (îğağacı, Papazkülahı) {Euonymus sp.) HASTALIKLARI

TAFLAN (îğağacı, Papazkülahı) {Euonymus sp.) HASTALIKLARI
    (Çiçekli Çalı)

Yaprak Lekelenmesi : Phyllosticta euonymi, Exosporium concentricum, Cercospora onymi, C. destructiva, Marssonina thomasiana, Ramularia euonymi, Septoria atropurpurea, S. euonymi, S. euonymella mantarları taflan'da "yaprak lekelenmesi"ne sebep olmak kabiliyetindedir. Mücadele bakımından; bazan "bakır'h" veya "dithiokarbamat'lı" püskürtme ilaçlarının^uygulanmasının, yağmurlu mevsimlerde ortaya çıkan şiddetli hastalık kırım'larını önleyebildiği bilinmektedir.
    Gerçek Külleme : Microsphaera alni ve Oidium euonymijapoici mantarları "külleme" hastalığı etmenleridir. Bazan Oidium sp. mantarı yaygınlaşır ve tahripkar olur.
    Mücadele: "Külleme" hastalığı gözüktüğü zaman "akti-dion PM", "karathan" veya "benlat" ilaçlarından biri püskürtülür. 10 gün içinde bu işlem tekrarlanır. Sıcaklık 27 oC'nin üstünde olduğu zaman bu ilaçların uygulanması yapılmaz.
    Doku Ölümü : Gloeosporium griseum ve G. friğidum mantarlarınca sebep olunan bu hastalık'da; yapraklarda yer alan ve içinde ufacık üreme yapılarının görülebildiği esmer ölü dokular bir büyüteç kullanılarak görülebilir. Mücadele ; sıcak bölgelerde ortaya çıkan şiddetli hastalıktan kırım hallerinde dönem dönem "dithiokarbamat'lı" veya "bakır'h" ilaç püskürtülmesi önleyici etkide bulunacaktır.
    Uçtan Ölüm : Sclerotinia (VVhetzelinia) sclerotiorum mantarının saldırısı sonucu 4 yaşındaki taflan'larda şiddetli bir "uçtan ölüm" hastalığı ortaya çıkmaktadır. Hastalığın belirtileri olarak, yaprakların olgunlaşamadan kızarmasını solma ve esmerleşme takip eder ve daha sonra geniş dalların "uçtan ölüm"ü gerçekleşir. Mantarın dayanıklı misel formu olan sklerosyum'ları, etkilenmiş dallar üzerindeki "doku bozuklaşması oluşum"ları civarında ve dip "doku bozuklaşması oluşumlarının ölü kabuğunun altında bulunur. Mücadele ; hastalıktan etkilenmiş dallar uzaklaştırılır ve yok edilir; tomurcukların tam açılması sırasında ve bundan 4-5 gün sonra "benlate" püskürtülmesi iyi bir koruma sağlar.
    Phomopsis türleri de bazı taflan türlerinde "uçtan ölüm" husule getirmektedir. Mücadele için, etkilenmiş dallar uçtan geriye doğru budanır ve yok edilir.
    Ur: Taflan bitki'leri, Ağrobacterium tumefaciens bakterisi'nin husule getirdiği "ur" ile şiddetle etkilenmektedir. Hem köklerde ve hem de gövdelerde oldukça büyük boyutlu ur'lar gelişmektedir.
    Mücadele: Şiddetle hastalanmış bitkiler yok edilir. Eğer birkaç "ur" varsa, üzerinde geliştiği gövdeler kesilip atılır ve yok edilir. Budama kesintileri zaman zaman % 70'e seyreltilmiş "alkol"e batırılır.

TAÇŞAHI (Satranççiçeği, Perslalesi, Şahtacı, Kraltacı)
    (Fritillaria sp.) HASTALIKLARI
    (Park-Bahçe Çiçeği)

Bu konukçuda, "yaprak lekelenmesine Phyllosticta fritillariae, "pas" hastalığına Vromyces miurae mantarları; "mozayik" hastalığına ise teşhis edilememiş olan bir virüs sebep olmaktadır.
    .
    Prof.Dr.Sabri SÜMER --SÜS BİTKİLERİ HASTALIKLARI ---2008
  • Fidanligi.com

Cevap: TAFLAN (îğağacı, Papazkülahı) {Euonymus sp.) HASTALIKLARI

selam verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum. taflan konusunda bir sıkıntım var . yaprak arkalarında yer yer odunsu kurumalar oluşıyor .yaprağın ön tarafından görünmeyen bu lekeler yaprağı büküyor ben bir anlam veremiyorum sizin yardımcı olmanız mümkün mü
    Ankara da her türlü bahçe bakım ve tesisi işleriniz yapılır . 3 boyutlu bahçe tasarımından çim alan tesisi her tür ithal ve yerli bitki temini yapılır.

Comment

Taflanın en büyük problemi kabuklu bitlerdir. Gövdede ters şemsiye gibi çıkıntıları görün ve ezin kan çıktığını göreceksiniz ve sistemik bir insektisit ile ilaçlayınız.

Comment

yok kabuklu bitin ne olduğunu biliyorum kabuklu bit sorunumuz yok sadece yaprak arkalarında kurumalar var sertleşmiş ağaçsı bir görünüm oluşuyor yaprağı büzüştürüyor ama yaprağın ön yüzünden kuruma görünmüyor
        Ankara da her türlü bahçe bakım ve tesisi işleriniz yapılır . 3 boyutlu bahçe tasarımından çim alan tesisi her tür ithal ve yerli bitki temini yapılır.

Comment

Resim gönderirseniz daha uygun olur sanırım.Ancak; son yıllarda süs bitkileri vede pek çok ağaç türünde kırmızı örümcek musallat oldu. Akasyada bile rastladım.Bu nedenle bunuda değerledirmeye alınız.sağlıcakla kalınız.

Comment

Working...
          X