fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Leptophyes albovittata

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Leptophyes albovittata

Leptophyes albovittata Kol.
    Sinonim : Odontura vittata F.W., Barbistes foliicauda F.W., B. punctatissima Fieb.
    Türkçe ismi : Benekli Yeşjlçekirge

Tanımı : Genel rengi sanmsı yeşil veya yeşil olup çoğunlukla vü­cudun yanında açık renkli bir bant bulunur. Pronotum uzunca, dişilerde silindir şeklinde, bazan arka kısmı hafifçe kalkıktır. Erkeklerde tegmina'-nm uzunluğu pronotum'dan daha kısa ve kaidesinin 1/3'i pronotum'un altına gizlenmiştir. Dişilerde ise tegmina metanotum'a zor ulaşır. Ovipozitor çok kısa ve kalın, kaideye yakın konkav, alt kenarı yuvârla-kımsı ve takriben ön tibia'lar kadar uzunluktadır. Erkeklerde cerci uzun, hemen hemen düz ve pronotum'dan daha kısadır. Dişilerde cerci konik, ucu sivridir. Ovipozitor 5-8 mm, erginlerde vücut uzunluğu 8-20 mm'-dir.

Yayılışı s Avrupa'nın büyük bir kısmı, Balkan Yarımadası, Rusya (Kuzey ve Batı Kafkasya) ve Türkiye. Yurdumuzda Batı ile Kuzeydoğu Anadolu ve Marmara bölgelerinde bulunur. Bu bölgeler içinde en çok Kuzeydoğu Anadolu'da rastlanır.
    Zararı ve biyolojisi j Polifagdır. Başlıca Çınar, Akçaağaç, Gürgen gibi yüksek boylu ağaçlarla Böğürtlen'lerde, Civanperçemi, Kuzugöbeği ve Adaçayı gibi otumsu ve tıbbi bitkilerde de yaşar. Ergin ve nimfleri bu bitkilerin yapraklarında büyük delikler açarak yerler.
    Dişiler çiftleştikten sonra yumurtalarını kazık, değnek, odun, çit kazığı ve benzeri kuru odunların çatlakları içine dizer. Nimfler yumurtalardan Mayıs sonu Haziran başlarında çıkar. Erginler Temmuz'dan Eylül'e ka­dar tarlalarda görülür. Ergin ve nimfleri yavaş hareket eder, çok defa da bitkiler üzerinde hareketsiz kalırlar.

Rusya'da çoğu defa yoğun populasyonlar meydana getirerek Tütün ve tıbbi bitkilerde önemli zararlara sebep olduğu kayıtlıdır. Yurdumuz­da ekonomik düzeyde zarar yapacak populasyonlaraıa pek rastlanma­maktadır.
    Bu türden başka Leptophyes Fieb. cinsine bağlı yurdumuzda L. bolivari Kirby ve L. punctatissima Bosc. olmak üzere iki türü daha bulunur. Bun­lardan ikincisi yani L. punctatissima? nm. Diyarbakır (Kulp)'da 1941 yılın­da epidemi yaptığını Bodenheimer (1958) bildirmiştir. Ancak bu türün yurdumuzda, hele Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunması şüpheli görülmektedir.

Kaynak: Türkiye Entomolojisi-1 - Prof Dr. Niyazi LODOS

Working...
X