fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Cryptolestes ferrugineus (Stephens) (Küçük Kırma Biti)

Collapse
X
 
  • Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

  • Cryptolestes ferrugineus (Stephens) (Küçük Kırma Biti)

    Laemophloeidae
    Cryptolestes ferrugineus (Stephens) (Küçük Kırma Biti)
    Ergin, kırmızımsı kahve renkte, vücut yassı, erkeklerde antenler vücudun yarısından daha uzun, dişilerde ise kısa, pronotum kaideye doğru dişide hafif erkekte ise kuvvetle daralır, elitra boyuna çizgili, erginler 1.5 mm boyundadır. Yumurta silindirik, uzun, beyaz veya krem rengindedir. Larvalar, beyaz renkte 3 mm boyunda, pupa ise sarımsı krem renginde 1.4 mm boyundadır.
    Şekil 33. Cryptolestes ferrugineus (Stephens)'da ergin ve larva
    Soğuğa karşı oldukça dayanıklı olan zararlının dişileri yumurtalarını gıda içerisine bırakmakta, yumurtaların açılmasıyla çıkan larvalar, gıda maddeleri ile beslenip olgunlaştıktan sonra çevresindeki gıda parçacıklarından bir yuva hazırlayarak yuva içerisinde pupa olmakta ve daha sonra erginler çıkmaktadır. Gelişme süresi 5-9 haftada tamamlamakta ve erginler, 6-9 ay yaşamaktadır. Bu tür yılda 3-4 nesil vermektedir.
    Un, kepek, bulgur, kırık hububat taneleri, buğday posası, kakao, kahve, mısır, kurutulmuş kırmızıbiber, kurutulmuş, meyve ve sebzelerde beslenerek zarar yapmaktadır. Bu türün çoğunlukla diğer depo zararlılarının tahrip etmiş olduğu tanelerle beslendiği saptanmış ve Erzurum'daki Toprak Mahsulleri Ofisi hububat silolarında çok yaygın olduğu gözlenmiştir.
Working...
X