fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

NITIDULIDAE----- Carpophylus hemipterus (L.) (Ekşilik Böceği)

Collapse
X
 
  • Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

  • NITIDULIDAE----- Carpophylus hemipterus (L.) (Ekşilik Böceği)

    Carpophylus hemipterus (L.) (Ekşilik Böceği)

    Erginlerde, elitra'nın üzerinde sarımsı gri renkli bantlar ve noktalar bulunur ve elitra abdomeni tam olarak kapatmaz, erginler 3-3,5 mm boyundadır (Şekil 3. 24). Yumurta dar, uzun ve saydamdır. Larva silindirik, baş ve vücudun son segmenti esmer, diğer kısımları ise beyaz renkte, 6-7 mm boyundadır. Pupa parlak beyaz renkte, 3-4 mm boyundadır.

    Şekil 3.24.Carpophylus hemipterus (L.) (Booth et al., 1990'dan)

    Kışı ergin, pupa veya larva halinde toprak içerisinde, toprağa düşmüş meyvelerde veya depoda ürün içerisinde geçirmektedir. Erginler, oldukça aktiftir ve iyi uçmakta, ağaçta veya yere düşmüş olgun veya çürüyen meyveler, depolardaki olgun veya kurutulmuş meyveler ve diğer bir çok yiyeceklerle beslenerek bunlar üzerine yumurtalarını bırakmaktadır. Larvalar, meyve içinde beslenerek gelişmekte ve uygun şartlarda gelişmesini 4-5 haftada tamamlamaktadır. Bir dişi, 1000 adet yumurta bırakmaktadır. Bir meyve içerisinde 10-15 larvaya rastlanabilir. Larvalar, üç gömlek değiştirdikten sonra, bahçelerde, toprakta ve yere düşmüş meyve içerisinde, depolarda ise beslendiği gıda maddelerinin içerisinde pupa olmakta ve yılda beş döl vermektedir.


    Bu türün, ergin ve larvalan bahçelerdeki olgunlaşmış ve çürüyen meyvelerde, depolarda ise olgun veya çürümekte olan meyveler, kurutulmuş, meyveler, özellikle kuru incir, kuru üzüm, fındık içi, fıstık içi, ceviz içi, hindistan cevizi, kakao, ekmek pasta, bisküvi gibi yiyeceklerde beslenirler.

    Ekşilik böceği, bir taraftan kuru meyvelerde zararlı olurken, diğer taraftan da bu ürünlerde çürüme ve ekşimelere sebep olan Aspergillus spp. Alternaría spp. ve Pénicillium spp. gibi funguslara taşıyıcılık yapmaktadır. Bu taşıyıcılık son yıllarda kuru incirde ortaya çıkan ve dış satışta problemlere neden olan afla toksin oluşumuna neden olmaktadır. Ekşilik böceğinin çok yönlü zararı sonunda ürünün kalitesini düşürdüğü gibi tüketiminde de sağlık yönünden bazı sakıncaları ortaya çıkarmaktadır

    Prof.Dr.Erol YILDIRIM ---Prof.Dr.Hikmet ÖZBEK -- Prof.Dr.İrfan ASLAN
    Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü
Working...
X