fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Soğan Sürmesi Hastalığı

Collapse
X
 
  • Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

  • Soğan Sürmesi Hastalığı

    Soğan Sürmesi Hastalığı
    (Urocystis cebulae First)

    Daha çok kıska soğan yetiştiriciliği yapılan yerlerde, yapraklarda derhal göze çarpan çizdiler halinde görülür. Çizgiler yaprak, kın ve yumrularda olabilir. Çizgiler koyukahve sürme sporları ile doludur. Lekeler ilk önce bir yapraklı fidelerde görülür. Hastalığa erken yakalanan yapraklarda anormal bükülme ve kıvrımlar olur. Bitkiler genellikle cüce kalırlar ve gelişmenin herhangi bir devresinde ölebilirler. Hastalıkla yoğun şekilde bulaşık olan tarlalar tamamen kuruyabilir.

    Etmeni fungus olup, sporları yıllarca canlılıklarını toprakta sürdürürler. En önemli bulaşma kaynağı kıskalardır. Ayrıca toprak, sulama suyu, alet ve makinalarlda tarlaya yayılmasına neden olur.

    Zirai Mücadelesi:

    Kültürel Önlemler:
    Yoğun zarar görülen tarlalar 8-10 yıl münavebeye tabi tutulmalı, hastalıklı bitki artıkları yakılmalı, hastalıklı arpacık yumruları ayıklanmalı, temiz yumrular ekilmelidir.

    Kimyasal Mücadele: Dazomet ekimden önce 4-5 miisl kum veya elenmiş toprakla karıştırılp 8-10 cm derinlikte açılan parelel çizilere atılır, kapatılır ve sulanır. (Toz formülasyon. M² ye 40 gr.)
    Formaldehit mahlülü açılan çizilere m² 2lt. ilaçlı su (% 40 lık) sulama şeklinde verilir. Çiziler kapatıldıktan sonra hafifçe sulama yapılır. Tohum ilaçları tohumluk hafifçe nemlendirildikten sonra yapılır. Toprak ilaçlamaları ekimden 18-20 gün önce yapılmalıdır.

    Kaynak: Tarım Bak. Bit. Kor. El Kitabı

  • #2
    Cevap: Soğan Sürmesi Hastalığı



    Comment

    Working...
    X