fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Familya. Scutelleridae

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Familya. Scutelleridae

Familya. Scutelleridae

Familya isminin kökü Latince'dir ve «kalkan» anlamına gelen bir kelimeden (scutum) oluşturulmuştur. Gerçekten bu familya türlerine ait bireylerde scutellum çok gelişmiş olarak abdomen'in üzerini bir kalkan şeklinde örter. Türkçe olarak büyük kalkanli tahtakuruları ismi veri­lir.Familyanın sınıflandırmadaki yeri muhtelif araştırıcılara göre değiş­mektedir. Bazıları Pentatomidae familyası içinde Scutellerinae altfamil-yası halinde inceledikleri halde, diğer bir çokları da, burada da olduğu gibi bağımsız bir familya olarak incelemeyi tercih etmektedirler. Gerçek­ten bu grupta bulunan türlerin ayrı bir familya halinde kabul edilmesi­nin gerektiği hususunda kuvvetli bazı nedenler bulunmaktadır. Bunlar scutellumun «U» şeklinde olması, pronotum'un arka kenar kaidesinin kena­rından daha geniş olması ve pronotum'un ön-yan ve arka kenarlarında diş veya lob şeklinde çıkıntıların bulunmaması gibi özelliklerdir.Genel olarak küçükten orta boya kadar olan türleri kapsar. Uzunca geniş ve konveks vücutludurlar. Bazı türlerde vücut arkaya doğru darala-bilir. En önemli özelliği, scuttellum'un yukarıda belirtilen özelliklerine ilâve olarak abdomen'in büyük bir kısmını örtmesidir. Kanatlar, istira­hat halinde olan böceklerde scutellum'un altına katlı olarak durur. Renk­leri çek değişiktir. Çoğunlukla mat, parlak madensel ve koyu renklere sahiptir. Boyları 4 mm ile 2,5 cm arasında değişir. Büyük boyda olanlar Avustralya'da bulunur.Baş küçük, genellikle genişliği uzunluğundan fazladır. Antenleri kısa, kalınca ve 5 segmentlidir. Bileşik gözler gelişmiş, ocelli mevcuttur. Hor­tum oldukça uzun ve 4 segmentlidir. Abdomen alttan görülebilen 6 seg-mente sahiptir. Connexivum belirli veya bazı türlerde belirsizdir.Genel olarak, davranışlar bakımından Pentatomidae türlerine çok benzerler. Çoğunlukla fitofagdır. Bazı türlerin dişilerinde, yumurtalara ve genç nimflere gözcülük etme içgüdüsü vardır. Familya, tür sayısı bakı­mından Pentatomidae familyası kadar zengin değilse de tarım bakımın­dan çok önemli türlere sahiptir.

Kaynak: Türkiye Entomolojisi -2 - Prof Dr. Niyazi LODOS
Working...
X