fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Poecilitnon hamatus

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Poecilitnon hamatus

Poecilitnon hamatus Br. W.
    Tanımı : Genel rengi düz sarı veya sarımsı pas, fakat esmer veya siyah lekelidir. Erkeklerde pronotum arkaya doğru hafif şekilde yükselir. Erkek ve dişilerde tegmina siyah, dış kenarı açık renkte olup dişilerde pronotum tarafından tamamıyla örtüldüğü halde, erkeklerde abdomen'in ilk segment kaidesini biraz geçer. Cerci erkek ve dişilerde tüylüdür. Ovi-pozitor pronotum'dan biraz daha uzundur. Erginlerde vücut uzunluğu 16-18 mm olup ovipozitor 6-8 mm'dir.
    Yayılışı s Batı Anadolu ile Rodos, Midilli, Sisam, Nikaria, Sakiz ve Istanköy gibi Ege Denizi'ndeki bazı Adalarda bulunur. Batı Anadolu'­da İzmir'den Antalya'ya kadar olan sahile yakm kesimlerde yaygın olarak görülür.
    Zararı ve biyolojisi : Dişiler yumurtalarım Mezarlık Sümbülü (Asphodelus microcarpus) *nün saklan içine bırakır. Literatürde servi'lerin genç sürgünlerinin kabuklarım yiyerek zarar yaptığı bildirilmekte ise de Batı Anadolu'da daha çok Zeytin'lerin genç sürgün ve yapraklarında zarar yapar. Bu bölgede Mayıs'tan Temmuz sonlarına kadar doğada erginlerine rastlanır. Biyolojisi iyi bilinmemektedir

Kaynak: Türkiye Entomolojisi - Prof Dr. Niyazi LODOS
Working...
X