fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Sitophüus zeamais (Motschulsky) (Mısır Biti)

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Sitophüus zeamais (Motschulsky) (Mısır Biti)

Sitophüus zeamais (Motschulsky) (Mısır Biti)

Ergin, S. oryzae'ye benzemekte, ancak, her iki türde de bulunan pronotum'un ortasına yakın kısmında boyuna noktasız hattın kenarlan boyunca noktalar sayıldığında S. oryzae'de yirmiden az, S. zeamais'te ise yirmiden fazla olması, ve bu noktaların daha yuvarlak ve derin olması (Şekil 3. 35 A,B), S. zeamais'te antenin ikinci segmenti üçüncünün iki katı kadar olması ile diğer türden aynlmakta, 3-5 mm boyundadır. S oryzae'de ise bu anten segmenti üçüncüden biraz uzundur. Erkekte aedeagus'un dorsali S. oryzae'de düz, S. zeamais'te ise boyuna oluk şeklinde çukurlu, dişilerde sekizinci sternit'in Y-şeklindeki skleritinin içeri doğru girintisinin uçlan S. oryzae'de kalın ve yuvarlaklaşmış, S. zeamais'te ise ince ve noktalıdır.

Biyolojisi ve zaran pirinç bitine benzeyen bu zararlı ülkemizde mısır yetiştirilen bütün bölgelerde yaygın olarak bulunmaktadır. Mısır, pirinç, sorgum ve buğdayda zararlı olup, hem tarla ve hem de depoda zarar yapmaktadır. Zararlı beslenirken pirinç bitine göre daha büyük taneleri seçmektedir. Ülkemizde özellikle mısır tanelerinde önemli zararlar yapmakta ve bir mısır tanesinde 1-3 adet larva beslenip gelişebilmektedir. Böcek normal oda sıcaklığında generasyon süresini 40-55 günde tamamlamaktadır.

Şekil 3.35.A-Sitophilus oryzae L.'de pronotum, B-S. zeamais Motschulsky'te pronotum (Hidayat et al., 1996'dan)

Prof.Dr.Erol YILDIRIM ---Prof.Dr.Hikmet ÖZBEK -- Prof.Dr.İrfan ASLAN
    Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü
Working...
X