fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Dicranotropis hamata

Collapse
X
 
  • Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

  • Dicranotropis hamata

    Dicranotropis hamata Boh.
    Bu türün şimdiye kadar yurdumuzda bulunduğuna ait kayıt bulun­mamaktadır. Yurdumuzun pek çok yerlerinden toplanılan örneklerden edinilen fikre göre halen yurdumuzda bulunmadığı anlaşılmaktadır. An­cak bu böceğin Palearktik bölgenin Ceza,yir, Tunus, Fransa, ingiltere, Belçika, Doğu ve Batı Almanya, Hollanda, ispanya, italya, Yugoslavya, Avusturya, Polonya, isveç, Norveç, Macarista.n, Çekoslovakya., Romanya, Bulgaristan, Güney ve Kuzey Rusya ile bu ülkenin Gürcistan, Kazakis­tan, Ukrayna gibi eyaletlerinde bulunduğu göz önüne alınırsa yurdu­muzda da bulunmasmm büyük bir olasılık içinde olduğu anlaşılır. Bu gün olmasa bile yakın bir gelecekte yurdumuza girmesi her zaman beklene­bilir.

    Finland'yaMa yapılan araştırmalar sonucunda bu böceğin ekinlerde Oat sterile dwarf virüs (OSDV) hastalığının taşıyıcısı olduğu tespit edilmiş bulunmaktadır (Ikaheimo and Raatitfainen, 1963). Bu nedenle önemli olduğundan burada bu tür hakkmda biraz bilgi verilmesi faydalı görülmüştür. D. hamala hakkında daha fazla bilgi almak isteyenler Raati-kainen and Vassarainen (1964)'e ayrıca müracaat edebilirler.
    Yukarıda söz konusu olan türlerden başka yurdumuzda Delphacidae familyasına ait bir çok tür daha bulunmaktadır. Bunlar önemli olmadık­ları için burada yer verilmemiştir.
    Gerini (1971), Money-Kyrle'e atfen bildirdiğine göre, Türkiye'de Megamelus shevketi ismindeki bir delphacid türünün (author adı yok) bağ­larda zararlı olduğundan bahsetmektedir. Her ne k?.dar Ddphaddae familyası içinde Megamelus cinsi bulunmakta ise de, burada söz konusu olan cinsin gerçekte Curculionidae familyası içinde bulunan Megamecus cinsi ile karıştırılmış olduğu görülmektedir. Çünkü e^ynı yazarın Curcu­lionidae familyasına ?.it zararlı türleri sıralarken Megamecus shevketVye dcğinilmemiştir ki bu tür Batı Anadolu bölgesinde bazı kesimlerde bağlar­da z?»rar yapmaktadır.
    Delphacidae familyasına ait Megamelus cinsinin Palearktik bölgede y?.lnızca dört türü bulunmakta olup bunlardan hiç birisinin yurdumuzda bulunduğuna, ait kayıt yoktur. Bu durum Megamecus cins isminin yanlış­lıkla Megamelus'c dönüştürüldüğünü göstermektedir. Megamecus shevketi hakkında daha fazla bilgi almak isteyenler ise Lodos (1980)'a teşvura-biürler

    Kaynak: Türkiye Entomolojisi -2 - Prof Dr. Niyazi LODOS
Working...
X