fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Niptus hololeucus (Faldermarın) (Altın Renkli Örümcek Böceği)

Collapse
X
 
  • Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

  • Niptus hololeucus (Faldermarın) (Altın Renkli Örümcek Böceği)

    Niptus hololeucus (Faldermarın) (Altın Renkli Örümcek Böceği)

    Erginde vücut küre şeklinde, kırmızımsı kahverengi veya altın sarısı renkte, sık tüylerle kaplı, baş pronotum'un altına gizlenmiş, bacak ve antenler uzun, örümcek görünümünde, pronotum küre şeklindedir. Ergin 3,5-4,5 mm boyundadır (Şekil 3.21 A).Yumurta oval, beyaz veya sarımsı renktedir. Larva hafif kambur, sarımsı, krem renginde tüylerle kaplı ve 5-7 mm boyundadır (Şekil 3.21 B). Pupa sarımsı krem renginde ve 2-3 mm boyundadır.

    Dişiler yumurtalarını gıda ortamına bırakmaktadır. Bir dişi 12-45 adet yumurta koymakta, yumurtaların açılmasıyla çıkan larvalar, 3-4 dönem geçirdikten sonra pupa olmaktadır. Gelişmesini 108-124 günde tamamlamakta ve yılda iki döl vermektedir.

    Larvalar tahıl ve tahıl ürünleri, un ve mamulleri, tohum baharat, kakao, ölü böcek, deri, tüy, kürk, post, kemik, yün, ipek ve bunlardan yapılmış mamullerle beslenerek zarar yapmasına karşın erginler daha çok tekstil ürünlerinde zarar yapmaktadır.

    Bu türün, Erzurum'da binaların çatılarında güvercinlerin tüyleriyle beslendiği tarafımızca tespit edilmiş ve popülasyonunun çok yoğun olduğu görülmüştür.



    Prof.Dr.Erol YILDIRIM ---Prof.Dr.Hikmet ÖZBEK -- Prof.Dr.İrfan ASLAN
    Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü
Working...
X