fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Süs Bitkilerinde Yaprakbitleri

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Süs Bitkilerinde Yaprakbitleri

Süs Bitkilerinde Yaprakbitleri
    ( Hom.: Aphididae)

Her yerde süs bitkilerinde zararlıdırlar. Öz suyu emerek bitkileri zayıflatırlar, kurumasına neden olurlar. Salgıladıkları toksik maddelerle yaprak kıvrılması, gal, şişkinlik gibi oluşmalara neden olurlar. Hastalıkları, özellijkle virusları bitkilere taşıyarak da zarar verirler.

1-5 mm boyunda yumuşak ve dolgun vucutlu olup, çıplak hafif tozlu veya bir mum salgısı ile örtülüdürler. Renkleri siyah, kırmızı, yeşil ve kahverenginin bütün tonlarıdır. Kantlı ve kanatsız formları vardır. Sürgün uçlarında özellikle taze yaprakların alt kısımlarında bulunurlar. Dal ve köklerde yaşayan türleride vardır.

ZİRAİ MÜCADELESİ;

Kültürel Önlemler; Süs bitkisi yetiştirilen sahalar temiz tutulmalı, otsuz olmasına dikkat edilmelidir.

Kimyasal Mücadele; Yaprakbitleri kolonileri görülen yerlerde tek yaprak veya sürgünde 10-25 adet yaprak biti bulunursa ilaçlı mücadeleye başlanmalıdır.

Tarım Bakanlığı Bitki Koruma El Kitabı

Cevap: Süs Bitkilerinde Yaprakbitleri

Sayın Cumhur Bey, aktardığınız bilgi için teşekkür ederim.

Bir hususta fikir alışverişinde bulunmak istiyorum. Geniş bilgi için Tarım il yada ilçe müdürlüklerine gitmeye hala gerek var mı sizce? İl yada ilçe müdürlüğüne gidince onların da açıp okuyacakları bilgileri, yada yapacakları tavsiyeleri buradan biz forum aracılığıyla paylaşsak yanlış mı yapmış oluruz? Her bilginin sonunda il müdürlüğüne danışın dersek bizim burda ne işimiz var? (tepkim size değil yanlış anlaşılmasın)

Comment

Aslında haklısınız.
      Bu hususu şunun için belirtiyorum. Sizlerinde malumudur. Bazı ilaçlar kullanımdan kalkabiliyor. Yasaklanıyor. Bunu gözden kaçırıp tavsiye edersek hatalı davranmış gibi oluruz diye düşünüyorum. Yazmamın sebebi bu.
      Teşekkürler. Yazmasamda olur. Düşünce olarak siz haklısınız.
      Saygılarımla

Comment

Rica ederim. Ben sadece doğruları konuşmak istiyorum. Amacım bu.

Mesela dün ilaç listesi yayınlamıştınız başka bir konuda. Yazıyı okuyan direk ilaç bayisine gidebilecek böylece... Sanki tarım ilçe müdürlüklerinde neyi nasıl kullanacağı anlatılıyor mu? ama biz anlatırız, değil mi?

Comment

Size katılıyorum sayın selsaraç. Aslında burası daha kestirme bir yol.
          Teşekkürler, saygı ve sevgiler.

Comment

selsarac Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
            Rica ederim. Ben sadece doğruları konuşmak istiyorum. Amacım bu.

Mesela dün ilaç listesi yayınlamıştınız başka bir konuda. Yazıyı okuyan direk ilaç bayisine gidebilecek böylece... Sanki tarım ilçe müdürlüklerinde neyi nasıl kullanacağı anlatılıyor mu? ama biz anlatırız, değil mi?
            Sayın selsaraç. Bu konuyu uygun bir hale getirdim. Hastalıklardaki o ibareler silindi. Bilgilerinize. Düşündüm de, sitenin ruhuna biraz ters düşüyor.

Comment

Teşekkür ederim Cumhur Bey. Amaç daha kaliteli bilgi sunabilmek. Ben yıllardır o cümleden hiç hoşlanmadım çünkü. Birçok makale ve yazıda halbuki o ibare yer alır.
              O ibareyi yazan hakkında şöyle düşünüyorum "-mubarek adam, bu kadar biliyordun da niye bunu eksik bıraktın. Neden korktun da ilaç ismini tavsiye etmedin?" diyorum hep. bilinen bir şey varsa yazılmalı.

Şimdi birde reçetesiz ilaç satışına yasak getiriliyor. Bundan sonra reçetesiz ilaç satışa yasak olacak. Acaba ilaç tavsiyesi de yasak olur mu ki?!!

Comment

Bizler için olmaz. Bu konuda yetkimiz var.

Comment

Sn Saraç:Yasanın içeriğinde İnternet sitesinden ilaç tavsiyesine yasak varmıkii?

Comment

Reçetesiz ilaç satın alınamayacak... O zaman tavsiye edilen ilacı yazdırmak için bir imzacı mühendis aranacak... İmzacı mühendis o konuda bilgisi varsa yazacak. Bilgisi yoksa o zaman siz seyredin gümbürtüyü...

Aynen ne olacak biliyor musunuz?

Aslında hepimizin çok iyi bildiği bir cümleyi duyacağız...

"-Hastayı görmeden ilaç yazamam"

Sonra

-Hasta nerde?
                    -Dağa kaçtı...
                    -Dağ nerde?....

Bu hikaye bitmez....

Comment

Sayın Tabiatçı. Zaten öyle bir şey olamaz.
                      Sayın Selsaraç'ın dediği gibi yetkisi olanlar reçete yazabilecek. Ne kadar tavsiye ederseniz edin, ilacı ancak reçete ile alabilecek.
                      Ayrıca ÇKS belgelerindeki ekiliş miktarına göre ilaç alabilecek. Ver şurdan bana şu kadar böcek öldürücü, ver bana şu kadar ot ilacı diyemiyecek.
                      Bunun olumlu yanlarınıda göz ardı etmeyelim.

ÇKS Belgesi; Çiftçi kayıt Sistemi.
                      Doğrudan Gelir Dosyasında belirttiği ekilişleri gösteren belge. Primlerde bu belgedeki ekilişlere göre veriliyor.

Comment

bence en güzel bilgi paylaşmaktır. tarım müdürlüklerinde calışanlarda uygulama yapmadıkları bir konuda bilgi vermesi çok zor
                        bir bilen yada deneyen vede kullanan daha fazla bilgilidir. köylülerimiz içinde bilgisi olan insanlar çok ama madiyatsızlıktan yapamıyorlar yada kalkınamıyorlar
                        deneyen bilen bilmeyene yardımcı olursa daha çok çok tşkür ederimm
                        biliyorum demek adres göstermekle olmazz
                        saygılarımla

Comment

Değerli Kardeşim:Kural böyle? siz isterse ilacın kralını bilin,ya kaçak göçek alacaksınız,yada gidip yetki almış bir zat'a ilacı yazdıracaksınız.Reçetesiz ilaç satanda sonucuna katlanacak.O başka.... Ben olsam satmam.Oda başka şey..Etiket konuşur... ne diyelim.Görüşünüz doğru tecrübeli insanlar çok ama dediğim gibi.Şimdi piyasada ilaç satanların çoğu başkasının diplomasıyla çalışıyor.Buda bir gerçek.sağlıcakla...

Comment

Working...
                          X