fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Piesma maculatum Lap.

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Piesma maculatum Lap.

Piesma maculatum Lap.
    Sinonim : Zosmenus antinus Pieb.
    Türkçe ismi : Lekeli pancar tahtakurusu
    Tamımı : Erginler belirli şekilde yassı, uzunca oval vücutlu ve ge­nellikle grimsi renktedir. Pronotum'un üzerinde uzunluğuna 2 carina ile yan kenarların ön kısmına doğru 2 veya 3 sıralı fakat düzgün olmayan hücreler bulunur. Pronotum'daki bu karakterlere bakmak suretiyle önceki türden kolaylıkla ayrılır. Scutellum lamamiyle siyah renktedir. Hemielytra çoğunlukla koyu lekelerle kaplıdır. Vücut uzunluğu 2,5-3,0 mm'dir.
    Yayılışa : Akdeniz ülkelerinin çoğu ile Avrupa, Kafkasya, Türkistan, Moğolistan ve Japonya'ya kadar olan alanda.
    Bu türün yurdumuzda bulunduğu, son zamanlara kadar bilinmiyordu. Ancak 1979 yılında T.C. Şeker Fabrikaları Araştırma Enstitüsü (Etimes­gut)'nden kürsümüze gönderilen örneklerden bu türün yurdumuzda da bulunduğu saptanmıştır. Halen Oltu (Erzurum)'da bulunduğu anlaşıl­maktadır. Ancak Kuzeydoğu Anadolu'nun diğer yerlerinde de bulun­duğu rahatlıkla söylenebilir.
    Zararı ve Kosıııkçıiları : Başlıca sirkenotu (Chenopodium alkım), ıspanak ve şekerpancarmda bulunur. Bunlar içinde her ne kadar en çok sirkenotlarmda görülürse de şekerpancarım da sevmekte ve bu bitkide bazan önemli zararlara sebep olabilmektedir. Avrupa'da, özellikle Fin
    İandiya'nın Güneybatı kesimlerinde 1967 yılından beri şekerpancarında önemli derecede zarar yapmaya başlamıştır (Varis, 1973). Böcek daha çok fide halindeki genç şekerpancarlarmda zarar yapmaktadır. Ayni yazara göre Finlandiya'da şekerpancarlannda SLCV hastalığını taşımamaktadır.
    Bu türün yurdumuzda varlığı ancak son yıllarda saptanabildiği için yaptığı gerçek zararı ve biyolojisi, hatta yayıldığı alan hakkında dahi fazla bilgiye maalesef sahip değiliz, üzerinde önemle durulması gerekmektedir.
    Piesmatidae familyasına bağlı yukarıda bildirilen türlerden başka yurdumuzda 3 tür daha bulunmaktadır. Bunlar P. salsolae Beck., P. capitatum (Wolff) ve P. kolenatii Fieb.'dir. Her 3 tür de yabani Chenopodia-ceae türlerinde yaşadıkları için önemleri şimdilik yoktur.
    Kaynak: Türkiye Entomolojisi -2 - Prof Dr. Niyazi LODOS
Working...
X