fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Pseudococcus -adonidum L.

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Pseudococcus -adonidum L.

Pseudococcus -adonidum L. (Şekil 104)
    Sinonim : Dactylopius longispinus Targ. Türkçe ismi : Sera unlubiti '
    Tanımı : Ergin dişiler uzunca oval biçimdedir. Vücudun yanlarındaki mumumsu iplikçik şeklindeki uzantılar P. citri'den daha uzun ve sayıları da 17 çifttir. Anal bölgedeki bir çift uzantı ise çok uzun olup genellikle vücuttan daha uzundur. Halbuki bu uzunluk diğer Pseudococcus türlerinde vücudun en çok 2/3'üne ulaşır. Vücut derisi acık sarı renkte olup üstte uzunluğuna esmer renkte çizgi bulunur. Vücut üzeri genellikle mumum­su beyaz renkli bir toz tabakası ile örtülüdür. Anten 8 segmentlidir. Vü­cut uzunluğu 2,5-4,0. mm'dir.Bu türde dişiler canlı doğurur. Bunlar büyük }umurta torbası oluş­turmaz. Buna karşılık gevşek, pamukumsu ve ağ görünümünde bir oluşuk meydana getirir ki yeni doğan nimfler bunun içinde gizlenir. Bu gevşek pamukumsu oluşum, genç nimfleri de dış etkilerden korur.
    Dünyanın Tropik ve Subtropik bölgelerinde yayılan bu türün yurdu­muzda Kuzey Karadeniz bölgesi Turunçgillerinde bulunması mümkündür. Buna karşılık Marmara bölgesi ile Güney Anadolu'daki seralarda ara sıra görülmektedir.

Polifag olan bu türün bir çok konukçusu vardır. Daha çok sera bitkile­rinde zararlıdır. Zararı ve biyolojisi P. diriye çok benzerse de, bu hususta yurdumuzda herhangi bir araştırma yapılmamıştır. Ekonomik önemi de yoktur.

Kaynak: Türkiye Entomolojisi -2 - Prof Dr. Niyazi LODOS
Working...
X