fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Familya. Tingidae

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Familya. Tingidae

Familya. Tingidae
    Tingidae kelimesinin kökü Fas'ın Tanca (Tangier) şehrinin tarihi isminden oluşturulmuştur. Türkçe olarak Armut kaplanları, ya da Ağ kanatlı tahtakuruları ismi verilmektedir.
    Küçük veya pek küçük boyda olan türleri kapsar. Çoğunlukla 5 mm' den daha küçük boydadırlar. Başın üstü, prothorax ve hemielytra kabarık veya düz olan dantela şeklinde görünüme sahiptir. Yassı, yuvarlakça, kısa-oval, ya da uzunca vücutludur. Nimf dönemleri çoğunlukla dike-nimsi çıkıntılarla kaplıdır. Baş prothorax'tan daha dar veya takriben onun kadar genişlikte olabilir. Antenleri kısa, 4 segmentli olup 3'cü segment en uzun ve 4'cü segment ise çoğunlukla topuz şeklinde veya ucu kalınca- ' dır. Gözler iyi gelişmiş, ocelli yoktur. Hortum kısa, 4 segmentli ve altta hortuma ait levhacıklardan oluşan bir oyuk içine yerleşmiştir. Pronotum bazan büyük oranda değişmiş olup çoğunlukla yanda disk halinde uzanü yapmıştır. Kanatlar tam veya kısmen gelişmiş haldedir. Hatta bu durum ayni türe ait bireylerde de görülebilir. Hemielytra saydam veya renkli olabilir ve abdomen'i ya takriben örter, ya da onu büyük oranda geçer; vücudun yanlarına da taşar. Pronotum'un yaprak veya disk şeklindeki kenar uzantıları (paranota) ile hemielytra'nm kenarları bazan diken şeklindeki uzantılarla saçaklanmış olabilir. Bacaklar normal, ön coxa'lar prosternum'un kaidesine yakındır. Tarsus'lar iki segmentli olup tırnak­larda arolia yoktur.
    Ergin ve nimfleri bitkilerde beslenir, bazı türleri kültür veya yabani bitkilerde çok zararlıdır. Nimf ve erginleri yaprakların özellikle alt yüz­lerinde beslenirler. Sokup emilen yerlerde beyazımsı lekeler oluşur ve za­rara uğrayan yapraklar vaktinden önce dökülür. Böylece bitkiler zayıf düşer ve verimlerinden de büyük oranda kaybederler. Dişileri yumurta­larım çoğunlukla bitki dokuları içine bırakır. Bazı türler bitkilerde gal oluşumuna neden olur ve pek az türleri de yosunlarla beslenir. Genellikle kışı ergin halde geçirirler.

Kaynak: Türkiye Entomolojisi -2 - Prof Dr. Niyazi LODOS
Working...
X