fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Ceroplastes sinensis

Collapse
X
 
  • Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

  • Ceroplastes sinensis

    Ceroplastes sinensis Del G. (Şekil 110) Türkçe ismi : Çin mumlu koşnili
    Tanınu : Dişilerde vücut genellikle yuvarlak, gayri muntazam ke­narlı ve kuvvetli olarak konvekstir. Vücudun üzeri bazı kısımlarda pem­bemsi veya kırmızımsı, diğer ba.zı kısımda ise beyazımsı renkte olan kalın bir mum takbakası ile örtülüdür. Bu örtü birisi ortada, 6 tanesi de yan­larda olan 7 levhadan oluşur. Her bir levhanın ortasında koyu kırmızı oluk, bunun ortasında az beyaz bir nokta bulunur. Mum levhalar gayri muntazam olup birbirlerinden belirli şekilde ayrılmıştır. Kenarda bulunan
    levhalar takriben trapez şeklindedir. Ortadaki levha kenarlarda bulunanlardan biraz daha büyükçedir. Yaşlı ergin bireylerde levhaların ay­rımları hemen hemen kaybolur.


    Çıplak dişide vücut oval biçimde olup yaşlı bireylerde deri oldukça kuvvetli olarak kitinleşir. Rengi kırmızıdan esmerimsi siyaha kadar deği­şir. Bacakları iyi gelişmiştir. Antenler 6-7 segmentlidir. Mum örtü dahil vücut uzunluğu 7 mm, genişliği 5 mm ve yüksekliği de 4 mm'dir.
    Erkeklere doğada son derece az rastlanır
    Yumurtalar uzunca oval biçimde, kırmızımsı renktedir Birinci dönem
    nimfler kırmızımsı renkte olup bacaklar iyi gelişmiştir. Antenleri 6 seg­
    mentlidir. .
    Yayılışı : Esas orijini hakkında çeşitli fikirler öne sürülen bu tür ha- -len dünyanın Tropik ve Subtropik olan bir çok yerlerine yayılmıştır. Bu arada Güney Avrupa ile Kuzey Afrika ülkelerine de girmişHr. Güney Rusya'da da bulunur. Orta Doğu'da israil, Türkiye ve İran'da bulun­maktadır.
    Yurdumuzda daha çok Kuzeydoğu Karadeniz bölgesinde yaygındır.
    Konukçuları : Polifagdır. Başta Turunçgiller olmak üzere nar, çay, elma, taşçekirdekli meyveler ile muhtelif süs bitkilerinde zarar yapar. Ancak en çok Turunçgillerde rastlanır ve zarar yapar.
    Biyolojisi ve zararı s Daha önceki iki türe çok benzer. Buna karşı­lık davranış itibariyle onlardan biraz farklıdır. Kuzeydoğu Anadolu'da yılda bir nesil verir. Kışı turunçgil ağaçlarının sürgün ve dalları üzerinde genç ergin veya yaşlı nimf döneminde geçirir. İlkbaharın sonlarına doğru dişiler yumurtalarını bırakmaya başlar. Bir dişi 2.000 kadar yumurta bırakır. Nimfler t&kriben haziran sonu-temmuzda çıkmaya başlar. Bunlar,özellikle yaprakların üst yüzlerine ve esas damarlar boyunca yerleşirler. 3'cü dönemdeki nimfler yapraklam dal ve sürgünlerine göç etmeye başlar.
    Savaşı : C. floridensis'te olduğu gibidir

    Kaynak: Türkiye Entomolojisi -2 - Prof Dr. Niyazi LODOS

Working...
X