fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Alttakım AMBLYCERA

Collapse
X
 
  • Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

  • Alttakım AMBLYCERA

    2. Alttakım AMBLYCERA
    Fam. Menoponidae
    Antenleri az çok uzun, 4 parçalı ve başın altında bulunan uzunca bir oyuk içinde durur. Thorax, görülebilen iki segmente sahiptir. Trinoton cinsinde, 3'cü segment te belirli şekilde görülür. Tarsus'lar bir çift tır­nakla, son bulur. Genellikle kuşlarda yaşayan türlere sahiptir. Bazı türler memeli hayvanlarda bulunur. Bir çok cins ve türe sahip, oldukça büyük bir familyadır.
    Menopon gallinae L.
    Tanımı : Genel rengi soluk sandır. Abdomen üzerinde açık kırmı­zımsı renkte lekeler bulunur. Baş üçgeni andırır. Önde hafif köşe yapmış­tır. Yanaklar, familyanın karakteristiği olarak oldukça çıkıntılıdır. Vücut uzunluğu 1.7-1.8 mm'dir. Erkekler dişilerden biraz daha büyüktür.
    Konukçuîarı : Genellikle tavuklarda bulunursa da bazan güvercin ve kanaryalarda da görülür.
    Menopon stramineum Nitzsch
    Tanımı : Genel rengi beyazımsı, baş ve thorax koyu renkte, vücut üzerinde açık kırmızımsı lekeler bulunur. Baş nispeten küçük, ön kenan yuvark.ktır. Abdomen uzunca oval olup her segment iki seri tüylere $&-hiptir. Vücut uzunluğu dişilerde 2 • 7, erkeklerde ise ortalama 3.0 mm'dir.
    Komikçulan : Hindi, tavuk, sülün.
    Trinoton cinsine bağlı türlerin erginlerinde baş, önde yuvarlakımsı olup arkaya doğru genişler. Ya,naklar çok çıkıntılı ve yuvarlaktır. Anten­ler kısa, kullanılmadığı zaman yiv içinde saklı olarak durur. Bu cinse bağlı türlerin çoğu kaz, ördek, kuğukuşu ve diğer su kuşlarında yaşar.

    Kaynak: Türkiye Entomolojisi -2 - Prof Dr. Niyazi LODOS
Working...
X